Média

Andy Vajna ma induló tévécsatornái csak egyetlen szolgáltatónál foghatók

Márton Adrienn és Pataky Péter, a Chili TV képernyősei
Márton Adrienn és Pataky Péter, a Chili TV képernyősei

Ma kezdi meg műsorát a TV2 Média Csoporthoz tartozó Kiwi TV és a Chili TV. Előbbi egy mesecsatorna, míg utóbbi egy gasztrotévé, ahol saját gyártású tartalmak is láthatók lesznek. Egyelőre azonban úgy tűnik, a kábelszolgáltatókat nem különösebben mozgatta meg a lehetőség, hogy Andy Vajna kormánybiztos új csatornáit felvegyék a kínálatukba: a médiaszolgáltató mai bejelentése alapján csak a UPC-nél lesznek foghatók az új tévéműsorok, bár a TV2 közleménye szerint tárgyalnak további szolgáltatókkal is, hogy felvegyék ezeket a portfóliójukba.

Persze még véletlenül sem szeretnénk lesajnálni a UPC-t, hiszen az a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság februári adatai alapján egyértelműen piacvezetőnek számít a maga 26,9 százaléknyi piaci szeletével, ráadásul várható, hogy előbb-utóbb a többi szolgáltató is elkezdi beadni a derekát, főleg, ha az új csatornák iránt nagy érdeklődés mutatkozik majd. Viszont a dolog annyiban azért mégiscsak érdekes, hogy a három legnagyobb magyarországi kábelszolgáltató (a UPC, a Magyar Telekom és a DIGI)  közül a két új csatorna csak pont annál a kábelszolgáltatónál jelent meg indulásra, amelyik már meg tudott állapodni a műsorszolgáltatóval a TV2 (és az RTL Klub) által követelt új műsordíjról. A két dolog vélhetően össze is függ, ugyanis a TV2 és az RTL számára egyaránt legalább évente nettó 5 milliárd forint extra árbevételt hozó, azonban a nézők számára áremelést jelentő műsordíjjal kapcsolatos tárgyalásoknak részét képezi az is, hogy a kábelszolgáltatók hajlandók-e felvenni az induló csatornákat: ha ezt megteszik, akkor kedvezményt kapnak a műsordíjból.  (A UPC előfizetői havonta 370 forinttal fizetnek többet a TV2 főcsatorna és az RTL Klub által kért új műsordíj miatt, ami pont a fele annak, mint amennyit az RTL és a TV2 kért volna a nézőktől.)

Az új mesecsatornán egyébként ma 13 órakor meg is kezdődött az adás, míg a Chili TV-n 19 órakor rajtolnak, méghozzá az Ízes Élet – Négykezes című műsorral.

A mesecsatornán, a Kiwin klasszikus rajzfilmektől kezdve különféle a mai animációs sorozatokig és oktató, szórakoztató tartalmakig sok mindent vetítenek majd, rögtön az első héten érkezik például a Sissi hercegnő kalandjai és Zűrgombócok is. Premierepizódokkal jönnek továbbá a Hupikék Törpikék, valamint olyan klasszikusok is visszatérnek mint Mátyás király történetei.  Újra képernyőre kerül Bogyó és Babóca, a Babar, a Popeye, a 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal, vagy éppen a Dixi kutya is.

A csatornákat a UPC-nél a Digital Bronze és Digital Gold csomagban lehet megtalálni.

Andy Vajna új televízióit amúgy Romániába jelentették be, azokra tehát a román médiajog vonatkozik, nem pedig a magyar, és a működésükkel a román állam költségvetése gyarapodik. A romániai joghatóság miatt egyes gyerekzáras tévékkel gondok lehetnek az új gyerekcsatorna elérhetőségét illetően.

(Kiemelt képen: Márton Adrienn és Pataky Péter, a Chili TV képernyősei)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik