Média

Andy Vajnáék a közmédiával egyezkednek

A TV2 Média Csoport és az MTVA közötti megállapodás már hétfőn létrejöhet. A TV2-nek nagyon fontos ez, mivel az egyik új tévécsatornáját nem tudja elindítani a tervezett módon, ha nem születik egyezség.

Korábban a 24.hu-n már megírtuk: több szempontból is problémás módon választott neveket új, hamarosan beinduló tévécsatornáinak a TV2 Média Csoport, amely többek között Izaura TV, Zenebutik és Joy TV néven tervez csatornákat indítani, méghozzá már a közeljövőben, már az idén. A csatornaindítási terveiket hivatalosan a Média Hungary konferencián jelentették be májusban, de már előbb kiszivárgott a hír, ugyanis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) elkezdték ezeket, valamint több más nevet – például Comedy Network – is levédetni, azokra védjegyoltalmakat nyújtottak be. Már a konferenciát megelőzően arról írtunk, hogy jogviták várhatók a nevek miatt, ugyanis a Marquard Media JOY néven már rendelkezik egy védjeggyel, az MTVA M3 nevű ismétlő-retrócsatornája pedig a mai napig sugározza a köz televíziójában annak idején 20 éven át Juhász Előd által vezetett Zenebutik című műsor ismétléseit.

Amikor először arról hallottunk, hogy Zenebutik néven tervezi csatorna indítását a kormánybiztos által megvásárolt TV2 csoport, rögtön fel is hívtuk Juhász Elődöt, aki tőlünk tudta meg, hogy a műsorának nevével egyezik meg az új, tervezett adó. Juhász Előd akkor azt is mondta, hogy tudomása szerint annak idején a Magyar Televízió levédette ezt a nevet. Vagyis ebből következik: a TV2 Média Csoport védjegyoltalmi eljárása problémákba ütközhetne, ha a közmédia jó gazda módjára fellép a saját műsorával megegyező védjegyoltalmi eljárásban az SZTNH-nál.

(A Marquard Media egyébként épp a napokban nyerte meg a joytv.hu internetes végződés használatával kapcsolatos vitát Andy Vajnáékkal szemben, az Internet Szolgáltatók Tanácsa mellett működő Tanácsadó Testület ugyanis eltiltotta a TV2-t a cím használatától, mivel az a testület indoklása szerint védjegybitorlásnak és jogszerűtlennek minősülhetne, ráadásul megtévesztő.)

Hétfő estére minden eldől a TV2 és az MTVA között is

A friss fejlemény most az, hogy információink szerint a TV2 Média Csoport előrehaladott tárgyalásokat folytat az MTVA-val a Zenebutik névhasználat ügyében, amit Kobza Miklós, a közmédia sajtófőnöke is megerősített a 24.hu érdeklődésére.

Szerettük volna megtudni, hogy a megállapodás miről szól majd, a kormánybiztos kereskedelmi tévéje fizetne-e anyagi ellentétezést fizetnea névhasználat miatt az MTVA-nak, vagy valamilyen más konstrukcióról van-e szó. A sajtófőnök erről viszont egyelőre nem tudott többet mondani, de azt jelezte, hogy

hétfőn kora estére dől el, hogy milyen megállapodás lesz a név kapcsán a TV2 csoporttal.

A sajtófőnök azt ígérte, ezután tájékoztatást kapunk majd a TV2 Média Csoport és az MTVA között születendő megállapodás részleteiről.

Az ügy további érdekessége, hogy a zenebutik.hu internetes végződést az Internet Szolgáltatók Tanácsának adatbázisa szerint annak idején Juhász Előd mint magánszemély regisztrálta be, nem pedig a Magyar Televízió vagy az MTVA nevén van. A zenebutiktv.hu címre viszont egyelőre senki nem nyújtott be regisztrációt, a domain.hu szerint az még szabad.

A TV2 Csoport tervezett csatornáinak pontos indulási időpontjáról egyébként egyelőre annyit lehet tudni, hogy M+ néven az első néhány nap után reklámokat is sugárzó mozicsatornát indítanak július 11-én a megszűnő PRO4 helyén.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik