Média

Átszervezések a tévés szexbotrány miatt a Foxnál

Rupert Murdoch. Fotó: foxnews.com
Rupert Murdoch. Fotó: foxnews.com

Jelentős személyi változásokat jelentett be Rupert Murdoch médiamágnás és a 21st Century Fox tulajdonában lévő amerikai hírtelevízió, a FOX News. Murdoch teljesen átszervezi az egyik legnézettebb amerikai hírcsatornát működtető cég működését, valamint egyúttal kinevezte a csatorna új vezetőit, akik a szexuális zaklatással megvádolt és emiatt nemrégiben távozni kényszerülő Roger Ailes alapító elnök-vezérigazgatót váltják. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az immáron 85 éves médiamágnás megtartja magának a FOX News felügyeletét.

A távozó főnök állítólag szexért adta az előléptetéseket a tévénél

Roger Ailest a FOX egy korábbi műsorvezetője, Gretchen Carlson egy hónappal ezelőtt vádolta meg szexuális zaklatással, majd a hírtévénél elindult belső vizsgálat alkalmával Ailes több más női munkatársa is azt állította, hogy szexuális szolgáltatásokért előléptetést vagy állást ígért nekik a tévés főnök. Roger Ailes ellen bírósági per is indult a vádak kapcsán.

Volt munkatársai léptek most előre, de Murdoch felügyeli a területet

A médiamágnás most pénteken Roger Ailes két korábbi közvetlen munkatársát nevezte ki a FOX társelnökeivé. A FOX News Channel (FNC) és a FOX Business Network (FBN) élén Jack Abernethy és Bill Shine megosztottan felel majd a cégcsoport különböző területeiért. A FOX tévécsatornáit (FOX Television Stations – FTS) és az FNC, valamint az FBN üzleti, pénzügyi, terjesztési és reklámterületeit Abernethy felügyeli, míg Shine-hoz tartoznak a programming és a hír területek, beleértve a gyártást, a műszaki részleget. Shine emellett továbbra is foglalkozik majd stratégiai tervezéssel az idei választások kapcsán, beleértve a választások éjszakáját is.

Murdoch a közleményében Jack Abnerthyt méltatva azt mondta, hogy a szakembernek jelentős szerepe volt a FOX news közel 20 évvel ezelőtti sikeres elindításában, remek vezető, emellett erős a stratégiai tervezésben, és nagy tudása van a kábeltévés hírszolgáltatás üzleti oldalával kapcsolatban. Bill Shine kapcsán pedig azt emelte ki, hogy neki is köszönhetően lettek a FOX News műsorai meghatározóak a tévés piacon. Vezetői képességei és a programming területén szerzett szakértelme nagy segítséget jelentett a cég szempontjából – tette hozzá a médiamágnás.

A közlemény alapján egyébként Rupert Morduch a 21st Century Fox vezetése mellett a FOX News Channel és a FOX Business Network cégek élén is megtartja elnöki tisztségét, és Abernethy valamint Shine Murdoch felügyelete alatt dolgozik majd.

Az átszervezések kapcsán egyébként Suzanne Scott lett a FOX News Channel programming és fejlesztési területének ügyvezető alelnöke, és Bill Shine-nak tartozik majd beszámolási kötelezettséggel. Scott fogja felügyelni a FOX News Channel napközbeni és főműsoridős véleményműsorait, valamint a műsorstruktúra fejlesztésében is részt vesz.

Jay Wallace, a hírszerkesztőség alelnökeként változatlanul felügyeli majd a hírrészleget, és szintén Shine-nak tartozik majd beszámolási kötelezettséggel.

A cég egyébként azt is bejelentette, hogy a FOX News pénzügyi igazgatója,  Mark Kranz nyugdíjba vonul. Ő 19 éve állt a cég szolgálatában.

Több mint 90 millió háztartásba jut el a csatorna

A 24 órában sugárzó, rendkívüli hírekre, valamint politikai és üzleti információkra szakosodott  FOX News Channel 14 éve a legnézettebb amerikai kábeltévés hírcsatornának számít. A Suffolki Egyetem és a USA Today közös kutatása szerint emellett az amerikaiak körében a leghitelesebb televíziós hírforrás. A televízió a 21st Century Fox tulajdonában van, és több mint 90 millió háztartásban fogható.

(Kiemelt képen: Rupert Murdoch, a 21st Century Fox és a FOX News elnöke. Fotó: foxnews.com)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik