Média

Napokon belül fizetős az RTL és a TV2

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság úgy tűnik, nem tudja megakadályozni, hogy július elsejétől pénzt kérjen műsoraiért az RTL és a TV2.

Várhatóan a televíziós kábelszolgáltatóknak nem sikerül megakadályozniuk, hogy a két nagy kereskedelmi televízió terjesztési díjat szedjen tőlük, hiába kezdeményezett a Magyar Kábelkommunikációs és Hírközlési Szövetség (KBHSZ) hatósági eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) a TV2 és az RTL Klub honlapján közzétett általános szerződési feltételekkel (ÁSZF) kapcsolatban – írja a Világgazdaság.

A médiahatóság csak akkor tudna érdemben fellépni, ha jogvita lenne a felek között például egy szerződés kapcsán. Ha erről lenne szó, akkor a hatóság hozhatna olyan döntést, amely a jogsértőnek vélt vagy vitatott szerződés életbe lépését is érintheti. Ilyen ügytípusban ilyen konkrét jogvitás kérelem azonban még nem érkezett az NMHH-hoz – közölte a Világgazdasággal az NMHH.

Jelenleg tehát nem erről van szó. A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség konkrét hatósági eljárási kérelmet nyújtott be, amelyről a jogszabályok alapján az eljárási kérelmet lezáró döntésig érdemben nem adható tájékoztatás – jelezte a VG-nek a médiahatóság. A lap úgy tudja, hogy a hatóság most az általános szerződési feltételekkel kapcsolatos körülményeket vizsgálja.

A műsorszolgáltató RTL és TV2 szerződési feltételei szerint havidíjat kérne a kábelszolgáltatóktól az egyébként a MinDigTV-n ingyenesen is fogható műsoraik terjesztéséért. Ezt egy nemrégiben született kormányhatározat teszi lehetővé a csatornák számára, pedig a kormány 2014-ben még azon az állásponton volt, hogy nem engedi, a tévénézők plusz terheket kapjanak a nyakukba. (Igaz, akkoriban még nem Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában volt a TV2, az RTL-t pedig éppen ki akarták űzni az országból.) A kábeltévé-szolgáltatók szerint viszont a műsordíj érvényesítésének körülményeiről szóló általános szerződési feltételek diszkriminatívak, sértik a hírközlési területen általánosan elvárt versenysemlegességet, továbbá nem felelnek meg számos törvényi és más jogszabályi előírásnak, és nem utolsósorban nincsenek tekintettel a fogyasztók jogos érdekeire sem. Az NMHH tehát most ezt vizsgálja, és erre a beadványtól számított, a szintén említett 40 nap áll rendelkezésre a médiatörvény szerint, de a határidő közeledtével a hatóság törekszik a döntés meghozatalára még július 1-je előtt – írja a lap.

Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke szerint egészen biztosan a kábeltévé-előfizetések díjának emelkedéséhez vezet majd a terjesztési díj – erről a 24.hu-nak adott korábbi interjúban beszélt. Kéry szerint a kábelszolgáltatók részéről az sem kizárt, hogy az RTL Klubot és a TV2-t a terjesztési díj bevezetése után egy drágább előfizetési csomagba teszik át azok számára, akik hajlandak ezért a két csatornáért pénzt adni, azok pedig, akik nem hajlandók fizetni ezekért a csatornákért, kénytelenek lesznek mellőzni a Barátok közt és a Jóban, rosszban sorozatoknak is helyet biztosító két tévéadót.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik