Média

Botrány a legnagyobb újságírószervezetnél: választott elnök nélkül a MÚOSZ

Komlósi Gábor
Komlósi Gábor
A bíróság jogerős ítélete szerint szabálytalanul hívták össze tavaly a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) tisztújító küldöttgyűlését, ahol megválasztották Komlósi Gábor újságírót elnöknek. Érdekesség, hogy most épp az a Tóth Károly, a MÚOSZ korábbi elnöke lett a megbízott vezetője a szervezetnek, akinek idején a szabálytalanság történt. Új tisztújítás lesz.

A bíróság szerint szabálytalanul hívták össze tavaly a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) tisztújító küldöttgyűlését tavaly, ahol megválasztották Komlósi Gábort (képünkön) elnöknek. A Fővárosi Törvényszék erről szóló július 13-i jogerős ítélete már elérhető a MÚOSZ honlapján. Ez alapján a küldöttgyűlésen hozott valamennyi határozatot a bíróság megsemmisítette, ennek egyik következményeként pedig jelenleg nem tekinthető a MÚOSZ elnökének Komlósi Gábor televíziós újságíró, a KOS (Komlósi Oktatási Stúdió) alapító-tulajdonosa.

Tóth Károly korábban még a szavazatok negyedét se tudta megszerezni

Komlósi Gábort egyébként tavaly 70,7 százalékos aránnyal választották meg a MÚOSZ elnökének, Tóth Károlynak pedig a szavazatok 23,2 százaléka jutott. Egy harmadik jelölt, Kékesi Zsolt a szavazatok 6,1 százalékát tudta megszerezni.

A keresetet Tóth Károly, a MÚOSZ korábbi elnöke nyújtotta be, kérve a 2015. június 20-i tisztújítón hozott határozatok megsemmisítését, mondván, a küldöttek meghívása nem volt szabályos.

Komlósi Gábor a Magyar Nemzetnek elküldött közleményében azt a tájékoztatást adta, hogy a következő tisztújítóig a szövetséget jelenleg ügyvezetőként az előző elnök, Tóth Károly (a felperes) vezeti.

Komlósi közleménye hozzátette:

Noha a szabálytalanság éppen Tóth Károly elnöksége idején történt, a megválasztott tisztségviselők tiszteletben tartják a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletét. Ezzel együtt természetesen megtesszük a szükséges lépéseket, keressük a jogorvoslat lehetőségét, messzemenőkig szem előtt tartva, hogy a lehető legkevésbé sérüljön az újságíró-társadalom presztízse.

Botrány volt, de Komlósi remélte, nyugodt munka kezdődhet

A tavalyi tisztújító közgyűlés egyébként korántsem volt botrányoktól mentes, Komlósit többek között azzal is támadták, hogy KOS-beli diákjai szavazatai is segítették hozzá, hogy ő lehessen a MÚOSZ elnöke. Komlósi azonban ezt határozottan visszautasította az éppen e sorok szerzőjének adott, az mmonline.hu portálon megjelent kétrészes interjú alkalmával, amikor is azt mondta, hogy e szavazatok nélkül is hasonló végeredmény jött volna ki, egyébként pedig kifejezetten üdvözítendő iránynak tartotta, hogy az újságíró-szervezetnél fiatalításra kerüljön sor. Megválasztása körülményeiről azt mondta, hogy

