Média

52 csatornás előfizetést választanak a leginkább a magyar tévénézők

24.hu
24.hu

2016. 09. 02. 10:12

Többek között ez derül ki a hazai lakossági előfizetőkről az egyik távközlési ár-összehasonlító oldal által összesített adatokból.
Korábban a témában:

A távközlési szolgáltatások összehasonlítására létrejött, országosan több mint 50 szolgáltató televíziós, internetes és telefonszolgáltatási ajánlatait tartalmazó telenet.hu oldal statisztikái szerint a hazai tévé-előfizetők egyértelműen kedvelik a széles tévécsatorna-választékot.

A megrendelt televíziós előfizetések átlagos csatornaszáma ugyanis 52 volt, melyből az ismeretterjesztő csatornák 9, míg a sportcsatornák 7 helyet foglaltak el. HD minőségben is nézhető csatorna átlagosan 6 volt ezekben a csomagokban.

“Az egyes csomagok tartalmának megismerése mellett a szolgáltatások összehasonlításának lehetősége abból a szempontból is érdekes, mivel használatával transzparensé válik többek között, hogy a havonta fizetendő összegen túl számolnak-e fel egyéb plusz költséget is a választani kívánt szolgáltatók.  Ezek a költségek egyébként számos formát ölthetnek az igényelt szolgáltatástól függően: találkozhatunk modembérleti díjjal, szerelési díjjal, különböző eszközök (antenna, set-top box stb.) díjával, vagy éppen egyszeri belépési díjjal is. Az elmúlt negyedév megrendeléseinek vizsgálatából az tűnik ki, hogy  az ügyfelek 52 százaléka éves szinten semmivel nem fizet többet, mint a havi előfizetési díj, ugyanakkor 34 százalékuk számára az egyéb költségek több mint 10 százalékos plusz kiadást jelentenek” – hívta fel a figyelmet az adatok kapcsán Sebestyén László, az oldalt működtető Netrisk.hu Zrt. vezérigazgatója.

Kiderült az is, hogy az oldalon keresztül oldalain keresztül leadott vásárlói igények 25 százaléka a csomagban kínált szolgáltatásokra vonatkozik. Ezek zömmel televízió-internet-telefon hármas szolgáltatáscsomagok (3-Play), melyeket 7100 forintos átlagos havidíj mellett vettek igénybe az ügyfelek.

Extra díjterhelések
Extra díjterhelések

Sokan beérik alacsonyabb sávszélességgel is

Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a legtöbben önálló internet-előfizetésekre adnak megrendelést, melyek átlagdíja az elmúlt negyedévben 5500 forint volt. A legtöbben (41%) a 10-19 Mbps maximális letöltési sebességű sávszélesség mellett tették le voksukat (ebben az adott területen szolgáltató cég infrastrukturális adottságai mellett valószínűleg az ügyfelek költségtakarékossági törekvései is jól tükröződnek), ugyanakkor a szerződések 15 százaléka legalább 50 Mbps sávszélességre vonatkozik.

A távközlési összehasonlító portál adataiból egyértelműen kitűnik az is, hogy a hazai lakosság körében ma már egyre népszerűbbek a  korszerű, számos plusz szolgáltatást is nyújtó, igaz, valamivel drágább digitális szolgáltatást kínáló cégek ajánlatai: a Telenet.hu elmúlt negyedévi televíziós előfizetéseinek több mint 90 százaléka már ilyen szolgáltatás volt. Ez összhangban van azzal, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi évre vonatkozó adatai szerint már mindössze a háztartások 24 százalékában van analóg kábeltévé, szemben a két évvel korábbi 44 százalékkal.

Internetes szerződések megoszlása sávszélesség szerint
A sávszélességen is spórolnak a magyarok

Tartja magát a vezetékes telefon

Érdekesség, hogy a vezetékes telefon még manapság is megtalálható a háztartások 46 százalékában, ami az elmúlt öt évben mindössze 5 százalékpontos csökkenést jelent. A fennmaradó arányszám oka, hogy ezt a szolgáltatást a csomagban értékesített 3-Play elemei között gyakorlatilag ingyen, maximum néhány száz forintos előfizetési díj mellett lehet elérni, és mobilhálózatba történő hívás esetén is kedvező díjakat kínál: az elmúlt negyedév megrendeléseiben szereplő átlagos belföldi mobil percdíjak csúcsidőben is mindössze 16 forintot tettek ki az ár-összehasonlító site adatai szerint.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.