Média

Nem a Google lesz a Yahoo! új tulajdonosa

yahoo (yahoo, )
yahoo (yahoo, )
Végül a Verizon távközlési szolgáltató került ki győztesen az egykoron szebb napokat látott, mostanában viszont komoly problémákkal szembesülő Yahoo! cég felvásárlásáért több nagy óriásvállalat (a Google, az AT&T, a Daily Mail és befektetői konzorcium) között kialakult harcból. A vételár 4,8 milliárd dollár.

A felvásárlás után a Verizon hozzáférést kap a Yahoo hirdetési technológiájához, a keresőjéhez, a levelezőhöz, azonnali üzenetküldő szolgáltatásához és mobil megoldásaihoz is.

Ez nem sok

Ez a vételár egyébként egyáltalán nem tűnik soknak, főleg azok számára, akik jól tudják, hogy a Microsoft 2008-ban kész lett volna akár 44,6 milliárd dollárt is kifizetni az akkor még sikeres Yahoo! vállalatért, de a tulajdonos akkor azt kevesellte és nem adta oda a redmondi óriásnak.

A Yahoo egyébként 35,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Yahoo Yapan cégben, valamint 15 százalékos érdekeltsége van a népszerű kínai e-kereskedő Alibaba cégben. Ezek a részvények egyébként körülbelül 37 milliárd dollárt érnek. Azonban ezek nem részei a mostani tranzakciónak.

Harc az egykoron a világ egyik legnagyobb netes cégéért

A Yahoo! tartalomszolgáltatóért, amely annak ellenére több területen is világelsőnek számított az interneten, annak ellenére folyt most komoly harc, hogy a cég az elmúlt években már nem igazán találta a helyét, hiszen például az egykoron népszerű Yahoo keresőmotor helyett ma már a világ legnépszerűbb keresője a Google, de a GMail (Google Mail) ingyenes levelezőrendszer is szépen betett a Yahoo Mail szolgáltatásnak. Vagyis a Yahoo, amely a web 1.0 korszakban még rendkívül sikeres volt, a web 2.0 világában már mondhatta el ugyanezt önmagáról. Többször is írtunk róla az elmúlt időszakban, hogy milyen súlyos válságban van, és épp a közelmúltban kényszerült hét weboldalának bezárására. Munkavállalóinak 15 százalékának – 2200 embernek – a szélnek eresztésére, továbbá egyes irodái bezárására is rákényszerült a Yahoo vezérigazgatója, Marissa Mayer, akinek időnként a fejét is követelték a részvényesek.

A Daily Mail, a Google, az AT&T és egy befektetői konzorcium is megvette volna

Azt, hogy az 1995-ben Kaliforniában alapított Yahoo-t eladnák, idén februárban jelentették be hivatalosan. Bár a Yahoo által felvásárolt Tumblr sem úgy fejlődik, ahogyan kellene, és a Yahoo üzleti mutatói konkrétan siralmasak, a cég mégis értékes lehet az óriási látogatószámmal bíró weboldalai miatt. A Yahoo a tulajdonosa egyébként a Flickr.com képmegosztó oldalnak is, bár ez  sem úgy fejlődik, ahogyan kellene.

A Verizon (mely a Techcrunch portálnak és az AOL-nak is a tulajdonosa) mindenesetre arra készül, hogy az AOL és a Yahoo szolgáltatásait összevonja, és ezzel szeretne erős versenytársa lenni a Google és a Facebook vállalatoknak az online médiapiacon.

Úgy tudni, hogy a Yahoo lehetséges kérői között ott volt a Daily Mail című ismert brit napilap gazdája, a Daily Mail & General Trust, de a Yahoo legnagyobb konkurense, a Google is bejelentkezett a bajba jutott cég iránt, ahogyan egy befektetési alapokból álló konzorcium is, sőt egyes híradások az AT&T távközlési céget is érdeklődőként említették.

A Yahoo eredetileg egyébként április 11-ig várta volna a vevőjelöltek ajánlatait, de ezt meghosszabbították egy héttel, így április 18. lett az új határidő.

UPDATE: a felvásárlás tényét időközben hivatalosan is megerősítették. A vételárat készpénzben fizeti ki a Verizon. Beigazolódott az is, hogy a Verizon alá tartozó AOL-t összevonják a Yahoo-val. Az összevont területet Marni Walden fogja vezetni.  Az akvizíció zárására várhatóan 2017 első negyedévéig kerül sor.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik