class fm (class fm, rádió, )
Média

Pontosítottak a Class FM felvásárlása kapcsán

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 05. 24. 11:59

A Marquard Media nem lett tulajdonos a Class FM-et működtető részvénytársaságban, az Advenio Zrt.-ben, de a Marquard Media tulajdonosa, Jürg Marquard egy cégen keresztül a Class FM-et felvásárló Sláger Rádió Zrt.-ben 15 százaléknyi tulajdonrésszel bír.
Korábban a témában:

A tegnapi nap legnagyobb médiapiaci híre volt, hogy eladták a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Advenio Zrt.-t, a Class FM-t tulajdonosát. Bár a tegnapi sajtótájékoztató alapján több helyütt is az jelent meg, hogy a vevő a Sláger Rádió Zrt. és a Marquard Media, a Marquard Media ma pontosította az információkat.

Közölték, hogy a Marquard Media Magyarország nem szerzett semmilyen tulajdonrészt a Class FM-ben. A piacvezető országos kereskedelmi rádiót működtető Advenio Zrt.-t egyedül a Sláger Rádió Zrt. vásárolta meg. A Sláger Rádió Zrt.-ben ugyan van Jürg Marquardnak (a Marquard Media tulajdonosának) is részesedése egy MEM Magyar Electronic Media nevű cégen keresztül, de az nem kötődik semmilyen módon a Marquard Mediához, azonkívül, hogy a közös végső tulajdonos miatt kapcsolt vállalkozásnak minősül – írták.

Simicskáék kiszálltak

Ahogyan arról beszámoltunk, rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be hétfőn, hogy megvásárolta a Sláger Rádió Zrt. a Class FM-et működtető Advenio Zrt. 100 százalékos tulajdonrészét. A tranzakcióra vonatkozó szerződés aláírására még május 17-én került sor, és hétfőn reggel be is jelentették a Médiatanácsnak az ügyletet.

Tegnap még azt közölték, hogy az Advenio Zrt.-t megvásárló Sláger Rádió Zrt.-ben John Michael McNuttnek 85, a Marquard Media cégnek 15 százaléknyi tulajdonrésze van, de valószínűleg John Michael McNutt néhány százaléknyi részedést ad a saját részvényeiből az Emmis Communicationsnek is, mely az Egyesült Államokban mintegy 20 rádiót működtet, illetve a “régi” Sláger Rádiónak is tulajdonosa volt. (A mostani pontosítás lényege viszont az, hogy nem a Marquard Media cégnek, hanem Jürg Marquardnak van részesedése a MEM Magyar Electronic Media nevű cégen keresztül.)

Az új tulajdonos képviselője, John Michael McNutt, a Sláger Rádió Zrt. vezérigazgatója és többségi tulajdonosa azt mondta, nem tervez változtatást a Class FM menedzsmentjében és a csapatban, amelynek legjelentősebb része az egykori, 2009-ben elnémult Sláger Rádióból érkezett, de sokan vannak közöttük az ugyancsak akkoriban megszűnt Danubius Rádiótól is.

A Class FM-et működtető Advenio Zrt. új tulajdonosa szerint erős és összetartó, professzionális csapat dolgozik a cégnél, amelynek tagjaira ezután is számítanak. Turi Árpád, a Class FM vezérigazgatója – aki egyébként korábban a Danubius Rádiónál és a Sláger Rádiónál is dolgozott különböző vezetői pozíciókban – azt is mondta, továbbra is számítanak például Sebestyén Balázsékra a reggeli műsorban, a Morning Show-ban.

A 24.hu azt firtató kérdésére, hogy a Juventus Rádiót annak új tulajdonosa, a Radu Morar vezette Tematic Media Group nemrégiben Sláger FM-re keresztelte át, és ez a névegyezés nem okoz-e problémát a Sláger Rádió Zrt. szempontjából, a Class FM (Advenio Zrt.) új tulajdonosának képviselője azt mondta, hogy az egykori Juventus Rádió vételkörzete jóval kisebb mint a Class FM-é, egyébként pedig a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatban egyeztetésekre kell majd sort keríteni.

Az új tulajdonosnál érdeklődtünk arról is a tegnapi sajtótájékoztatón, hogy nem tartanak-e attól, hogy a most megvásárolt cég értéktelenné válik, ha a Class FM-nek novemberben lejár a hét éve létrejött frekvenciaszerződése és a rádió emiatt végül elnémul. A rádió új tulajdonosa azt mondta, hogy egyelőre korai lenne ilyesmiről beszélni, de nem ismeretlen számukra a frekvenciával kapcsolatos kérdés – annak tudatában vették meg a céget. Michael McNut reményét fejezte ki, hogy a Class FM további 5 évig használhatja majd a frekvenciáját és a koncessziós szerződésüket a Médiatanács végül meghosszabbítja majd.

Az új tulajdonos képviselője azt is mondta, hogy nem folytattak tárgyalásokat a miniszterelnökkel, a kormánypártokkal és az ellenzékkel sem a felvásárlásról. Ezt ugyanis a médiatörvény nem teszi szükségessé.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Simicska Lajos és Nyerges Zsolt miért adta el a rádiót, ha az jól működik, Turi Árpád, a Class FM vezérigazgatója azt mondta, hogy nincsen tisztában Simicska és Nyerges motivációjával.

Michael McNut arra, hogy tervezik-e esetleg, hogy a megszerzett rádiót a későbbiekben egy másik tulajdonosnak adják tovább, azt felelte, hogy az amerikai Emmisnek fel fog ajánlani néhány százaléknyi tulajdonrészt a saját tulajdonának rovására, de egyebekben nagyon fontos számára a lojalitás, a hűség, vagyis nem gondolkodnak továbbadásban.

A Lánchíd Rádió és a Music FM maradt

A 24.hu arról is érdeklődött, hogy Simicska Lajos és Nyerges Zsolt esetleg a Lánchíd Rádióból és a Music FM-ből is kiszáll-e,  illetve ezeket az adókat a mostani tranzakció érinti-e. Azt mondták erre, hogy ezek teljesen más típusú rádiók, és ezek nem képezik tárgyát a mostani bejelentésnek. A Class FM továbbra is alapvetően zenét sugároz majd, nem kerül sor profilváltásra – hangzott el többször is a luxusszállodában.  A Class FM legnagyobb konkurensének a Petőfi Rádiót említették, de versenytársuknak tekintik a Music FM-et és Andy Vajna kormánybiztosmost induló Rádió 1 csatornáját is.

A mostani tranzakció legnagyobb pikantériája egyébként az, hogy a Class FM-et működtető Advenio céget épp az a Sláger Rádió Zrt. vásárolta fel, amely 2009-ben azért maradt országos frekvencia nélkül, mert Simicska-Nyerges érdekeltsége, valamint az időközben már megszűnt Neo FM-et működtető vállalkozások kerültek ki győztesen az akkori frekvenciaháborúból.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.