Média

Vége a Gawker médiabirodalom függetlenségének, de legalább megmenekültek

A Gawker alapítója, Nick Denton
A Gawker alapítója, Nick Denton
Immáron hivatalos, hogy a szexvideó-botrány miatt csődbe jutott Gawker Media új kézbe kerül. Az Univision megvette a médiabirodalmat.

Immáron hivatalos: a Magyarországon is fejlesztői tevékenységet folytató, korábban egyébként a cink.hu nevű, időközben azonban bezárt, Szily László főszerkesztette gagportált is működtető, Magyarországról hitelezett Gawker Mediát 135 millió dollárért felvásárolta az alapító Nick Dentontól a főleg spanyol nevű műsorokra szakosodott tévétársaság, az Univision – számol be több külföldi hírforrás, köztük a CNN Money, mely a fejleményről úgy adott hírt, hogy ezzel vége a Gawker 14 éves függetlenségének.

Szexvideóval sodorták bajba magukat

Nick Denton és cége azután került bajba, hogy korábban kitettek egy privát szexvideót, amelyen látható volt Hulk Hogan pankrátor, aki emiatt 140 millió dolláros kártérítési pert nyert Nick Dentonék ellen . A per elindításában egyébként nagy szerepe volt Peter Thiel szilícium-völgyi milliárdosnak is, aki a Hogan által indított per költségét meghitelezte. Thiel ugyanis bosszút akart állni, amiért korábban a Gawker megírta, hogy a saját neme iránt vonzódik.

A felvásárlást egyébként még a csődbíróságnak is engedélyeznie kell, így elvben még meghiúsulhat a tranzakció, de ez már nem tűnik valószínűnek, mivel a Gawkerért ugyancsak versenybe szálló Ziff Davis csak 90 millió dollárt ajánlott a Gawkerért, vagyis jóval alacsonyabb volt az ajánlata, mint az Univisioné.

Az Univision médiavállalat így összesen 7, a Gawker Media portfóliójába tartozó website-nak, köztük a gawker.com, a Deadspin és a Jezebel oldalaknak is a tulajdonosa lesz. (A Gawkerhez tartozik egyébként a Techcrunch nevű nemzetközi ismertségű technológiai portál is.)

Az Univision folyamatosan terjeszkedik

Az Univision számára a Gawker online portfóliója azért volt vonzó, mert így új fiatal olvasóközönséggel bővítheti olvasótáborát. Az Univision amúgy folyamatos terjeszkedésben van, idén például már megvásárolta a The Onion nevű szatirikus oldalt és a Fusion nevű kábeltévét, valamint annak az ABC News-zal közösen működtetett website-ját. Az Univision tavaly a The Root nevű oldalt is megvette. Ez utóbbi az Afrikában élő amerikaiakat célozza.

Az Univision a mostani felvásárlástól egyébként nem csak azt reméli, hogy a főleg spanyol ajkú közönsége kibővül a Gawker fiatalos célcsoportjával, de úgy gondolják, hogy a Gawker termékei jól monetizálhatók (azaz azokból jelentős bevételekre tehetnek majd szert), ráadásul ki tudják használni az Univision meglévő videós kapacitásait a birtokukba kerülő új site-okon.

A CNN Money-nak nyilatkozó források egyébként attól tartanak, hogy az új tulajdonos megjelenésével teljesen megváltozik majd a 2003-ban létrejött Gawker, mely mostanáig meglehetősen bevállalós módon közölt tartalmakat. Éppen ez vezetett a szexvideós ügyhöz és a mostani tulajdonosváltáshoz is.

(Kiemelt képen: Nick Denton, a Gawker Media alapítója)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik