A Dentsu Aegis Network budapesti irodája
Média

Folytatja a terjeszkedést a Dentsu

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 07. 26. 13:08

A B2B reklámpiac rendkívül gyorsan nő mostanság, így érthető, hogy a Magyarországon is jelenlévő Dentsu Aegis Network felvásárolja a B2B marketinggel, reklámmal foglalkozó Gyro vállalatot.

A Dentsu az egyik legnagyobb, B2B (azaz business-to-business, vagyis vállalati) reklámmal, marketinggel foglalkozó független cég, a Gyro felvásárlására szóló megállapodást írt alá. Az 1999-ben megalakított Gyro a tavalyi évben mintegy 73 millió dollár árbevételt ért el, és olyan nagy cégeknek is dolgozik mint például a Hewlett Packard (HP), a VISA és az AFLAC.

A Gyro 2008 óta a Pegasus Capital Advisors nevű befektetési vállalat többségi tulajdonában volt – derül ki a Wall Street Journalról.

Nagyon szépen nő a B2B marketingpiac

Bár a felvásárlás részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra, így nem tudni, hogy mennyit fizet a Gyro cégért a Dentsu, az mindenesetre tudható, hogy a felvásárlással a Dentsu célja, hogy kihasítson magának egy szeletet az egyre növekvő B2B marketing és reklámpiaci tortából.

A B2B piac fejlődését jól mutatja, hogy csak az idei évben várhatóan 5 százalék körül, 154 milliárdra nő az Egyesült Államokban az Outsell piackutatása szerint.

A B2B reklámpiac sajátossága, hogy egy társaság nem a nagyközönség, nem magánszemély fogyasztók számára, hanem más vállalatoknak vagy vállalkozóknak végez értékesítést, éppen ezért sajátos marketingeszközöket igényel.

Számtalan globális reklámpiaci hirdető, köztük rengeteg ügyelünk növeli a B2B marketingre fordított büdzséjét

– idézi az amerikai hírportál Rob Horlert, a Dentsu Aegis Network amerikai vezérigazgatóját.

A Dentsu folyamatosan terjeszkedik

A Magyarországon az Isobar Budapest (a valamikori Kirowski ügynökség) és a Carat ügynökségek tulajdonosaként is ismert Dentsu Aegis Network Hungary anyavállalata, az eredetileg Japánban létrehozott Dentsu egyébként hosszabb ideje rendkívül erőteljes terjeszkedésben van a nemzetközi hálózatának bővítése érdekében. Csak 2015-ben 36 felvásárlást hajtottak végre, ami rekordnak számít. A Dentsu legnagyobb tranzakciója egyébként 2013-ban volt, amikor 5 millió dollárért bekebelezte a brit székhelyű Aegist.

A dinamikus terjeszkedésnek köszönhetően a Dentsu 2015-ben már a bevételei 54,3 százalékát Japánon kívüli piacokról szerezte, pedig a 2012-es pénzügyi évben ez a mutató még csak 15 százalék volt.  A reklámügynökségi hálózat idén egyébként már olyan cégeket is felvásárolt mint a digitális analitikai megoldásokkal foglalkozó Cardinal Path, a Flock digitális ügynökség és az Alesport Group sportmarketinggel foglalkozó vállalat.

A Dentsu közlése szerint egyébként az ugyancsak általa felvásárolt Interprise B2B ügynökséget beolvasztja a Gyróba. Az összeolvadás után is megtarthatja egyébként vezetői státuszát Christoph Becker, a Gyro jelenlegi ügyvezetője, míg Stuart Giddings, az Interprise globális elnöke a Gyro nemzetközi hálózatának elnöke lesz. Az Interprise nevet nem is fogják már használni, kivéve Szingapúrt és Hong Kongot.

A Gyro vezetője, a már említett Christoph Becker egyébként arról beszélt, hogy a felvásárlásnak köszönhetően Latin-Amerikában és Ázsiában is terjeszkedni tudnak majd. Emellett a Gyro ügyfelei a jövőben igénybe vehetik majd Dentsu reklámtervező és vásárló szolgáltatásait, amit mostanáig külső partnerektől vett igénybe a Gyro.

(Kiemelt kép: a Dentsu Aegis Network budapesti irodája)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.