Média

Okostechnológiák, big data és a dolgok internete a Várkert Bazárban

SMART 2016
SMART 2016
Ma már nem kell a Szilícium-völgybe költözni a nemzetközi sikerhez - ez volt a legfontosabb konklúziója a Várkert Bazárban megrendezett SMART 2016 okostechnológiai- és startup konferenciának, ahol sok szó esett a dolgok internetéről és a Big Data-ról, valamint közel két tucat európai startup mutatkozott be és mérkőzött meg egymással.

A SMART 2016 konferencia keretében közel két tucat európai startup mutatkozott be és mérkőzött meg egymással a Telekom Innovációs Versenyén és Expóján. Az eseményen emellett négy teremben közel száz előadás járta körbe az okostechnológia aktualitásait.

Ipar 4.0, big data és dolgok internete

Négy kategóriában (kommunikáció, ipar 4.0, big data, dolgok internete) érkeztek nevezések a Telekom Innovációs Versenyére, melyet idén harmadik alkalommal rendeztek meg. Berlin és Krakkó után ebben az évben Budapest és a SMART 2016 konferencia adott otthont a verseny döntőjének, melyen a tíz legjobbnak ítélt csapat vett részt. A fináléba két magyar startup, a bármilyen adatbázisból interaktív és személyes reklámvideókat készítő PersonalVideo és az apróhirdetéseket nyelvfüggetlenül big data alapon kategorizáló Slamby is bejutott.

Nem menő másolni a Szilícium-völgyet

A konferenciát Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója nyitotta meg, de olyan neves szakemberek is előadást tartottak mint Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója, Patrick Cowden coach, a Beyond Leadership vezetője, aki számos nemzetközi multinacionális cégnek (például a Dell, a HP, a Hitachi vagy a Coca-Cola), adott már vezetői tanácsokat.

A rendezvény egyik izgalmas panelbeszélgetése a startupok nemzetközi piacra lépési lehetőségeit vizsgálta. Az eszmecsere legfontosabb következtetése az volt, hogy ma már Európából is elérhet világsikert egy startup, és a Szilícium-völgyet másolni nem menő, hanem inkább ciki. Magyarország kapcsán pedig nagy kérdés, hogy hogyan tudjuk aktiválni azt a meglévő szellemi tőkét, ami az anyagi tőkét is vonzza majd.

Mindent behálózó okostechnológia

A konferencia keretében számtalan hazai- és nemzetközi okostechnológiai megoldás is bemutatkozott. Az e-health (digitalizáció az egészségügyben) kiemelt téma volt: a résztvevők megismerhették többek között a Microsoft projektjét és a kórházi fertőzések megelőzésére megoldást kínáló HandInScan eszközét, illetve a Szegedi Tudományegyetem korai Alzheimer-kór diagnosztikában alkalmazható beszédfelismerő fejlesztését. A másik fénysebességgel fejlődő okostechnológiai terület a digitális bankolás, ilyen projektet mutatott be a Mysis, amely a viselhető eszközökre fejlesztett ki banki rendszert. Illetve arról is szó esett, hogy idén már több mint 10 ezer fintech startup van a világpiacon, amelyek termékeikkel teljesen át akarják alakítani a pénzügyi szolgáltatások piacát, valahogy úgy, ahogy az Amazon tette a kereskedelem, a Google a hirdetési piac, vagy a Skype a távközlés területén.

A konferencián a fentiek mellett kiemelt fókuszt kaptak az agrárinnovációs fejlesztések, az okosotthon, okosváros és intelligens közlekedési megoldások is.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik