autórádió
Média

Simicska még mindig fontos szereplője a hazai rádiós piacnak

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 09. 12. 10:36

Noha Simicska eladta a Class FM-et, mely idén november második felében el is némul majd, az április-júliusi időszakra vonatkozó legújabb rádióhallgatottsági adatok alapján a most még piacvezető Class mellett a második legnagyobb közönsége egy másik, Simicska-féle rádiónak volt.
Korábban a témában:

Közzétette a TNS Hoffmann–Mediameter konzorcium az idén április-júliusi időszakra vonatkozó rádióhallgatottsági kutatásának eredményeit. Ez alapján naponta országosan közel 6 millióan, míg a fővárosban több mint 1 millióan rádióznak.

A legtöbb hallgatója – az idén november 19-én frekvenciája elvesztése miatt elnémuló, idén májusig Simicska Lajoshoz tartozó, azóta azonban a Sláger Rádió Zrt. által felvásárolt – Class FM-nek volt országos és fővárosi szinten egyaránt. Országosan 2,6 milliós közönségük volt (a 15+-os korosztály körében), ezzel egyértelműen piacvezetőnek számít az amúgy november második felében várhatóan elnémuló kereskedelmi rádió. (A fővárosban 429 ezer hallgatójuk volt.)

A sorban a második ezután a még most is Simicska Lajos érdekeltségei közé tartozó Music FM lett, 768 ezer hallgatóval. A Sláger TV-t, a DoQ és a Fishing&Hungting csatornákat működtető (Radu Morar romániai származású vállalkozóhoz tartozó) Tematic Media Group által megvásárolt egykori Juventus Rádió, mely egy jó ideje már Sláger FM-ként hallható az éterben, 429 ezer hallgatót ért el ebben az időszakban.

122 ezres közönségével még a Spéder Zoltán féle CEMP alá tartozó InfoRádió tudott bekerülni a nagyok versenyébe. A szintén Simicska-érdekkörbe tartozó Lánchíd Rádiónak amúgy 96 ezer hallgatója volt. Az épp mostanában teljesen megújuló Jazzyt 78, a Klasszik Rádiót 42 ezren hallgatták.

A 2016. április-július közötti hallgatottsági adatok
A 2016. április-július közötti hallgatottsági adatok. Forrás: TNS Hoffmann-Mediameter

A fővárosra szűkítve az adatokat az látszik, hogy a Class FM 429 ezrét a Sláger FM követte 264 ezer hallgatóval, míg a Music FM-et 216 ezren hallgatták naponta. Az InfoRádió napi hallgatótábora 88 ezres, a Jazzyé 49 ezres, a Klasszik Rádióé és a Lánchídé 50 ezer alatti volt.

Rádiós elérések Budapesten
Rádiós elérések Budapesten a TNS Hoffmann-Mediameter adatai alapján

A közmédia rádióit ezúttal sem tudni, mennyien hallgatták

A fenti adatok kapcsán persze nem szabad elfeledkezni arról, hogy a TNS Hoffmann-Mediameter csak azon rádiókról közöl adatokat, amelyek részt vesznek a kutatásban. Emiatt egy ideje már nem tudni hivatalos adatokat, mennyien hallgatják például az adóforintokból fenntartott Kossuth, Petőfi, Bartók és a Dankó Rádiót. Az államnak egyébként az a terve, hogy teljesen maga alá vonja a rádióhallgatottság mérését.

Ha érdekli, hogy a közmédiánál (hivatalos hallgatottságmérési adatok híján) hogyan próbálják jelenleg mérni a saját munkájuk eredményességét, akkor figyelmébe ajánljuk a Petőfi Rádió főszerkesztőjével készített interjúnkat, melyből azt is megtudhatja, készülnek-e a Class FM novemberi elnémulására, amelynek következtében országosan fogható zenei rádió csak a Petőfi, a Bartók és a Dankó Rádió lesz, még ha talán csak átmeneti időre is. Ha pedig arról olvasna inkább, milyen módon kontrollálták a Class FM hírszerkesztését, amikor még Simicska Lajos volt a rádió tulajdonosa és még jó viszonyban volt Orbán Viktor miniszterelnökkel, akkor a Class FM volt munkatársával múlt pénteken készült interjúnkat ajánljuk.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.