Média

Bírság a Class FM-nek és a Sláger FM-nek

Morning show (győr, class fm, morning show, )
Morning show (győr, class fm, morning show, )
A Médiatanács kétszer 1 millió forintra büntette Sebestyén Balázsék miatt a Class FM-et működtető, Simicskáék által nemrég eladott Advenio Zrt.-t. A Sláger FM is büntetést kapott.

A Class FM-en sugárzott Morning Show január 14-i és 19-i műsorában elhangzottak hibás korhatár-besorolása miatt adásonként 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Médiatanács a rádió szolgáltatóját, mert a beszélgetéseket a testület állásfoglalása szerint a 12-es besorolás helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni.

A kifogásolt műsorrészletek káros mintákat közvetítve a prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni.

– áll a Médiatanács közleményében.

A Médiatanács emlékeztetett rá, hogy a Class FM-mel szemben idén már háromszor állapítottak meg korhatár-besorolási jogsértést – áprilisban és májusban –, amelyek miatt összesen 1,75 millió forint bírságot kell fizetnie a rádiónak.

A mostani bírság egyébként az első azóta, hogy a rádiót működtető Advenio Zrt.-t Simicska Lajosék eladták a Sláger Rádió Zrt.-nek. A bírság az 1 millió forinton túl azért is kellemetlen lehet a Class FM számára, mert a Médiatanács számára esetleg további hivatkozási alap lehet, ha végül nem hosszabbítaná meg a rádió novemberben lejáró frekvenciaszerződését.

A Tematic Media Group rádiója, a Sláger FM sem ússza meg

A Médiatanács a Sláger FM Helló, Sláger! című műsorának január 5-i, 7-i és 18-i adásai miatt összesen 150 ezer forint korhatár-besorolási bírságot szabott ki hivatalból indított eljárásában a rádió szolgáltatójára. A műsorszámok előtt nem tettek közzé korhatár-minősítést, tehát ez alapján a kisgyerekek számára is megfelelő témákról kellett volna szólnia a beszélgetéseknek, ehelyett viszont olyan szexuális utalások hangzottak el, amelyeket csak az érettebb korosztályok tagjai tudnak megfelelően feldolgozni, ezért a műsort a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolnia a szolgáltatónak – közölte a Médiatanács.

Simicskáék Music FM-jénél és a Tilos Rádiónál még vizsgálódnak

A Médiatanács jelezte, hogy a reggeli műsorok korhatár-besorolási szabályoknak való megfelelése ügyében jelenleg is folyamatban van két eljárás a Music FM Önindító műsorának két adása miatt, a múlt héten bírságban részesült a Tilos Rádió 7Térítő című műsora, a Sláger FM-re az említett e heti szankciót szabták ki, a Class FM-nek pedig a mostani döntéssel együtt összesen öt adás kapcsán kell bírságot fizetnie.

Érvénytelenség Hajdúszoboszlón

A Médiatanács egyébként a Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós frekvenciapályázaton alaki érvénytelenséget állapított meg a Debrecen Városi Televízió Kft. és a Daru Média Kft. ajánlatánál, míg a Kredit Holding Kft.-t hiánypótlásra kötelezte.

Pályázati támogatásokról is döntöttek

Az NMHH Médiatanácsa bejelentette azt is, hogy összesen 206 millió forinthoz jutott 16 dokumentum- és 11 ismeretterjesztő film készítője – köztük két határon túl pályázó – a 2016-os Ember Judit-, illetve Kollányi Ágoston-pályázatának első fordulóiban a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A filmek első bemutatását a közszolgálati médiaszolgáltató mellett több kereskedelmi csatorna is vállalta, így az ATV, a Spektrum és az Echo TV is.

A dokumentumfilmes tervek közül film készülhet egy mai szolgálónő kitörési kísérletéről, Krasznahorkai László művészi motívumainak és életének kapcsolódási pontjairól, a balett-táncos növendékekről, egy roma bokszedző és szintén roma tanítványa közös útjáról. Műsorra tűznek majd filmeket a Tisza cipő múltjáról és jelenéről, Veszprémi Dezső kézműves kerékpárkészítőről, a II. világháború utáni sváb kitelepítésekről egy mai magyar és német fiatal családjának élettörténetén keresztül és egy északkelet-magyarországi kis falu általános iskolájában bevezetett agressziókezelő tréning hatásairól. Több portréfilm is látható lesz: Bogdán József vajdasági papköltőről (határon túli alkotásként), Polgár Judit életének eddigi 40 évéről, a több mint 90 éves Bródy Vera bábtervezőről – aki többek között Mazsola és a Futrinka utca lakóinak életre keltője volt –, öt híres és eredményes magyar paralimpiai sportolóról, Makk Károly filmrendezőről. Feldolgozzák a bipoláris depressziót Babarczy Eszter publicista és fia szemszögéből, a kárpátaljai magyarok rendhagyó helyzetét az orosz–ukrán fegyveres konfliktusban egy kényszerrel besorozott beregszászi magyar katona életén keresztül és három családtörténetet a kivándorlás vagy itthon maradás dilemmájával.

