Média

Andy Vajnáék a közmédiával egyezkednek

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 06. 26. 09:00

A TV2 Média Csoport és az MTVA közötti megállapodás már hétfőn létrejöhet. A TV2-nek nagyon fontos ez, mivel az egyik új tévécsatornáját nem tudja elindítani a tervezett módon, ha nem születik egyezség.
Korábban a témában:

Korábban a 24.hu-n már megírtuk: több szempontból is problémás módon választott neveket új, hamarosan beinduló tévécsatornáinak a TV2 Média Csoport, amely többek között Izaura TV, Zenebutik és Joy TV néven tervez csatornákat indítani, méghozzá már a közeljövőben, már az idén. A csatornaindítási terveiket hivatalosan a Média Hungary konferencián jelentették be májusban, de már előbb kiszivárgott a hír, ugyanis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) elkezdték ezeket, valamint több más nevet – például Comedy Network – is levédetni, azokra védjegyoltalmakat nyújtottak be. Már a konferenciát megelőzően arról írtunk, hogy jogviták várhatók a nevek miatt, ugyanis a Marquard Media JOY néven már rendelkezik egy védjeggyel, az MTVA M3 nevű ismétlő-retrócsatornája pedig a mai napig sugározza a köz televíziójában annak idején 20 éven át Juhász Előd által vezetett Zenebutik című műsor ismétléseit.

Amikor először arról hallottunk, hogy Zenebutik néven tervezi csatorna indítását a kormánybiztos által megvásárolt TV2 csoport, rögtön fel is hívtuk Juhász Elődöt, aki tőlünk tudta meg, hogy a műsorának nevével egyezik meg az új, tervezett adó. Juhász Előd akkor azt is mondta, hogy tudomása szerint annak idején a Magyar Televízió levédette ezt a nevet. Vagyis ebből következik: a TV2 Média Csoport védjegyoltalmi eljárása problémákba ütközhetne, ha a közmédia jó gazda módjára fellép a saját műsorával megegyező védjegyoltalmi eljárásban az SZTNH-nál.

(A Marquard Media egyébként épp a napokban nyerte meg a joytv.hu internetes végződés használatával kapcsolatos vitát Andy Vajnáékkal szemben, az Internet Szolgáltatók Tanácsa mellett működő Tanácsadó Testület ugyanis eltiltotta a TV2-t a cím használatától, mivel az a testület indoklása szerint védjegybitorlásnak és jogszerűtlennek minősülhetne, ráadásul megtévesztő.)

Hétfő estére minden eldől a TV2 és az MTVA között is

A friss fejlemény most az, hogy információink szerint a TV2 Média Csoport előrehaladott tárgyalásokat folytat az MTVA-val a Zenebutik névhasználat ügyében, amit Kobza Miklós, a közmédia sajtófőnöke is megerősített a 24.hu érdeklődésére.

Szerettük volna megtudni, hogy a megállapodás miről szól majd, a kormánybiztos kereskedelmi tévéje fizetne-e anyagi ellentétezést fizetnea névhasználat miatt az MTVA-nak, vagy valamilyen más konstrukcióról van-e szó. A sajtófőnök erről viszont egyelőre nem tudott többet mondani, de azt jelezte, hogy

hétfőn kora estére dől el, hogy milyen megállapodás lesz a név kapcsán a TV2 csoporttal.

A sajtófőnök azt ígérte, ezután tájékoztatást kapunk majd a TV2 Média Csoport és az MTVA között születendő megállapodás részleteiről.

Az ügy további érdekessége, hogy a zenebutik.hu internetes végződést az Internet Szolgáltatók Tanácsának adatbázisa szerint annak idején Juhász Előd mint magánszemély regisztrálta be, nem pedig a Magyar Televízió vagy az MTVA nevén van. A zenebutiktv.hu címre viszont egyelőre senki nem nyújtott be regisztrációt, a domain.hu szerint az még szabad.

A TV2 Csoport tervezett csatornáinak pontos indulási időpontjáról egyébként egyelőre annyit lehet tudni, hogy M+ néven az első néhány nap után reklámokat is sugárzó mozicsatornát indítanak július 11-én a megszűnő PRO4 helyén.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.