Média

Nagy felvásárlás rendezi át az erőviszonyokat a magyar médiapiacon

mediaworks
mediaworks
A többek között a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és a Menedzser Magazint is kiadó Mediaworks Hungary megállapodott a Pannon Lapok Társasága (PLT) felvásárlásáról. A vevő 16, a bekebelezett cég évi 9 milliárd forintos árbevételt produkál. A PLT főleg a megyei lapjai miatt volt érdekes a Mediaworksnek.

Az osztrák Heinrich Pecina érdekeltségei közé tartozó, bécsi székhelyű Vienna Partner Capitals (VPC) tulajdonában lévő Mediaworks Hungary Zrt. mint vevő szerződést kötött az Ost Holding GmbH-val – ez a korábban egyébként a HVG-t is tulajdonló Funke/WAZ leányvállalata – az Ost Holding GmbH tulajdonában lévő Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. (PLT) megvásárlására.

A PLT négy dunántúli megyében (Fejér, Vas, Veszprém, Zala) jelenlévő cégcsoport, négy megyei újság – a Fejér Megyei Hírlap, a Napló, a Vas Népe és a Zalai Hírlap – mellett a PLT adja ki Dunaújváros helyi napilapját, a Dunaújvárosi Hírlapot is, de helyi digitális média csatornákat is üzemeltetnek.  A PLT 500 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele közel 9 milliárd forint évente.

A Mediaworks honlapján jelentette be a hírt. Közleményükben azt írják, hogy a PLT megvásárlásához még a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a GVH jóváhagyása is szükséges lesz.

A vételárat üzleti titokként kezelik.

Pecina évek óta növeli befolyását a magyar médiapiacon

Heinrich Pecina
Heinrich Pecina növeli magyarországi befolyását a médiapiacon

A vevő, a Mediaworks Magyarország legnagyobb médiavállalatai közé tartozik, több mint 16 milliárd forintos éves forgalmat tud felmutatni, és közel 650 munkavállalója van. A cég 2014 októberében jött létre, a Népszabadságon, a Világgazdaságon és a Menedzser Magazinon kívül a Mediaworks adja ki a Nemzeti Sportot, valamint nyolc megyei napilapot, emellett több női- és gasztromagazin, illetve több digitális médiatermék tulajdonosa.

A Mediaworks körülbelül másfél évvel ezelőtt azután jött létre, hogy a GVH engedélyét megszerezte a Vienna Capital Partners (VCP) és megvásárolta a magyarországi Ringier és Axel Springer érdekeltségek jelentős részét, a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és több más médiaterméket, illetve leányvállalatot. Ezt a tranzakciót az indokolta, hogy a GVH korábban megakadályozta, hogy a Ringier és az Axel Springer médiacsoportok Magyarországon is egyesüljenek, ám mivel egyes termékeket az újonnan létrehozott Mediaworks tőlük megvásárolt, már nem volt versenyjogi akadálya a Ringier és az Axel Springer magyarországi egyesülésének, ekkor jött létre a Ringier Axel Springer (RAS) Magyarország, amely főleg a bulvárportfólióját tartotta meg, többek között a Blikket és a Kiskegyedet. Az elmúlt napokban a Mediaworks kapcsán az is kiderült, hogy zálogjoga van a Helyi Téma című lapra, pontosabban annak védjegyeire.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Pannon Lapok Társasága (PLT) vezetője, Szabó Miklós idén áprilisban váratlanul távozott a cégtől.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik