Média

Havi 150 forintba kerül majd az RTL Klub

Maximum. És a kábelszolgáltatóknak. Illetve, hogy ebből mennyit hárítanak át az előfizetőkre, egyelőre nem tudni.

Kikerült az RTL Klub honlapjára a csatorna ÁSZF-je, amelyben a terjesztési díjakat szabályozzák.

Röviden ezek derülnek ki belőle:

  • az RTL Klub terjesztési listaára 150 forint/előfizető/hónap lesz
  • ehhez jöhetnek még pluszkedvezmények, ezekkel 135 forintra is csúszhat az ár
  • ez a díj a „normál” RTL Klubra vonatkozik, tehát nem tartalmazza sem a HD, sem a multiscreen szolgáltatásokat
  • az RTL Klub törvényi szabályozás szerint úgynevezett „must offer” csatorna, tehát kötelező a piac minden szereplőjének felajánlani terjesztésre
  • a terjesztési díj július elsejétől lép hatályba

Gyors számolással, ez nagyjából évi bő 5 milliárd forintot jelent az RTL Magyarországnak.

Az RTL vezetői szerint ez az ár valóban kedvezményes, hisz sok, az RTL Klubnál kisebb csatorna listaára ennél magasabb, akár 180 forintot is eléri.

Tegyük is fel gyorsan a legfontosabb kérdést:

Most akkor drágulnak majd a tévé-előfizetések?

Még nem tudni. Az RTL-nél bíznak abban, hogy a fenti összeget a műsorterjesztők ki tudják gazdálkodni maguknak, magyarul benyelik.

És akkor némi előzmény:

A Magyar Közlönyben április vége felé megjelent kormányhatározat értelmében a TV2 Csoport és az RTL Magyarország terjesztési díjat kérhet az eddig ingyenesen elérhető műsoraiért a kábelszolgáltatóktól, közvetve tehát maguktól a nézőktől.

Bár a kábeldíj gondolata a digitális átállás óta benne volt a levegőben, a kábeldíjat a kormány korábban nem engedte bevezetni, a hivatalos magyarázat szerint azért, hogy ezzel megvédjék a magyar embereket a megdráguló tévé-előfizetésektől.

Szakmai körök viszont más véleményen voltak: szerintük a kormány szándéka az volt, hogy a kábeldíj engedélyezésének késlekedésével is gyorsítsák a TV2 eladását (hiszen a TV2 évek óta veszteséges volt), valamint az akkoriban még az extra mértékű, 60 százalékos reklámadóval is terhelt RTL-nek se akartak kedvezni ilyen extra jövedelemmel.

Miután Andy Vajna kormánybiztos nevére került a TV2 (ráadásul az RTL elleni harc is visszafelé sült el a reklámadó ügyben kialakult nemzetközi jogvitában), a kormány számára megváltoztak a célok.

A TV2 sajtóosztálya korábban ezt írta a 24.hu-nak:

A kormányrendelet április 26-án lépett hatályba, így ennek értelmében a TV2 Média Csoport programdíjra ettől a naptól tarthat igényt, azonnal megkezdheti a terjesztői tárgyalásokat.

Az RTL Klub és a TV2 kikerülhet az alapcsomagokból?

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnökével, Kéry Ferenccel nemrég készített interjút kollégánk, Szalay Dániel. Kéry akkor azt mondta, a kábelszolgáltatók tovább fogják hárítani a kábeldíjak mértékével megnövekedő költségeiket, de az is megeshet, hogy az RTL és a TV2 kikerülhet egyes kábeltévék alapcsomagjaiból, és a jövőben csak drágább fizetős csomagokban lesznek elérhetők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik