Média

A Jazzy Rádió bírságot, a Karc FM támogatást kap

autórádió
autórádió
A Médiatanács eheti ülésén ezúttal főleg kisebb helyi rádiókat és tévéket bírságoltak, valamint döntöttek a rezsitámogatásról is. Pénzt kap a kormánypárti Karc FM, de az egyik megbírságolt rádió is. 600 millió forintnyi filmtámogatásról is döntés született.

A Médiatanács eheti ülésén megbírságolta a budapesti Jazzy Rádiót, mivel bebizonyosodott, hogy a rádió kevesebb szöveges műsort, magyar zenét, helyi közéleti, közszolgálati és hírműsort tett közzé a szerződésében vállaltakhoz és a törvényi előírásokhoz képest. Emiatt – a korábbi jogsértéseket is figyelembe véve – összesen 30 ezer forint bírságot kell fizetnie a rádiót működtető cégnek.

Büntetést kapott a Balaton Televízió is, mivel egy februári adáshetének vizsgálata nyomán a testület megállapította, hogy a szolgáltató Trial Media Kft. elmulasztotta vagy hibásan sorolta be több film korhatárát, illetve a törvényi rendelkezések ellenére több esetben mellőzte a korhatáros filmek előtti figyelemfelhívást, az előírtaknál kevesebb közszolgálati műsort tett közzé, jogsértő módon sugárzott termékmegjelenítést és burkolt kereskedelmi reklámot. A Médiatanács emiatt összesen 130 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra.

A Rádió Balaton szolgáltatójára, Szabó Ferencre 110 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert hatodik alkalommal tárt fel jogsértést a szolgáltatónál: egy januári adáshét hatósági ellenőrzése alapján ezúttal a helyi közéleti és a közszolgálati célú műsorszámok aránya volt alacsonyabb a hatósági szerződésében foglalt vállalásainál, illetve a törvényi előírásnál.

A Dabas körzetében működő helyi Mag Televízió vizsgált adáshetében a képújság sugárzása alatt a Rádió Dabas aktuális műsora volt hallható, az engedély nélküli hálózatba kapcsolódás miatt a Médiatanács 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a televízió szolgáltatóját.

A székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium által üzemeltetett Táska Rádió ellenőrzött adáshete kevesebb szöveges műsort, magyar zenét és közszolgálati műsorszámot tett közzé a szerződésében, illetve a médiatörvényben előírtakhoz képest; az első alkalommal elkövetett jogsértések miatt 30 ezer forint bírságban részesült.

Támogatást adnak a megbírságolt rádiónak

A testület a Kisvárda 93,4 MHz és a Derecske 94,7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázataira beadott ajánlatok alaki vizsgálata alapján hiánypótlást kért a pályázóktól, de döntés született az úgynevezett rezsitámogatásokról is. A Médiatanács 48,5 millió forint támogatást ítélt meg 12 közösségi rádiónak és televíziónak a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A kisközösségi rádiók közül sikerrel pályázott a szombathelyi Credo Rádió, az épp most megbírságolt fehérvári Táska Rádió. Ugyancsak támogatást kap a szintén székesfehérvári Alpha Rádió, a Rádió Szentendre, valamint a Balaton Rádió.

Pénzt kap a Karc FM is

Közösségi rádióként pénzügyi forráshoz jutott a fővárosi Civil Rádió és a kormánybarát Karc FM, a közösségi televíziók közül nyertessé vált a balatonfüredi Füred Televízió, a Nagykállói Televízió, az RTV Szekszárd, a sümegi Info TV és a püspökladányi Ladány Televízió.

Újabb 600 millió forint megy filmekre

A Médiatanács egyébként összesen 600 millió forint támogatáshoz juttatta öt tévéfilm készítőjét a 2016-os Fehér György-pályázat keretében. Madarász Isti Egy szerelem gasztronómiája címmel egy excentrikus séf főszerepeltetésével „gasztroromantikus” musicalben kívánja megidézni a magyar zenés film második világháború előtti hőskorát Hegedüs Bálint forgatókönyve alapján. Topolánszky Tamás Yvan dokumentarista film noirt készít Curtiz címmel, amely a Casablanca-film magyar vonatkozásait mutatja be az akkori világháborús események tükrében, Michael Curtiz magyar származású filmrendezőt állítva a középpontba. Vitézy László rendező Lakatos Menyhért roma író Csandra szekere című önéletrajzi ihletésű novelláskötetének három megtörtént esetét gyúrja egybe érzékeny feldolgozásban. Fazakas Péter Guszev-ügyről készít filmet Köbli Norbert treatmentjéből, amelynek alapja valós: a sztálinista rendszerben egy kitaláció segítségével azt igyekeztek – egész sikeresen – sugallni, hogy a magyar–szovjet barátságnak a cári időkbe visszanyúló, haladó gyökerei vannak. Pajer Róbert A vadkanvadászat című hiánypótló tévéfilmje pedig Zrínyi Miklós titokzatos halálának nyomába ered.

A filmeket a Médiatanács tájékoztatása alapján 2017. november végéig kell elkészítenie az alkotóknak. A testület egyébként az elmúlt öt évben 33 új tévéfilmhez összesen közel 3 milliárd forint támogatást adott.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik