Média

Újraindította magyar hírszolgáltatását a román nemzeti hírügynökség

agerpres
agerpres

Huszonöt év után újra szolgáltat magyar nyelven híreket a román állami hírügynökség, az Agerpres – jelentették be szerdán.

A Magyar Távirati Iroda szerint a lényeges politikai, gazdasági, kulturális, egyházi és egyéb témájú híreinek magyar fordítását ingyenesen elérhető internetes felületen teszi közzé a magyar nyelvű felhasználók számára a román közszolgálati intézmény.

Alexandru Giboi vezérigazgató az MTI-nek nyilatkozva az Agerpres közszolgálati kötelezettségeivel indokolta a magyar hírfolyam újraindítását, amelynek elsődlegesen “a Romániában nagy számban élő magyar anyanyelvű emberek tájékoztatása” a célja. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy az Agerpres a romániai magyar nyelvű felhasználók első számú, leghitelesebb hírforrásává válik, és a magyar hírfolyam a világon másutt élő magyarok – szerkesztőségek vagy egyéni felhasználók – számára is fontos hírforrás lehet.

A vezérigazgató elmondása szerint az Agerpres az utóbbi években felvállalta a helyi sajtó támogatását, ennek érdekében ingyenesen elérhető nyilvános hírfolyamot is indított.

A magyar hírfolyam a magyar nyelvű kiadványok munkáját hivatott segíteni olyan minőségi tartalommal, amelyhez reményeink szerint partnereinket és felhasználóinkat már hozzászoktattuk

– tette hozzá.

A magyar nyelvű híreket ugyanaz a szerkesztőség készíti, amely eddig az Agerpres egyedüli idegen nyelvű hírfolyamát,  az angol nyelvű kiadást gondozta. A szerkesztőség versenyvizsgával szerződtetett új munkatársakat, akik magyarra fordítják az Agerpres híreit. A lefordítandó híreket a célközönség számára képviselt hírérték alapján választják ki.

A román nemzeti hírügynökség szerdai közleménye szerint a Romániában és az országhatárokon túl működő magyar sajtóorgánumoknak, közintézményeknek szánt magyar nyelvű hírfolyam a https://goo.gl/WafGLS linken érhető el.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik