mediaworks
Média

Minden jogi akadály elhárult: a Mediaworks megveheti a Pannon Lapokat

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 08. 03. 15:21

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Mediaworks felvásárolja a a megyei lapkiadás terén meghatározó Pannon Lapok Társasága (PLT) céget. Mivel a Médiatanács ezt már hétfőn ugyancsak engedélyezte, minden akadály elhárult a felvásárlás elől. Eközben azt rebesgetik, hogy a Mediaworks céget is felvásárolhatják, méghozzá a felcsúti polgármester érdekeltsége vetett rá szemet.
Korábban a témában:

Mint kés a vajon – példás gyorsasággal megkapta a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH) az engedélyt a Mediaworks, hogy az megvehesse a Pannon Lapok Társasága (PLT) kiadóvállalatot. A GVH szerdai tájékoztatása szerint ugyanis két nappal azután, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szakhatósági hozzájárulást adott, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. felett, most ugyanígy döntött a GVH is. Így már semmi akadálya nincs az adás-vételi tranzakció lezárásának.

A Mediaworks július 4-én kereste meg a hatóságot versenyhatósági engedélyért, hogy megvehesse a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft.-t.

Nem gond, hogy mindkét cég érdekelt a megyei lappiacon

A GVH mostani indoklása szerint az összefonódással érintett vállalkozás-csoportok egyaránt foglalkoznak nyomtatott és online sajtótermékek kiadásával, illetve hirdetési felületek értékesítésével, nyomtatott termékek terjesztésével, és coldset nyomdai szolgáltatást is nyújtanak, valamint mindkét vállalkozáscsoport foglalkozik megyei napilapkiadással, azonban e tevékenységüket különböző földrajzi piacokon végzik, így az olvasói piacon nincs olyan terület, ahol átfedés lenne a tevékenységi körök között.

GVH az összefonódás horizontális hatásainak értékelésekor megállapította, hogy a két vállalkozáscsoport különböző területeken nyújt hirdetési szolgáltatást regionális (megyei) napilapokban, és az egyes megyei napilapok inkább kiegészítői, mint helyettesítői egymásnak a különböző regionális, helyi hirdetési célcsoportokat tekintve. A GVH szerint káros horizontális hatások lehetősége csak a napilapok coldset technológiával történő nyomtatása esetében (olyan eljárás, amelyet napilapok és szórólapok nyomtatásakor alkalmaznak) vetődött fel a vállalkozáscsoportok együttesen fennálló piaci részesedése miatt. A GVH döntése szerint azonban itt is kizárható a kedvezőtlen horizontális versenyhatás a tranzakció engedélyezését követően, mert jelentős szabad kapacitás van a piacon, és a piaci kereslet további szűkülésére is lehet számítani, több érdemi versenytárs marad a piacon, így egy szolgáltató-váltás nem ütközik jelentős nehézségekbe; a szolgáltatás igénybevevői vevői erővel rendelkeznek; a vállalkozáscsoportok nem tekinthetők egymás közeli versenytársainak; külföldi nyomdák is képesek lehetnek versenynyomást gyakorolni a piacra; a megkeresett piaci szereplők nem fogalmaztak meg érdemi aggályt az összefonódással kapcsolatban.

A GVH nem azonosított káros vertikális és portfólió-hatást sem, hiszen  magyarázatuk szerint az összefonódás nem hoz létre új vertikális kapcsolódást, illetve nem eredményezi a tevékenységi kör olyan bővülését, amely káros portfólió-hatásokhoz vezetne. A GVH mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót.

16+9 milliárd

A Mediaworks Hungary idén július 5-én jelentette be nyilvánosan, hogy megállapodott a Pannon Lapok Társasága (PLT) felvásárlásáról. A vevő 16, a bekebelezett cég évi 9 milliárd forintos árbevételt produkál. A PLT főleg egyébként a megyei lapjai miatt volt érdekes a bécsi Vienna Capital Partners (VCP), illetve Heinrich Pacina érdekeltségei közé tartozó Mediaworksnek.

A Mediaworks a Pannon Lapokat az Ost Holding GmbH-tól vásárolta meg, mely a korábban egyébként a HVG-t is tulajdonló, de a magyar piacról végül kivonuló Funke/WAZ német médiavállalat leányvállalata.

A PLT négy dunántúli megyében (Fejér, Vas, Veszprém, Zala) jelenlévő cégcsoport, négy megyei újság – a Fejér Megyei Hírlap, a Napló, a Vas Népe és a Zalai Hírlap – mellett a PLT adja ki Dunaújváros helyi napilapját, a Dunaújvárosi Hírlapot is, de helyi digitális média csatornákat is üzemeltetnek.  A PLT 500 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele közel 9 milliárd forint évente.

A vételárat üzleti titokként kezelik.

Egyre nagyobbra nő a Mediaworks, de lehet, hogy felcsúti érdekeltség lesz belőle

A vevő, a Mediaworks Magyarország legnagyobb médiavállalatai közé tartozik, több mint 16 milliárd forintos éves forgalmat tud felmutatni, és közel 650 munkavállalója van. A cég 2014 októberében jött létre, a Népszabadságon, a Világgazdaságon és a Menedzser Magazinon kívül a Mediaworks adja ki a Nemzeti Sportot, valamint nyolc megyei napilapot, emellett több női- és gasztromagazin, illetve több digitális médiatermék tulajdonosa.

A Mediaworks körülbelül másfél évvel ezelőtt azután jött létre, hogy a GVH engedélyét megszerezte a Vienna Capital Partners (VCP) és megvásárolta a magyarországi Ringier és Axel Springer érdekeltségek jelentős részét, a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és több más médiaterméket, illetve leányvállalatot. Ezt a tranzakciót az indokolta, hogy a GVH korábban megakadályozta, hogy a Ringier és az Axel Springer médiacsoportok Magyarországon is egyesüljenek, ám mivel egyes termékeket az újonnan létrehozott Mediaworks tőlük megvásárolt, már nem volt versenyjogi akadálya a Ringier és az Axel Springer magyarországi egyesülésének, ekkor jött létre a Ringier Axel Springer (RAS) Magyarország, amely főleg a bulvárportfólióját tartotta meg, többek között a Blikket és a Kiskegyedet.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Pannon Lapok Társasága (PLT) vezetője, Szabó Miklós idén áprilisban váratlanul távozott a cégtől.

A napokban pedig arról írt a sajtó, hogy a Mediaworksöt is bekebelezhetik. A Mediaworksre ugyanis szemetet vetetett a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc egyik üzleti érdekeltsége.

 

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.