Média

Amerika kapitány megelőzte a Warcraftot – magyar film nem került a TOP-listába

Amerika Kapitány: Polgárháború
Amerika Kapitány: Polgárháború
Nem tudott bekerülni a magyarok által legnézettebb 10 mozifilm közé magyar alkotás, sőt a TOP20-ba sem - derül ki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság mozis nézettségi adataiból. A negyedév során egyébként jelentősen visszaesett a mozijegyvásárlások száma.

Tíz film ért el legalább százezres nézőszámot a mozikban az idei második negyedévben – derül ki abból az összesítésből, amit az NMHH tett közzé kedden. A statisztika szerint az Amerika kapitány: Polgárháború című amerikai akciófilmre váltott a legtöbb néző jegyet Magyarországon a 2016 második negyedévében vetített 622 mozifilm közül. A mintegy 280 ezres nézőszám egyébként az első negyedévben csak a negyedik helyre lett volna elegendő.

3,9 milliárd forintot moziztak el a magyarok

A hatóság közlése szerint bő egymillióval kevesebb látogatót és közel másfél milliárd forinttal kevesebb bruttó jegybevételt regisztráltak, mint az év első három hideg hónapjában.

A tíz leglátogatottabb film és a látogatók száma 2016 második negyedévében

1. Amerika kapitány: Polgárháború 283 237 fő

2. Warcraft – A kezdetek 212 273 fő

3. A Dzsungel könyve 201 822 fő

4. Szemfényvesztők II. 148 888 fő

5. Angry Birds – A film 145 596 fő

6. Anyák napja 128 094 fő

7. Démonok között 2. 116 445 fő

8. A Főnök 106 444 fő

9. Szenilla nyomában 105 141 fő

10. Rossz szomszédság II. 102 082 fő

Összesen 2,8 millió néző ült be a magyar mozikba, és a mintegy 124 ezer előadás által nyújtott filmélményért 3,9 milliárd forint értékben vásárolt jegyet a negyedév során. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Nemzeti Filmirodájának összesítéséből az is kiderült, hogy a látogatók elsősorban a multiplex és a többtermes mozikban költik el pénzüket, a bruttó jegybevétel 60,5 százaléka, illetve 35,2 százaléka ilyen létesítményekből származik, míg az egytermes mozik csupán 4,3 százalékot hasítanak ki a mozitortából. Jelenleg 160 filmszínház közel 400 termét vehetik igénybe a nézők.

Az amerikai filmek érdeklik leginkább a magyarokat

A magyar mozikban a legnépszerűbb filmek a legutóbbi három hónapban is amerikaiak voltak, az első 24 film mind a tengerentúlról érkezett. A lista legelején az Amerika kapitány: Polgárháború című film szerepel, melyet a Warcraft – A kezdetek és A dzsungel könyve című film követett. E három film kétszázezer fölötti nézőszámot produkált, és ezeken kívül még hét alkotás ért el százezer fölötti látogatottságot.

Az amerikai filmek sorát a 25. helyen egy francia film, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk 3. – A forradalom című alkotás töri meg, amely után rögtön egy magyar akció-vígjáték: a Till Atilla rendezte, egy kerekesszékes bandáról szóló Tiszta szívvel következik. Az év második negyedévének második és harmadik leglátogatottabb magyar filmjének címét az Oscar-díjas, Nemes Jeles László rendezte Saul fia és a Madarász Isti rendezésében készült időutazós thriller, a Hurok viszi el.

Az NMHH Médiatanácsának támogatásával készült Vad Kunság – A Puszta rejtett élete című természetfilm Mosonyi Szabolcs rendezésében az 57. helyet szerezte meg. Szász Attila szintén támogatott játékfilmje, a múlt századfordulón játszódó Félvilág című alkotás a 22. hete látható a mozikban. Ezeket a mecenatúraprogram feltételei szerint először televízióban mutatták be, de az érdeklődés hatására a mozikban is forgalomba kerültek, és több ezer nézőt vonzottak. A 622 tételes lista végén kilenc olyan film található, amelyre tíznél kevesebb néző volt kíváncsi, sereghajtóként csupán egy filmrajongó váltott jegyet a Csendes szív című dán drámára.

(Kiemelt képen az Amerika kapitány: Polgárháború egyik jelenete)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik