Média

Jubilál a Vajdaság egyik legnézettebb magyar médiuma

24.hu
24.hu

2016. 09. 08. 14:06

Tízéves a szabadkai Pannon RTV. Vezetőjük az MTI-nek nyilatkozott.

Ha egy közösségnek, jelen esetben a vajdasági magyarságnak erős a politikai és gazdasági érdekérvényesítése, és ehhez jól megszervezett média társul, akkor az a közösség az oktatás, a nyelvhasználat, a kultúra területén is sokkal könnyebben tud boldogulni – hangsúlyozta a szabadkai médium igazgatója az MTI-nek adott interjújában, amelyet Bodzsoni István annak apropóján adott, hogy a Pannon RTV csütörtökön ünnepli tizedik születésnapját.

“A meghívottak között van mindenki, aki valamilyen módon hozzájárult az intézmény fejlődéséhez, a magyar és a szerb közmédia vezetői, közéleti személyiségek és a Pannon egykori és jelenlegi munkatársai” – mondta.

Az igazgató kiemelte: óriási eredmény volt a vajdasági magyar közösség számára, hogy 2006-ban az állami hatalomtól függetlenül elindulhatott egy magyar nyelvű és szellemiségű televíziós adás, amely elsősorban a vajdasági magyarság “ügyes-bajos dolgaival” foglalkozott. Hozzátette, hogy Újvidéken a Vajdasági Rádió és Televízió (VRTV) magyar szerkesztőségei is kivételesen fontos munkát végeznek, ott viszont a magyar csak egy a sok kisebbségi nyelv közül, míg a Pannon RTV kizárólag magyarul sugározza egész napos műsorát.

Bodzsoni István öt éve vezeti a médiaházat, és az idén újabb öt évre meghosszabbították kinevezését. Elmondta: 2011-ben, amikor átvette a Pannon RTV irányítását, a televízió és a rádió a helyi médiumok szintjén, korlátozott gyártási és sugárzási kapacitással, ugyanakkor fiatal, tettre kész dolgozói gárdával működött. Kinevezése után megkezdte a kapcsolatépítést és a fejlesztést.

“Az MTVA-val szoros együttműködés jött létre, amelynek nyomán naponta küldünk tudósításokat a térségből a tévének és a rádiónak. Ennek fejében a Pannon havi díjazásban részesül, ami jelentős mértékben hozzájárul a működésünk fenntartásához” – mondta az igazgató. Hozzátette: az együttműködés meghatározó eleme az is, hogy a szabadkai újságírók Budapesten részt vehetnek a különböző tanfolyamokon, elvégezhetik a Közszolgálati Médiaakadémiát, belekóstolhatnak egy nagy rendszer működésébe, és “megérthetik, hogy a világ nem Szabadka határával ér véget”.

Ugyanilyen jó kapcsolat alakult ki a szerb közmédiával. “A Pannon RTV egyik fontos feladata, hogy egyfajta hidat alkosson Magyarország és Szerbia, a magyarok és a szerbek között” – szögezte le Bodzsoni István.

A dél-magyarországi régióban is egyre többen hallgatják a Pannon Rádiót, az intézmény marketingosztályának pedig számos magyar partnere van.

“A Pannonnak nagyon fontos szerepe van a vajdasági magyar közösség gazdasági erejének fejlesztésében, a szerb-magyar gazdasági kapcsolatok erősítésében. A nyelv, a kulturális hagyományok megőrzése mellett ez most a legfontosabb feladatunk” – hangoztatta az intézmény igazgatója.

Az utóbbi öt évben szinte teljesen megváltozott a televízió és a rádió, megkétszerezték a sugárzási körzetet, teljesen felújították a műszaki felszerelést, a munkatársak száma pedig 40-ről 140-re növekedett. A jövőbeni tervek között az intézmény új székhelyének kialakítása szerepel. “Elértük, hogy a legnézettebb és leghallgatottabb magyar média vagyunk a Vajdaságban” – mutatott rá Bodzsoni István. Hozzáfűzte: a három csatorna – a meglévő televízió és a rádió mellett tavaly novemberben átvették a megszűnés előtt álló Szabadkai Rádiót is – a legkülönfélébb igényeket tudja kielégíteni.

“Egyből nem engedünk: mi a vajdasági magyar közösség médiája vagyunk, és a közösség érdekeit szolgáljuk. Nem akarunk a kereskedelmi médiával versenyezni” – fogalmazott.

A Pannon RTV céljairól szólva arra világított rá, hogy a vajdasági magyar közösség “elsősorban magáról akar tájékozódni, azt szereti, ha az itteni rendezvényekről, történésekről számolunk be, és arról, ami Belgrád, Újvidék és Budapest körzetében történik. Ha ehhez hozzátesszük a vajdasági, magyarországi és szerbiai kulturális, szórakoztató tartalmakat, a legfontosabb híreket Európa és a világ különböző pontjairól, akkor gyakorlatilag az, aki minket néz vagy hallgat, minden releváns információt, tartalmat megkaphat” – közölte.

“A Pannon RTV hamarosan valószínűleg a legnagyobb és legteljesebb ilyen jellegű regionális médiaintézmény lesz Európa középső részén” – mondta Bodzsoni István az MTI-nek.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.