Az ismeretterjesztő filmes pályázatok közül film készül a Spektrum csatornára a magyar kutatók amazóniai papagájexpedíciójáról, az Echo TV tűzi majd műsorára a Rendszerváltó MDF-ről szóló filmet, valamint a Bűnösök kora című alkotást, amely megtörtént, különleges XX. századi magyar bűneseteken – sorozatgyilkosságokon, túszejtéseken – keresztül örökíti meg a hazai bűnüldöző szervek módszereit, azok fejlődését. A közszolgálati televízióban lesz látható egy 16-szor ötperces tudománynépszerűsítő sorozat a gyerekek számára Juhász Árpáddal, a Magyar szentek és boldogok sorozat folytatása a szent uralkodónőkkel, a Gravitáció, avagy a kötődés természete című ismeretterjesztő film a gravitációs hullámokról szóló legfrissebb felfedezés és a kutatók mindennapjainak tükrében. Képernyőre kerül a magyar vadászkultúra története a magyar vizsla szemszögéből, egy portréfilm Horváth József fiatal magyar roma molekuláris genetikusról és egy önálló, határon túl készülő alkotás az erdélyi kastélyokról. A Magyarok a Holdon című film az Apollo-program holdjáró Roverjeit tervező magyar Pavlics Ferencről és a jelenleg a NASA-nál dolgozó magyar mérnökökről szól majd, a Rend a lelke című alkotás pedig a Regina Mundi ciszterci közösség életét mutatja be a szocializmus évei alatt.

Jön a 200 milliós Dargay- és a 20 milliós Escher-pályázat

A testület a Magyar Média Mecenatúra program keretében döntött az idei, 200 millió forint keretösszegű Dargay Attila-pályázat kiírásáról is, ahol nemcsak a már korábban támogatott gyermek-, ifjúsági és családi animációs filmsorozatok 13 részes szériákká való bővítésére lehet jelentkezni, hanem a korábban már támogatott teljes sorozatok egész estés animációs tévéfilmekké alakítására is; a szinopszisokat július 21-ig lehet beadni. A magyar vonatkozású, előre nem látható események helyszíni forgatásaira idén is lehet pályázni: az Escher Károly-pályázat felhívásának jövő heti kibocsátásával összesen 20 millió forint áll a filmkészítők rendelkezésére; egy pályázónak legfeljebb 2 millió forint támogatás ítélhető meg. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a támogatott forgatási nyersanyaggal majd érvényesen pályáznak a dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmeknek szóló mecenatúrás pályázaton is.

Rezsipályázat: időben kell adatot szolgáltatni

Késedelmes adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése miatt a Médiatanács a támogatásra vonatkozó szerződéskötési ajánlatát két közösségi rádió esetében – méltányossági kérelmüket elutasítva – visszavonta a Magyar Média Mecenatúra program úgynevezett rezsipályázatán. A közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségei támogatására kiírt 2016-os pályázat egyik feltétele ugyanis, hogy a médiaszolgáltatóknak már a pályázat benyújtásáig eleget kell tenniük a pályázatban megjelölt időszakra a médiatörvény 22. §-ában rögzített adatszolgáltatási kötelezettségüknek, és annak teljesítéséről a pályázók nyilatkozni kötelesek. A kötelezettség teljesítésének hiánya esetében hiába részesítette támogatásban a Médiatanács a hiányosan vagy késedelmesen teljesítő médiaszolgáltatókat, nem köthető meg a támogatási szerződés, azaz nem részesülhetnek a pályázók támogatásban, sőt érvényességi feltétel hiánya miatt még az adott pályázati eljárásból is ki kell zárni őket. A döntés rámutat arra, hogy a pályázati feltételek bármelyikének hiánya vagy késedelmes teljesítése miatt akár egy már eredetileg támogatásban részesített médiaszolgáltató is eleshet a támogatástól. Ugyanez a szabály az irányadó a Magy Média Mecenatúra program keretében jelenleg is folyamatban lévő műszaki fejlesztések támogatására kiírt pályázatra is.

A Médiatanács arról is határozott, hogy az 56-os forradalom 60.évfordulójának és Morell Mihály tiszteletére idén október 11. és 13. között megrendezendő XVI. Lakiteleki Filmszemle korkép kategóriájában a Médiatanács 500 ezer forintos különdíjat ajánl fel. Ebben a mezőnyben – amely a szemle hat szekciójának egyike – legfeljebb 52 perces, egy településről készített filmtanulmánnyal, filmszociográfiával lehet jelentkezni; a nevezéseket szeptember 5-ig várják a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik