soccer ball in goal with green background
Média

Foci-Eb: górcső alatt a sajtó

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 06. 13. 12:13

A magyar labdarúgó-válogatottról 2038 híranyag jelent meg a kerethirdetéstől az Európa-bajnokság rajtjáig, és a média alapvetően pozitívan viszonyul a magyar csapathoz - ez is kiderül az Observer Budapest Médiafigyelő elemzéséből.

A magyar válogatott és a csoportellenfelek médiaképét vizsgálva a médiafigyelő cég elemzése szerint kiemelkedő híraktivitást ért el a nemzeti együttes, amely hasonló publicitást könyvelhetett el május 31. és június 11. között, mint három ellenfele együttvéve. A teljes magyar médiát lefedő kutatás alapján Portugália 736, Ausztria 718, Izland pedig 632 híranyagban kapott helyet. A portugál válogatott megjelenéseinek 7 százaléka számított előnyösnek, míg a hátrányos médiatartalmak 1 százalék alatti értéket könyvelhettek el. Ausztria és Izland esetében a pozitív megjelenések aránya 3-3 százalékot ért el, előbbinél ez 2 százaléknyi, utóbbinál 1 százaléknyi negatív tartalommal párosult.

A magyar válogatott a tárgyidőszakban 1131 alkalommal szerepelt online felületeken, 585 alkalommal print sajtótermékekben és 322-szer rádió- és televízió műsorok napirendjén. A források közül elsősorban a közszolgálati csatornák emelkedtek ki. Az M1 71, a Duna Tv 51, míg a Kossuth Rádió 39 alkalommal tudósított a válogatottról. A nyomtatott sajtó esetén a Nemzeti Sport játszott meghatározó szerepet 57 megjelenéssel. A lapot a Blikk követte 34 híranyaggal. Online médiumok közül a nemzetisport.hu emelkedett ki 67 tudósítással. A portált az origo.hu (56), az m4sport.hu (46), az mno.hu (43), a sporthir.net (42) követte az Observer mérése szerint.

Amint az F csoportban szereplő valamennyi csapatot, Magyarországot is az egymás elleni mérkőzésekkel összefüggésben nevesítették legtöbbször. A válogatott Eb csoportmeccsei 453 alkalommal kerültek középpontba, döntően semleges polaritással. A második legmagasabb híraktivitás (360) a Németország-Magyarország felkészülési találkozóhoz kapcsolódott. Ehhez a mérkőzéshez 22 pozitív és 36 negatív híranyag sorolható, előbbiek a pozitív tapasztalatokat helyezték középpontba, elsősorban Bernd Storck szövetségi kapitány nyilatkozata nyomán. A kritikák a válogatott vereségét és a mutatott játék minőségét bírálták. A válogatott keret kihirdetése 253, míg a franciaországi terrorfenyegetettség 185 megjelenést generált. Utóbbi téma kapcsán döntően azt hangsúlyozták a források, hogy mind a csapat, mind a magyar szurkolók jelentős fenyegetésnek lehetnek kitéve, ami szükségessé teszi bizonyos lépések megtételét (például előzetes regisztráció lehetősége).

A magyar csapat médiaképét pozitívan befolyásolta, hogy az esélylatolgatásokkal foglalkozó megjelenések (169 darab volt) 69 százaléka, 117 híranyag kedvező kontextusban tudósított a válogatott várható szerepléséről. Az ide sorolható tartalmak döntően a csapat tisztes helytállását, akár a csoportból való továbbjutását jelezték előre főleg a szurkolói szavazások és Gera Zoltán nyilatkozata alapján. Szintén a pozitív hangvételű tartalmak domináltak a válogatott elutazása és búcsúztatása esetén (79), valamint a külföldi szakértők és szakmai orgánumok értékelései (65) kapcsán. A csapatot érintő legtöbb negatív híranyag (18) ahhoz az értesüléshez kapcsolódott, miszerint az Európa-bajnokságon résztvevő csapatok között a magyar válogatott játékosainak összesített piaci értéke a legalacsonyabb.

A csoportellenfelek médiaképe tematikát illetően hasonlóan alakult. Valamennyi nemzeti tizenegy esetén az egymás elleni mérkőzések kerültek legtöbbször a médiába. Ausztriát 469, Portugáliát 456, míg Izlandot 421 megjelenés nevesítette az Európa-bajnokság csoportkörében esedékes mérkőzéseket illetően. Jelentős híraktivitás kötődött a felkészülési mérkőzésekhez is. A három csapat közül Portugália médiaképe alakult a legkedvezőbben. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy 21 előnyös megjelenés tudósított a válogatottról, mint végső győzelemre is esélyes csapatról. Ezenkívül 16 híranyag arról számolt be pozitív kontextusban, hogy a torna legértékesebb játékosa Cristiano Ronaldo, ami a portugál csapat összértékét is meghatározza. Izland csapatánál a pozitív tartalmakat elsősorban a felkészülési mérkőzéseken elért sikerek generálták, míg a kritikák a vereségekhez kapcsolódtak. Ausztria esetén az esélylatolgatások is kedvezően alakították a csapat médiaképét, mivel 22 híranyag is arról számolt be, hogy nyugati szomszédunk szinte biztos továbbjutóként várhatja a csoportküzdelmeket. A negatív tartalmakért elsősorban a felkészülési találkozók feleltek.

Az F csoport válogatottjainak híraktivitása polaritás szerint bontva
A magyar válogatott napirendi témái polaritás szerint bontva

 

A csoportellenfelek napirendi témái polaritás szerint bontva
Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.