Egy kicsit felfújt dolog volt, hogy mekkora „balhé” volt a tisztújító küldöttgyűlésen, mert jóval kisebb, mint ami a parlamentben lenni szokott, vagy más civil szervezetek fórumain. Az más kérdés – hogy csak egy apró példát mondjak -, hogy az egyik televízióban látott riportban elhangzott egy-két teljesen jogos mondat, hogy 8 ember kivonult (közülük 6 egyébként visszajött), illetve hogy a levezetőelnök a kelleténél talán határozottabban adta és vette vissza a szót és ragaszkodott ahhoz, hogy ez egy tisztújító közgyűlés, aminek egyetlen napirendi pontja van, a tisztújítás, és másra most itt nincsen mód. Ezzel viszont némi elégedetlenség is megjelent. A tudósítás azonban félreérthető volt, mivel úgy szerepelt a riportban, hogy volt ez az icipici purparlé, és aztán Vince Mátyás, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy ő lemond minden tisztségéről. Sokan úgy értelmezték, hogy a balhé miatti felháborodása miatt, pedig a kettő között nem volt összefüggés, Vince már előzetesen is bejelentette a visszavonulását. Biztos, hogy jobban kell figyelni arra is, hogy nagyobb rendben menjenek a küldöttgyűlések, de széthúzás nincs. Bocsánat, ha az én számból rosszul hangzik, de a szavazatok 70,7 százalékát szereztem meg, ez a több mint kétharmad, úgy érzem, nem azt jelzi, hogy nagyon töredezett lenne a szervezet. Ellenzék persze mindig van, és legyünk őszinték, az újságírók kifinomult gondolkodásúak, és a fonákot is meglátó emberek. Volt például, aki azt mondta, hogy könnyű a Komlósinak, mert itt volt néhány junior tag és ők feltehetően rá szavaztak. Mire én csak halkan megkérdeztem, hogy hát nem az volt a nagy bajunk, hogy elöregedik a MÚOSZ, és ezért érdemes új tagokat beszervezni? Hát jelentem, beszerveztem. Hogy a saját iskolámból? Miért menjek kiabálni a Szabadság-térre, hogy ide gyertek ifjú titánok, ha azok közül jó néhány már itt van? Régen is így épült a MÚOSZ, hogy mindenki a saját szerkesztőségében, saját szervezetében, kollégái között szervezkedett. Hozzáteszem, a junior újságírók szavazatai nélkül is én végeztem volna az első helyen. Jelentős széthúzást tehát nem látok, de biztos vannak most olyanok, akik csalódottak, hogy nem az ő jelöltjük nyert, és ők elképzelhető, hogy háttérbe vonulnak, ami nem jó. De a nyugodt munka kezdetét vette.

Az interjúban kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy szerinte a földön járással győzte meg a küldötteket, hogy ilyen nagy arányban szavazzanak rá.

Hogy szakítani kell azzal, hogy most lefektetjük az elveinket, fene nagy vágyainkat, majd ezeket nem sikerül megvalósítani. Hanem igen, ki kell találni azt is, hogy hogyan rendezzük be jól a házat, hogy juttatjuk az újságírókat munkaasztalhoz, szabadidős programokhoz, jogi segítséghez, Mikulás-ünnepséghez a gyerekeik számára, ahol egyúttal találkozhatnak olyan újságírókkal is, akik 10-20 éve nem látták egymást, és újabb baráti, szakmai kapcsolatok épülnek. Tehát azzal nyertem, hogy konkrét kézzel fogható dolgokat ígértem. Igen, pitiáner apróságnak tűnik, hogy legyen kisbuszunk, de milyen jó az, ha egy gasztronómiai vagy sport szakosztály el tud menni egy étterembe vagy egy sport eseményre, tehát segít életet vinni a szervezetbe.

Komlósi az interjú második részében egyébként azt is szorgalmazta, hogy az újságírók minősüljenek közfeladatot ellátó személynek, hogy az őket ért fizikai bántalmazásokat szigorúbban ítéljék meg.

A MÚOSZ elnökségi tagjainak tavaly az alábbi személyeket választották meg: dr. Árpási Zoltán, Bánkuti András, Bódi Ágnes, Doros Judit, Dunay Csilla, dr. Hajós Anna, Kleer László, Várhegyi Ferenc. Póttagok: Szegő Anna, Elek Lenke és Kiss Csaba. Kiss Csaba azonban lemondott a póttagságról, helyére a következő legtöbb szavazatot kapott jelölt, Kékesi Zsolt került.

A MÚOSZ alelnöki szavazásán két alelnököt választottak meg, Gönczi Mária és Hárshegyi János tölti be ezt a posztot.

(Kiemelt képen: Komlósi Gábor, a tavalyi befutó, aki mostantól nem tekintheti magát elnöknek.)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik