Média

Elege lett a The New York Timesnak a hagyományos bannerekből

The New York Times
The New York Times
Ezért úgy döntöttek az amerikai médiavállalatnál, hogy a hagyományos, standard méretű bannereket elkezdik száműzni, és némiképp a Facebookot és a Google-t utánozva saját hirdetési formátumra váltanak.

A The New York Times elkezdte egy saját és rugalmasabb formátummal felváltani az interneten évek óta lényegében nemzetközi standardnak számító téglalap formájú klasszikus bannereket. Az új típusú hirdetések valamennyi eszközön, például mobiltelefonon és táblagépen is jól mutatnak, illetve jobban illeszkednek a szerkesztőségi tartalomhoz, vagyis ilyen szempontból leginkább a natív hirdetésekhez hasonlítanak.

A médiavállalat azokat az állításokat hallotta meg, hogy a hagyományos bannerek nem tekinthetők kreatívnak, emiatt csökken a hatékonyságuk és ezáltal egyre olcsóbban tudják ezeket a eladni a médiatulajdonosok, miközben a Facebook és a Google óriási üzletet csinál a saját hirdetési formátumaiból, natív hirdetésekből és speciális ajánlataiból.

Az új platformfüggetlen hirdetési formátumot Flex Frame-nek („Rugalmas keretnek”) nevezték el, és a médiacég szerint hagyományos bannerekhez képest jobb élményt nyújt a látogatóknak és a marketingesek is jobb eredményre számíthatnak a segítségével – derül ki a Wall Street Journal tudósításából..

Mi a natív hirdetés?

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban emlegetik a hirdetések úgynevezett natív fajtáját. Főleg azóta, amióta a reklámblokkolás növekvő méreteket öltött, a hirdetők részéről nő az igény, hogy a kereskedelmi információik a szerkesztőségi tartalomhoz hasonló módon jelenjenek meg. Többek között natív hirdetéseket jelenít meg a Facebook is, amikor a hírfolyamban a felhasználói bejegyzésekhez hasonló küllemű hirdetéseket mutat. Vannak azonban, akik szerint ez etikátlan, és a média számára komoly veszélyt jelent, mert előbb-utóbb az olvasó a szerkesztőségi tartalmakat is gyanakodva fogja figyelni. Az egyik ilyen ellenálló, Sas István reklámszakember épp egy néhány napja megrendezett konferencián támadta a natív hirdetéseket, a jelenséget időzített bombaként emlegetve.

Sebastian Tomich, a The New York Times hirdetési és innovációs részlegének elnökhelyettese a Wall Street Journalnak azt mondta, hogy a Facebook hirdetési felületének az az egyik sikere, hogy az egy rendkívül natív felület (azaz a reklámok nagyon hasonlítanak a tényleges tartalomhoz). A szakértő szerint ezt a modellt még meglehetősen kevés médiavállalat alkalmazza, ők viszont kedvet kaptak, hogy kipróbálják.

Már el is kezdték az átállást

A Times szerdán kezdte el kihajítani az addig a képernyő jobboldalán megjelenő 300×250 és 300×600 pixel méretű bannereket és kezdte el kitenni a Flex Frame hirdetéseit. A Flex Frame-es hirdetések a nyitóoldal felső részén, cikkoldalak bekezdései között és a hírfolyamban jelennek meg. A hirdetések mérete dinamikusan változik ablakmérettől, illetve az oldal megtekintéséhez használt eszköz képernyőméretétől függően, dizájnjuk pedig nagy mértékben illeszkedik a Times oldalához. Például már látható az oldalon a GE reklámja, mely képet, szöveget és linket tartalmaz egy nagy négyszögben a cikkoldalakon.

Így jelenik meg a reklám:

A Times felületén megjelenő Flex Frame hirdetés a cikkbe ágyazva reklámozza a GE-t
A Times felületén megjelenő Flex Frame hirdetés a cikkbe ágyazva reklámozza a GE-t
Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik