Média

Klubrádió-ügy: az NMHH rendkívüli jogorvoslaton gondolkozik

Klubrádió
Klubrádió
A Klubrádió által indított kártérítési perben született bírósági döntés kapcsán rendkívüli jogorvoslat megindítását fontolgatja a Médiatanács, amely közleményében ugyanakkor azt írja, hogy nem tartja magát tévedhetetlennek.

Megírtuk: másodfokon pert nyert a médiahatóság ellen a Klubrádió, ezért az NMHH-nak vissza kell fizetnie a rádió részére a frekvenciahasználati díjakat, emellett nem vagyoni kártérítés is jár, mert a hatóság vezetője és szóvivője nyilatkozataiban megsértette a Klubrádió jó hírnevét. A rádió számára 108 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság. (Ez egyébként töredéke annak, amit a rádió követelt az NMHH-tól, és ami miatt korábban a fellebbezéssel éltek.)

Erre a friss bírósági döntésre reagált most az NMHH és a Médiatanács egy közleménnyel, amely szerint a Fővárosi Ítélőtábla kedden meghozott Klubrádióval kapcsolatos döntése azt tükrözi, hogy

a hatósági döntésekkel szemben kérhető jogorvoslat intézménye a gyakorlatban is működik, a jogállami elvek működnek. A közlemény hozzáteszi: a kártérítési igény zömének jogosságáról még nem született meg az érdemi ítélet.

Közölték azt is, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és annak Médiatanácsa

továbbra is jogkövetésre törekszik a Klubrádióval kapcsolatos eljárásaiban. A hatóság a keddi ítéletben foglaltakat jelenleg tanulmányozza, és rövidesen kidolgozza a szükséges megteendő lépések részleteit. A másodfokú ítélet a per lényegét továbbra is nyitva hagyta, hiszen az elmaradt vagyoni előny miatti milliárdos igény megalapozottságáról egyáltalán nem döntött. Az Ítélőtábla részítéletével kapcsolatban – amely a Klubrádió által évekkel ezelőtt a médiahatóságnak kifizetett 103 milliós médiaszolgáltatási és frekvenciahasználati díj visszafizetésére kötelezésből és a rádió jó hírnevének megsértése miatt megítélt 5 millió forintos nem vagyoni kártérítésből áll – az NMHH mérlegeli a rendkívüli jogorvoslat lehetőségét.

Az NMHH szerint a Klubrádióval folytatott jogviták ellenére jogi eszközeivel gondoskodott arról, hogy a rádió az elmúlt több mint másfél évtizedben jogszerűen működhessen, és hogy zökkenőmentes legyen a Klubrádió frekvenciaváltása.

A jól működő jogállami demokratikus berendezkedésnek köszönhetően az NMHH Médiatanácsának minden egyes rádiós frekvenciás pályázati döntésével kapcsolatban is igénybe vehető jogorvoslat

– tették hozzá.

Nem némították el a rádiót

A Médiatanács azt is közölte, hogy a Klubrádió adását az évek múlásával is folyamatosan és zavartalanul hallgathatta a közönség, és a Klubrádió az utóbbi időben is élvezhette a Médiatanács anyagi támogatását, több száz helyi és körzeti médiaszolgáltató mellett: a rádió csak 2014-ben és 2015-ben a Médiatanács három, médiaszolgáltatókat támogató, szakmai pályázatán nyert – a független bírálóbizottsági javaslatokra megítélt – összesen több mint 5,2 millió forintot hírműsor-készítésre, illetve műszaki fejlesztésre. (Arató András, a rádió vezérigazgatója korábban azt állította, hogy a Médiatanács csak a kormányközeli rádiókat támogatja, a Klubrádiónak nem jut a támogatásokból.)

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt is írja, hogy már bő két év óta lezártnak tekinti a Klubrádióval kapcsolatos jogvitát, amikor is a Klubrádió hatósági szerződését 2014. február 14-én Arató András, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója és Karas Monika, az NMHH elnöke közösen írta alá arról, hogy a rádió a Budapest 92,9 MHz közösségi frekvenciára költözik a 95,3 MHz-es kereskedelmi frekvenciáról.

Az NMHH nem kíván a tévedhetetlen állami szerv szerepében tetszelegni, és ennek megfelelően folyamatosan törekszik a körültekintő, a jogszabályoknak maradéktalanul megfelelő döntéshozatalra. Az elmúlt három évben meghozott több mint 800 Médiatanács-, illetve NMHH-döntésből 91-el szemben kértek felülvizsgálatot, és a hatóság csupán 7 miatt vesztett jogerősen pert, ami összességében több mint 99 százalékos jogszerű jogalkalmazási teljesítményt mutat.

Az NMHH azt is hangsúlyozza: a rádiós frekvenciák pályáztatásakor mindenkor a következetesség, a jogbiztonság és az egyenlő elbánás elve alapján jár el. Az NMHH együttműködésre törekszik minden piaci szereplővel, médiapiac-felügyeleti döntéseiben, szankcióival is arra ösztönzi a szereplőket, hogy jogkövetőek legyenek.

1,4 milliárdot szerettek volna Aratóék a Médiatanácstól

A Klubrádió korábban azért indított kártérítési pert az NMHH ellen, mert éveken át nem használhatta a frekvenciatenderen elnyert közösségi frekvenciáját. A kért 1,4 milliárd forint követeléssel szemben elsőfokon azonban mindössze 1,75 millió forintot ítélt meg a rádiónak a bíróság, vagyis lényegében elutasították Arató Andrásék követelését. A fellebbezés során ez a megítélt összeg emelkedett most 108 millió forintra, ami azonban még mindig kevesebb mint tizede az eredetileg követelt összegnek.

A Klubrádió 2015-ös pénzügyi eredményeiről is írtunk mai, a magyarországi médiavállalatok tavalyi évéről szóló cikkünkben. Ide kattintson, ha érdekli, mekkora árbevétele és mekkora vesztesége volt tavaly a rádiónak.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik