Média

Jó hírt kaptak az RTL tulajdonosai

Az RTL Group székháza
Az RTL Group székháza
Osztalékot is tud fizetni a Magyarországon is jelenlévő nemzetközi médiavállalat, mely szépen növelte árbevételét az idei év első felében is.

Közzétette legújabb, a folyó pénzügyi év első hat hónapjára vonatkozó üzleti eredményeit az RTL Csoport (RTL Group), az RTL Magyarország anyavállalata.

A beszámoló alapján a cégcsoport 3,2 százalékkal 2,878 millió euróra növelte 2016 első felében a tavalyi év azonos időszakában még 2,788 millió eurós nettó bevételét.

A növekedést főleg a Mediengruppe RTL Deutschlandnak, a Groupe M6-nak és a holland RTL-nek (RTL Nederland), valamint az RTL csoport szépen teljesítő digitális üzletágának köszönhetik.

A cég digitális bevételei ugyanis 20,5 százalékot növekedtek, 2016 első felében 264 millió eurót tettek ki szemben a megelőző év azonos időszakában mért 219 millió euróval.

Az üzleti jelentésből az is kiderül, hogy az RTL Csoport bevételeinek 50,6 százaléka származott televíziós hirdetésekből, 19,2 százaléka tartalmi bevétel, 9,2 százalékot a digitális területek hoztak, míg 4,6 százalék (134 millió euró) különböző egyéb platformbevételekből jött össze. 4,5 százalék jött be az RTL rádióitól, további 11,9 százalék pedig egyéb bevételekből jött össze.

A társaság nyeresége is jól alakult. Az EBITA (Earnings Before Interest, Taxes and Amortization, azaz a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 8,6 százalékkal 580 millió euróra ugrott a megelőző időszakban mért 534 millió euróról. A profitra különösen jótékony hatása volt a német RTL részlegnek (Mediengruppe RTL Deutschland). Az EBITDA 8,1 százalékot növekedve elérte a 679 millió eurót. A magasabb EBITA ellenére viszont a részvényesek számára még fontosabb nettó profit 341 millió euróra csökkent a megelőző évi 351 millió euróról. Ennek oka a magasabb adóterhelésben keresendő – magyarázta a médiavállalat.Az RTL csoport igazgatósága egyébként két nappal ezelőtt részvényenként 1 euró osztalék kifizetéséről határozott, amit idén szeptemberben fognak kifizetni. (Egy darab RTL-részvény ára jelenleg körülbelül 10 euró, de a részvény historikus grafikonjára ránézve látható, hogy voltak, akik 2 euróért is tudtak belőle vásárolni.)

Az RTL 2016 első féléves számai
Az RTL 2016 első féléves számai

Ha vannak RTL részvényei, vagy egyszerűen csak érdeklik a részletek is azzal kapcsolatban, hogyan teljesített Európa egyik legnagyobb televíziós vállalata 2016 első félévében, akkor ide kattintson.

(Kiemelt kép: az RTL Group székháza)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik