Kolosi Péter
Média

Jogi eljárásokat helyezett kilátásba az RTL a műsordíjak ügyében

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 09. 21. 13:09

Jogi lépésekre számíthatnak azok a műsorterjesztő cégek, amelyek úgy továbbítják az RTL Klub adását, hogy nem fizetik a tévétársaság által bevezetett új műsordíjat. A tét becslések szerint legalább 5 milliárd forint. Egy interjúból az is kiderült, mire fordítják a pluszbevételt.
Korábban a témában:

Mint a múlt héten megírtuk: becslések szerint legalább nettó 5-5 milliárd forint extra árbevételre számíthat a TV2 és az RTL Magyarország az idén júliusban bevezetett műsordíjnak (vagy más néven programdíjnak) köszönhetően. A legújabb fejlemény, hogy Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese a Marketing&Media szaklapban most megjelent interjúban ennek kapcsán elárulta, mire fordítja majd a médiavállalat a reklámbevételeken felül beérkező plusz pénzt, illetve jogi lépéseket helyezett kilátásba a műsordíjat nem fizető, az RTL műsorait emiatt jogellenesen továbbító műsorterjesztőkkel szemben.

Csökkentek a reklámbevételek, ezért jön jól a műsordíj

Kolosi azt közölte a lappal, hogy az elmúlt nyolc évben folyamatosan csökkent a reklámpiac, illetve az fragmentálódott (vagyis a bevételeken több csatorna osztozik), “ezért is üdvözöltük, hogy lehetővé vált az RTL Klub után is műsordíjat szedni”. Kolosi szerint így a jövőben is biztosítottá válhat, hogy az RTL Klub továbbra is sugározzon nagyszabású műsorokat. A programigazgató ilyennek nevezte meg a Nyerő párost, a Kicsi óriásokat, az X-Faktort és a Válótársakat, valamint hozzátette, hogy a műsordíjnak köszönhetően kerülhet képernyőre az új helyi gyártású műsoruk. (Az interjúban Kolosi nem nevezte meg, de a múlt hét óta már tudható, hogy A mi kis falunk címmel indítanak fikciós tévésorozatot, melynek előzetese itt látható.)

Kolosi hozzátette, hogy a terjesztési díjból származó bevétel szerinte legfeljebb arra lesz elegendő, hogy “a 2009 óta lezajlott brutális reklámpiaci csökkenést részben kompenzálja”. A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül a fejlesztések, az új műsorok bemutatása eddig sem állt le.

Az interjúban szóba került az is, hogy az RTL Magyarország megállapodott a UPC-vel és a Invitellel a műsordíjak mértékéről. Kolosi több szolgáltatót a beszélgetésben nem nevezett meg, de hangsúlyozta, hogy a kábelszolgáltatók legnagyobb részével már ugyancsak megállapodtak. (A 24.hu információi ennek egyébként némiképp ellentmondanak, mivel tudomásunk szerint a legnagyobbak közül például még a Magyar Telekommal is várat magára a megállapodás, a DIGI pedig néma maradt, amikor a műsordíjjal kapcsolatos megállapodásról kérdeztük őket néhány napja.)

Kolosi azt mondta az őt kérdező újságíróknak, hogy az Invitelhez és a UPC-hez hasonlóan a többi szolgáltató számára is egyenlő módon elérhetők voltak a kedvezmények, viszont azok a szolgáltatók, akik augusztus 31-ig nem állapodtak meg az RTL-lel, az ÁSZF szerinti legnagyobb kedvezményes műsordíjat már biztosan nem tudják igénybe venni.

A jog eszközével lépnek fel a műsordíjat nem fizető műsorterjesztők ellen

Az interjúban szóba került az is, hogy azok a szolgáltatók, amelyek nem kötnek új szerződést, meddig továbbíthatják az RTL Klub műsorát. Erre a vezérigazgató-helyettes azt válaszolta, hogy az RTL Klub 2016. július 1-jétől kizárólag műsordíj ellenében, az ÁSZF-ben foglaltak betartásával terjeszthető. Azoknak a szolgáltatóknak, amelyek szerződést egyáltalán nem kötnek, de az RTL Klub csatorna műsorát az előfizetőkhöz továbbítják, havi 294 forint+áfa lesz a műsordíj előfizetésenként.

Azoknál a szolgáltatóknál pedig, amelyek a műsordíjat nem fizetik meg, az RTL Klub csatorna terjesztése jogellenes lesz, és ez esetben minden szükséges jogi lépést megtesznek majd ezek ellen.

(Kiemelt kép: Kolosi Péter. Fotó: Berecz Valter, 24.hu)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.