Média

Hétfőtől változik a tévés kínálat

Augusztustól megváltozik a MinDig TV földfelszíni digitális televíziós kínálata. Emiatt a tévék újrahangolása is szükséges lehet a jövő hét első napján. Egy rövid műsorkiesés is várható.

Búcsú az Euronewstól és a Vintage TV-től

Egyébként nem csak új csatornák válnak elérhetővé az Antenna Hungáriánál, de mint korábban megírtuk, bizonyos programoknak búcsút is kell mondani. A változásoknak aligha fognak örülni a legnézettebb európai hírcsatorna, az Euronews és a Vintage zenetévé nézői, ugyanis ezek már nem lesznek elérhetők a fizetős (MinDig TV Plusz) kínálatban az Antenna Hungáriánál. Az Euronews magyarországi igazgatója egy interjúban ennek kapcsán el is mondta a véleményét. Kert Attila úgy fogalmazott a 24.hu-nak, hogy folytatódik az állami csatornák kikerülhetetlenné tétele. Arról van szó ugyanis, hogy ezen csatornák sugárzását azért szüntetik be, mert különben nem lett volna hely a közmédia és a TV2 új csatornáinak.

Kert Attila hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nagyobb kábelszolgáltatóknál az Euronews változatlanul elérhető marad ezután is.

A MinDig TV digitális földfelszíni tévészolgáltatás kapcsán jelentős változások várhatók augusztustól. Az ingyenes csatornakínálat a közeljövőben összesen négy új csatornával bővül, az elérhető programok száma ezzel tizenkettőre emelkedik az állami műsorszóró, az Antenna Hungária rendszerében.

A legújabb közszolgálati csatorna, az M5 HD – amelynek augusztus elsején kezdődik az immáron nem csak kísérleti sugárzása – az 5. programhelyre kerül be. A három új TV2 Csoport által indított program közül a legelső, az Izaura TV sugárzása augusztus 14-én indul, a 10. programhelyen. Ezenkívül további két, a TV2 Csoport által indítandó ingyenes csatornának is lesz helye a kínálatban. E programokról és az indulási időpontokról későbbre ígért tájékoztatást a műsorszóró cég. (Egyébként a Prime nevű csatorna lehet az egyik új csatorna, amelyikről a 24.hu korábban megtudta, hogy szeptember 5-én kezdi meg műsorát.)

A TV2 Csoport két új csatornájának helyén az indulásig állóképet sugároz az Antenna Hungária a 11. és 12. programhelyeken.

Az Antenna Hungária arra figyelmeztet, hogy az új csatornák megjelenése miatti programátrendezések miatt augusztus 1-jén a délelőtti órákban a vevőeszközök újrahangolására lesz szükség, valamint rövid műsorszünet is várható.

Új csatornák:

Indulás dátuma Csatornanév Multiplex Programhely
2016.08.01. M5 HD C 5.
2016.08.14 Izaura TV B 10.
2016. augusztus TV2 Csoport új csatornája B 11.
2016. ősz TV2 Csoport új csatornája B 12.

8:30 és 11 között elmehet az adás

Az Antenna Hungária tájékoztatása szerint augusztus 1-jén 8:30 és 11 óra között csatornánként eltérő időpontban rövid, maximum 5 perces műsorkiesés várható. Ez az Antenna Hungária összes adótornyának környezetét és szinte az összes kisugárzott tévécsatornát érinti. Abban az esetben, ha a felhasználó 11 óra után nem látja az M5 HD vagy bármely más csatornát a programlistában, akkor egy automatikus újrahangolást kell elvégezni a dekóderen vagy a beépített DVB-T tunerrel rendelkező tévékészüléken.

Az új csatornák elindítása miatt hat program (AXN, FEM3, Film+, Cool, TV Paprika, Dorcel TV) elérhetősége változik. A programhely nem, csak a multiplex-hely változik, vagyis ezek a csatornák az átrendezést követően más frekvencián lesznek elérhetők. Ezenkívül változik a MinDig TV Plusz Infocsatorna elérhetősége is. Ez a továbbiakban a 99-es programhelyen lesz megtalálható. Ezentúl a HbbTV-s felületre innen lehet eljutni a távirányító piros gombjának megnyomásával.

Az aktuális frekvenciatáblázat egyébként megtalálható a www.mindigtv.hu weboldalon, valamint a 06-80-90-99-00 ingyenes telefonszámon is segítséget nyújtanak.

Technikai változások

Átrendezés dátuma Csatornanév Régi multiplex Új multiplex
2016.08.01. délelőtt AXN C B
2016.08.01. délelőtt FEM3 C B
2016.08.01. délelőtt Film+ C D
2016.08.01. délelőtt Cool TV C D
2016.08.01. délelőtt TV Paprika B E
2016.08.01. délelőtt Dorcel TV B E
2016.08.01. délelőtt MinDig TV Plusz Info a 99. programhelyre kerül át
Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik