Média

Újmédia-kutatás és hallgatói pályázat az NMHH Média Intézetében

24.hu
24.hu

2016. 08. 05. 13:32

Korábban a témában:

A cyberbullyingtól Ferenc pápa véleménynyilvánítási szabadságáig számtalan témát dolgoz fel folyamatosan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának Médiatudományi Intézete, amely idén tovább bővíti az újmédia-kutatását is. Az intézetben készült tanulmányok egy része online is elérhető, ismeretterjesztő blogot vezetnek és figyelmet fordítanak a tehetséges fiatalok támogatására is.

A szólásszabadság érvényesülését a közösségi médiában, az internetes médiatartalmak elemzését a Big Data eszközeivel, a feledtetéshez való jog kialakulását és a hozzájárulás fogalmának online alkalmazását mutatja be az a négy idei tanulmány, amely az NMHH Médiatudományi Intézetének tavaly indított újmédia-kutatása keretében készült el. A közösségi oldalak, internetszolgáltatók és közvetítőszolgáltatók társadalomra és a szólásszabadságra gyakorolt hatását vizsgáló kutatás részeként idén több tanulmány is várható még, sőt, az intézet ősszel tudományos konferenciát is rendez a témában.

Az intézet médiatörténeti és összehasonlító tematikájú kutatási ágaiban az idén eddig kilenc tanulmány készült el, így például az osztrák és a magyar sajtóellenőrzés összehasonlítását az első világháború ideje alatt elemző tanulmánya Magyar Rádió társadalmi-politikai-gazdasági helyzetét 1956-ban és azt közvetlenül megelőzően vizsgáló mű vagy a zaklatás és a cyberbullying büntetőjogi összevetését elvégző értekezés. Előkészület alatt áll 41 további tanulmány és 8 kiadvány is.

Az NMHH tudományos műhelye megalakulásától fogva Kárpát-medencei médiakutatást is végez, amelyet négy határon túli magyar régió – Kárpátalja, Erdély, Vajdaság és Felvidék – mellett idén kiterjesztett Szlovénia, Ausztria és Horvátország magyarlakta területeire is. A jelenlegi kutatás –amelynek eredményei 2016 végére várhatók – összegyűjti a régiókban magyar nyelven működő médiumokat és vizsgálja működési körülményeiket.

Az intézet tehetséggondozási programja keretében december elsejéig egyetemi hallgatók NMHH-pályázatra jelentkezhetnek. Erre olyan tudományos dolgozatokat várnak média- és a hírközlési jogi témákban, amelyek a jövőre Miskolcon megrendezendő XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia állam- és jogtudományi szekciójában nevezhetők. A kétévente, idén harmadik alkalommal kiírt felhívásra beadott pályázatok szerzői közül tíz hallgató nyerhet egyenként százezer forintos kutatási ösztöndíjat. A pályázattal az NMHH ösztönözni kívánja a média vagy hírközlési joggal foglakozó hallgatók kutatásait, lehetőséget ad számukra, hogy innovatív eredményeik beépüljenek a szakmai köztudatba, emellett a hírközlési és médiajog területén a témában jártas, művelt szakemberek, kutatók utánpótlásához kíván hozzájárulni.

Az intézet kiadási és tudományos ismeretterjesztő tevékenységének részeként – hogy a nagyobb lélegzetű tudományos művek és a legfontosabb külföldi szakirodalom magyar nyelven is megjelenjenek – az elkészült tudományos munkák egy részét online is hozzáférhetővé teszi a honlapján. A szervezet a kiadványait szakmai partnereinek – egyetemeknek, iparági szereplőknek, tudományos műhelyeknek – is eljuttatja kiadási és tudományos ismeretterjesztő tevékenységének részeként. Idén az online felületen megjelenő kiadványok gyűjteménye a Média és identitás 2. című tanulmánykötettel (Médiatudományi Könyvtár-sorozat) és a Magyar sajtójogi szabályok annotált gyűjteménye 1848-1989. című művel (Médiatudományi Tanulmányok-sorozat) gazdagodott.

2016-ban három eredeti magyar mű (Személy és személyiség a jogban, Magyar sajtótörténet, Szólásszabadság és médiajog a 21. század elején 3.) és öt fordított mű lát napvilágot az angol és francia szólásszabadság-antológiától kezdve a művészi kifejezés szabadságán át a média és a demokrácia viszonyáig. Az intézet az öt éve indított In Medias Res című tudományos folyóiratának minden megjelent tanulmányát szintén elérhetővé tette az interneten, legyen szó Ferenc pápa és a véleménynyilvánítás kapcsolatáról, a blaszfémia válfajairól és büntetéséről az iszlám jogban vagy az újságírás, a drónok és a jog háromszögéről. A szervezet blogot is üzemeltet, ahol hetente több, ismeretterjesztő bejegyzést is közzétesz. Változatos nemzetközi témákat dolgoznak fel a munkatársak, amelyek a szerbiai tévéilletéktől kezdve a Yahoo szolgáltató e-mail-elemzési gyakorlatán keresztül akár a török forrásvédelmi jogesetek ismertetéséig terjednek.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.