Média

A Class FM nem kért, de nem is kaphatna ideiglenes rádiófrekvenciát

rádió
rádió
Ideiglenes rádiófrekvenciára sincs esélye az egyetlen országos kereskedelmi rádiónak - tudta meg a 24.hu. Ezért az országos vételkörzetű Class FM november után szinte minden bizonnyal elnémul. Ráadásul a még ki sem írt országos frekvenciatender hosszú időt igényel, így nagy esélye van annak, hogy országos vételkörzettel egy darabig csak állami rádió marad az éterben.

Most már szinte biztosnak mondható, hogy november 19. után nem szólhat többé országos hullámsávon a hosszú idő óta országosan és a fővárosban is piacvezetőnek számító, a legutóbbi hallgatottsági adatok alapján országos szinten 2,7 millióval rendelkező, idén tavaszig Simicska Lajos üzletember érdekeltségei közé tartozó Class FM. Az Orbán Viktor miniszterelnökkel korábban évtizedes személyes barátságban lévő, és az Orbán-kormány előző négy évének egyik nagy kegyeltjének számító, de a kormányfővel tavaly februárban csúnyán összevesző, a Közgépet, a HírTV-t, a Lánchíd Rádiót és a Magyar Nemzetet is tulajdonló oligarcha – feltehetőleg épp a rádió bizonytalan jövője, lejáró frekvenciaengedélye miatt – idén május második felében megvált a tulajdonában lévő legnagyobb rádiótól, és odaadta az amerikai tulajdonosi hátterű Sláger Rádió Zrt.-nek, amely annak ellenére vásárolta meg a Class FM-et, hogy egyszer már csúnyán pórul járt a magyarországi médiapiacon, hiszen a korábban piacvezető Sláger Rádió kiszorult az országos rádiós piacról, ráadásul nagy esélye volt, hogy a Médiatanács nem akar majd szerződést hosszabbítani a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-vel.

Bár az új tulajdonos képviselője azután is azt nyilatkozta, bíznak a rádió fennmaradásában és készek megharcolni a frekvenciáért, hogy a Médiatanács úgy döntött, nem hosszabbítja meg a rádió novemberben lejáró koncessziós szerződését, és új frekvenciapályázatot ír ki, a 24.hu információi szerint a Class FM új tulajdonosai, köztük a cég részvényeinek 85 százalékát birtokló John Michael McNutt amerikai üzletember nagy eséllyel úgy járhat, mint egykoron a Sláger Rádióval.

Ideiglenes frekvenciát nem kértek, de úgy tűnik, nem is kapnának

A Klubrádió példája alapján ugyan felmerül, hogy a Class FM esetleg átmenetileg megmenekülhetne, ha ideiglenes frekvenciaengedélyt kaphatna az általa eddig használt hullámsávon, amíg az új frekvenciapályázat le nem zárul, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) kapott hivatalos és nem hivatalos tájékoztatás alapján azonban kimondhatjuk: valójában erre sincsen esély.

Valószínűleg tudják ezt a Class FM-nél is, ugyanis a médiaszolgáltató képviselői mostanáig nem is nyújtottak be ideiglenes frekvenciára vonatkozó igényt – legalábbis a 24.hu ezt a választ kapta az NMHH Kommunikációs Igazgatóságától.

A rádió vezetősége elment szabadságra

Többször kerestük az ügyben a rádió illetékeseit is, hogy esetleg a jövőben tervezik-e benyújtani az ideiglenes fennmaradási engedélyt, de a Class FM sajtókapcsolatait ellátó kommunikációs ügynökségnél azzal hárították többszöri megkeresésünket, hogy a Class FM-et működtető Advenio Zrt. vezetősége a szabadságát tölti, így senki sincs, aki felvilágosítást, illetve választ adhatna.

Az NMHH-tól kapott hivatalos és nem hivatalos tájékoztatásból egyébként leszűrhető, hogy valójában a rádió hiába folyamodna ideiglenes frekvenciaengedélyért. A médiatörvény (a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény) értelmében médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására ideiglenes szerződéskötésre két esetben van lehetőség, mindkettőről csak a kérelem beérkezte után, konkrét eljárásban hozhat döntést a Médiatanács, de valójában a két esetből egyik sem vonatkoztatható a Class FM-re.

Ekkor kérhető ideiglenes frekvencia

A két esetből az egyik lehetőség, hogy a 65. § 1. bekezdése szerint

a Médiatanács kérelemre – médiapiaci és médiapolitikai szempontok figyelembevételével – ideiglenes, legfeljebb harminc napra szóló hatósági szerződést köthet olyan helyi médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására, amelynek a frekvenciatervét a Hivatal a 49. § (5) bekezdés alapján közzétette, azonban hatósági szerződést még nem kötött, illetve amelyre vonatkozóan a Hatóság igazolja, hogy a médiaszolgáltatás másoknak okozott zavarás és a nemzetközi előírások megsértése nélkül folytatható.

A jogszabály kimondja azt is, hogy ideiglenes hatósági szerződést ugyanazzal a vállalkozással évente egyszer, azonos közigazgatási területen évente három alkalommal lehet kötni. Az ideiglenes hatósági szerződések időtartama között legalább tizenöt napnak el kell telnie. Az ideiglenes médiaszolgáltatásra feljogosított médiaszolgáltató más médiaszolgáltatóval hálózatba kapcsolódást, vagy, vételkörzet-bővítést nem kezdeményezhet. És bár az ideiglenes hatósági szerződés alapján a közösségi médiaszolgáltatónak nem kell médiaszolgáltatási díjat fizetni,  a megjelölt ideiglenes médiaszolgáltatási idő nem hosszabbítható meg.

Ezzel a lehetőséggel azonban a Class FM azért nem tud élni, mert nem helyi, hanem országos médiaszolgáltatóról van szó.

A másik esetkört a törvény 65. §-ának 11. bekezdése tartalmazza, amely szerint amennyiben a lineáris rádiós médiaszolgáltatási jogosultság úgy jár le, hogy a Médiatanács egy alkalommal már megújította és a médiaszolgáltatási lehetőség pályáztatása már megindult, a Médiatanács a korábban jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatóval, annak kérelmére, legfeljebb hatvan napos időtartamra – több alkalommal is – ideiglenes hatósági szerződést köthet. E bekezdés alapján ideiglenes hatósági szerződést kizárólag a pályázati eljárás – illetve a pályázati eljárás érdemében hozott határozattal vagy a pályázati eljárást megszüntető végzéssel szemben esetlegesen indított bírósági felülvizsgálati eljárás jogerős – lezárásáig lehet kötni. Az ideiglenes hatósági szerződés a pályázati eljárás nyertesével való hatósági szerződés megkötésének napján megszűnik. A Médiatanács ebben az esetben akkor köthet ideiglenes hatósági szerződést, ha a médiaszolgáltatónak a Médiatanács felé nincs lejárt tartozása és az ideiglenes jogosultság teljes időtartamára fizetendő médiaszolgáltatási díj megfizetését legkésőbb a szerződéskötés napján igazolja.

A törvény ugyanakkor előírja, hogy az analóg lineáris médiaszolgáltatási jogosultságok megújításáról a Médiatanács az adott jogosultság lejárta előtt legkorábban négy hónappal, legkésőbb két hónappal köteles dönteni, így tehát sem a megújításról szóló döntést, sem az annak nyomán megszülető határozatot új pályázat kidolgozásáról nem hozhatta volna meg korábbi időpontban a Class FM esetében sem

– közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága a 24.hu-val.

Egyik eset sem vonatkozik a Class FM-re

A fentiekből kiolvasható: egyik eset sem vonatkoztatható a Class FM-re, hiszen egyrészt nem helyi, hanem országos frekvenciájuk volt, a második változattal pedig azért nem tudnak élni, mert nem érvényes az, hogy a szerződésüket egy alkalommal már megújították, ráadásul pályázat sem jelent még meg a frekvencia hasznosítására.

A Médiatanács is szabadságon van: az új frekvenciapályázatra még várni kell

A Médiatanács egyébként információink szerint jelenleg a nyári szabadságát tölti, következő alkalommal szeptember elején fog ülésezni. Viszont ha a Médiatanács a következő alkalommal foglalkozik is a tervezett frekvenciapályázattal, azt először társadalmi konzultációra (véleményeztetésre) közzé kell tenniük a honlapjukon, melynek meghatározott határideje van. A végleges pályázatról csak azután születhet döntés, hogy a konzultáció lezárult, majd a pályázati szakasz is eltart majd feltehetőleg legalább egy hónapig, ami után még el is kell bírálni a pályázatokat.

Egy NMHH-s forrásunk egyébként telefonon nem hivatalosan azt mondta: a médiatörvény által előírt határidők kötik őket, pedig szeretnék, ha a rádiós piac fejlődne, és hamar lebonyolíthatnák a pályáztatást.

Nyilván ezt szeretné a Class FM is, hiszen minél hamarabb véget ér a pályázat, annál hamarabb szerezhetnek maguknak új frekvenciát a következő évekre. Feltéve persze, hogy a Médiatanács az ő pályázatukat találja majd a legjobbnak, nem pedig valamelyik másik pályázóét.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik