Média

Tiltakozik a reklámszakma a kormány legújabb terve miatt

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 10. 11. 15:56

Az ország összes reklámplakátját leszereltetné a kormány egy időre. A Magyar Reklámszövetség most közleményben fakadt ki a kormányzat kültéri reklámpiaccal kapcsolatos tervei miatt.
Korábban a témában:

A Magyar Reklámszövetség megdöbbenéssel fogadta a tegnap este az Indexen megjelent információt, ami alapján a kormányzat egyoldalúan szabályozni kívánja a jövőben Magyarország összes, köz- és magánterületen lévő óriásplakátjának kihelyezését, és azt az önkormányzatok hatáskörébe helyezné.

Az MRSZ kedden kiadott közleményében azt írja, hogy az egyik meghatározó piaci szegmens, a kültéri reklámpiac működésébe való ilyen mértékű kormányzati beavatkozást mélységesen elutasítja, indokolatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartja.

Az MRSZ ezért ma hivatalos levélben kérte a kormánytól a cikkben említett törvénytervezet rendelkezésre bocsátását és sürgős szakmai egyeztetést kért.

Az MRSZ közölte, hogy a letisztult városkép kérdését ők is fontos, közép-és hosszútávú kérdésnek tartják, de mindemelett legalább olyan hangsúlyos a közterületi reklámtevékenység piaci (gazdasági, hirdetői és fogyasztói) hatása, amelynek együttes vizsgálatával és a megfelelő szakértelem bevonásával alakítható ki álláspont.

15 milliárdos piacba nyúl bele a kormány

A közterületi reklámköltés nagysága 2015-ben meghaladta 15 milliárd forintot, így mintegy 7,7%-át tette ki a teljes reklámtortának (194,37 milliárd Ft) – áll az MRSZ anyagában, amelyben arra is felhívják a figyelmet, hogy

a közterületi reklámpiacba történő ilyen mértékű beavatkozás tovább fokozná az elmúlt évek váratlan beavatkozásai (reklámadó, ügynökségi bónuszszabályozás) kialakult piaci bizonytalanságot mind a hirdetők, mind az ügynökségek, mind a fogyasztók szempontjából.

A Magyar Reklámszövetség hangsúlyosan kéri a kormányt a mielőbbi a szakmai egyeztetések megkezdésére, tekintettel a kültéri reklámeszközök reklámiparágban betöltött súlyára.

Az MRSZ-nek egyébként nem az első rázós helyzete a kormánnyal. A reklámadón és a bónuszszabályozáson kívül nemrég például amiatt is konfrontálódtak, mert a Magyar Reformok Működnek – Otthonteremtési Program arculat használatával kapcsolatos jogszabályban előírta a kormány a pénzintézeteknek, hogy a CSOK-reklámokban fel kell tünteti, hogy a magyar reformok működnek, és szabályozták ennek színét, betűméretét is.

Jönnek a Nemzeti Óriásplakátok, Simicska reklámcégének pedig keresztbe tennének

Az Index tegnap írta meg, hogy Magyarország összes reklámplakátját leszereltetné a kormány, hogy az out-of home kültéri reklámpiacot a nulláról építse újra, ezzel kigolyózva olyan meghatározó szereplőket mint Simicska Lajos közterületi reklámcége. Az új rendszerben az önkormányzatok választanák ki, hogy a területükön mely cégek plakátolhatnak. Emellett a reklámhordozó maximum 9 négyzetméteres lehetne, hirdetőoszlopokat csak közművelődési céllal lehetne használni, reklámhordozóként csak utcabútort lehetne alkalmazni és nem lehetne felragasztani plakátokat. Magyarán mind a 25-30 ezer óriásplakátnak mennie kéne (ezeken 7-8 cég osztozik). A magánterületen lévő plakátoknak is végük. Az önkormányzatoknak szerződést kellene bontania a reklámcégekkel, városképi rendeletben kijelölni, hol lehet reklámozni, majd koncessziós eljárásban kiválasztani, ki plakátozhat. A szakmabeliek a Fidesz-közeli cégek előretörésétől tartanak.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.