yahoo (yahoo, )
Média

Nem a Google lesz a Yahoo! új tulajdonosa

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 07. 25. 10:29

Végül a Verizon távközlési szolgáltató került ki győztesen az egykoron szebb napokat látott, mostanában viszont komoly problémákkal szembesülő Yahoo! cég felvásárlásáért több nagy óriásvállalat (a Google, az AT&T, a Daily Mail és befektetői konzorcium) között kialakult harcból. A vételár 4,8 milliárd dollár.
Korábban a témában:

A felvásárlás után a Verizon hozzáférést kap a Yahoo hirdetési technológiájához, a keresőjéhez, a levelezőhöz, azonnali üzenetküldő szolgáltatásához és mobil megoldásaihoz is.

Ez nem sok

Ez a vételár egyébként egyáltalán nem tűnik soknak, főleg azok számára, akik jól tudják, hogy a Microsoft 2008-ban kész lett volna akár 44,6 milliárd dollárt is kifizetni az akkor még sikeres Yahoo! vállalatért, de a tulajdonos akkor azt kevesellte és nem adta oda a redmondi óriásnak.

A Yahoo egyébként 35,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Yahoo Yapan cégben, valamint 15 százalékos érdekeltsége van a népszerű kínai e-kereskedő Alibaba cégben. Ezek a részvények egyébként körülbelül 37 milliárd dollárt érnek. Azonban ezek nem részei a mostani tranzakciónak.

Harc az egykoron a világ egyik legnagyobb netes cégéért

A Yahoo! tartalomszolgáltatóért, amely annak ellenére több területen is világelsőnek számított az interneten, annak ellenére folyt most komoly harc, hogy a cég az elmúlt években már nem igazán találta a helyét, hiszen például az egykoron népszerű Yahoo keresőmotor helyett ma már a világ legnépszerűbb keresője a Google, de a GMail (Google Mail) ingyenes levelezőrendszer is szépen betett a Yahoo Mail szolgáltatásnak. Vagyis a Yahoo, amely a web 1.0 korszakban még rendkívül sikeres volt, a web 2.0 világában már mondhatta el ugyanezt önmagáról. Többször is írtunk róla az elmúlt időszakban, hogy milyen súlyos válságban van, és épp a közelmúltban kényszerült hét weboldalának bezárására. Munkavállalóinak 15 százalékának – 2200 embernek – a szélnek eresztésére, továbbá egyes irodái bezárására is rákényszerült a Yahoo vezérigazgatója, Marissa Mayer, akinek időnként a fejét is követelték a részvényesek.

A Daily Mail, a Google, az AT&T és egy befektetői konzorcium is megvette volna

Azt, hogy az 1995-ben Kaliforniában alapított Yahoo-t eladnák, idén februárban jelentették be hivatalosan. Bár a Yahoo által felvásárolt Tumblr sem úgy fejlődik, ahogyan kellene, és a Yahoo üzleti mutatói konkrétan siralmasak, a cég mégis értékes lehet az óriási látogatószámmal bíró weboldalai miatt. A Yahoo a tulajdonosa egyébként a Flickr.com képmegosztó oldalnak is, bár ez  sem úgy fejlődik, ahogyan kellene.

A Verizon (mely a Techcrunch portálnak és az AOL-nak is a tulajdonosa) mindenesetre arra készül, hogy az AOL és a Yahoo szolgáltatásait összevonja, és ezzel szeretne erős versenytársa lenni a Google és a Facebook vállalatoknak az online médiapiacon.

Úgy tudni, hogy a Yahoo lehetséges kérői között ott volt a Daily Mail című ismert brit napilap gazdája, a Daily Mail & General Trust, de a Yahoo legnagyobb konkurense, a Google is bejelentkezett a bajba jutott cég iránt, ahogyan egy befektetési alapokból álló konzorcium is, sőt egyes híradások az AT&T távközlési céget is érdeklődőként említették.

A Yahoo eredetileg egyébként április 11-ig várta volna a vevőjelöltek ajánlatait, de ezt meghosszabbították egy héttel, így április 18. lett az új határidő.

UPDATE: a felvásárlás tényét időközben hivatalosan is megerősítették. A vételárat készpénzben fizeti ki a Verizon. Beigazolódott az is, hogy a Verizon alá tartozó AOL-t összevonják a Yahoo-val. Az összevont területet Marni Walden fogja vezetni.  Az akvizíció zárására várhatóan 2017 első negyedévéig kerül sor.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.