újságok
Média

Simicska lapja az elmúlt év legnagyobb sajtópiaci vesztese

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 05. 19. 15:11

A Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetség (MATESZ) legfrissebb adatsora alapján a Magyar Nemzet példányszáma 20 ezer alá esett az idei év első negyedévében. Az elmúlt év nagy vesztesei közé tartozik a Népszabadság és Blikk is.
Korábban a témában:

2015-höz képest 13 ezerrel kevesebben vásárolták meg a Magyar Nemzet, amelynek példányszáma 2016 első negyedévében már 20 ezer alá került: a MATESZ szerint 19 434 darabot tudtak értékesíteni belőle, ami mintegy 42 százalékkal kevesebb mint a tavalyi év azonos időszakában mért 33 129 darab.

Valószínűleg ez is lehetett az oka annak, hogy a Simicska Lajos üzletember 24 éves fia, Simicska Ádám Lajos ügyvezetése alá került Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. nemrég megújította a napilapot, amelynek nem pusztán a külleme változott meg, de lecserélték régi szlogenjét is egy újra, amely azt a benyomást igyekszik kelteni, mintha az elmúlt években egyébként inkább a kormány szócsöveként működő lap valójában mindig is ellenzéki lett volna.

Bár az elmúlt év kétségkívül legnagyobb sajtópiaci vesztese a Magyar Nemzet volt (amit részben az is okozott, hogy kiszorították az Aldi áruházakból és az Országgyűlés is csökkentette a Nemzet-előfizetések számát, pedig évente 15 millió forintért vásárolnak újságokat a képviselőknek), és egyelőre nem tudni, hogy a megújulással sikerül-e elejét venni a további esésnek, a nyomtatott napilapok piacán a többi piaci szereplő is komoly veszteségeket szenvedett el, legalábbis a példányszámok tekintetében. A Mediaworkshöz tartozó Népszabadságból például 37 677 darab fogyott 2016 első negyedévében, szemben az előző év azonos időszakában mért 41 736 darabbal, ami 10 százalék körüli esést jelent.  A Magyar Idők (korábbi nevén Napi Gazdaság) példányszámáról továbbra sem lehet tudni semmi hivatalosat, mivel a kormányzati szócső szerepet a Magyar Nemzettől tavaly átvevő, nyíltan kormánybarát és állami hirdetésekkel kitömött újság nem méreti meg magát, ahogyan Széles Gábor gyűlöletkeltésért éppen ma megbüntetett napilapja, a Magyar Hírlap című napilap sem vállalkozik a MATESZ auditjára.

Az ellenzéki Népszava továbbra sem tűnik túl erősnek az adatok alapján: az idei év első negyedévben 10 937 darab kelt el belőle, szemben az előző év azonos időszakában mért 13 344 darabbal. Ha így megy tovább, könnyen meglehet, hogy a példányszámuk 10 ezer alá olvad.

Vegyesen alakult egyébként a sajtópiac más termékeinek olvasottsága. A 168 óra, amit az első negyedévben még Mester Ákos, az időközben nyugdíjba vonult főszerkesztő-veterán készített, 13 549 példányban fogyott, ami további csökkenést jelent az előző év azonos időszakában mért 15 694 darabhoz képest. (Hogy a főszerkesztőváltás és az azt követő megújulás mennyire jött be a Brit Media tulajdonába került és a megújításhoz egy PR-ügynökség segítségét kérő lapnál, az a következő negyedéves számokból derül majd ki.)

Ugyancsak csökkenést kellett elkönyvelnie a HVG-nek és a Heti Válasznak. A HVG esetében 2015 első negyedévében még 36 488 példány kelt el, a Heti Válaszból pedig 14 131 darab, idén viszont a HVG-ből már csak 33 056, a Heti Válaszból pedig 12 701 darab. Egyébként mindkét hetilap időközben megújult, kíváncsian várjuk a következő negyedéves eredményeiket, amiből kiderül, ez milyen irányú elmozdulást hozott az olvasók szempontjából. A Heti Válasz 2016 első negyedéves példányszáma egyébként már kevesebb mint a Forbes című üzleti lapé, amelyből 12 740 darabot tudott értékesíteni a kiadója.

Érdekesség, hogy a Figyelő című hetilap  valamiért ezúttal kimaradt a MATESZ méréséből. Ez valószínűleg a lapot kiadó Mediacity ellen indult és még mindig folyamatban lévő felszámolási eljárással függhet össze.

A bulvárpiacon sem rózsás minden.  A Pallagi Ferenc nevével fémjelzett Bors minimálisan ugyan növelni tudta értékesített példányszámát (66 725 darab), de például a Ringier Axel Springerhez tartozó Blikknek egyáltalán nem kedvezett az elmúlt időszak, és hiába fogyott el belőle átlagosan 119 441 darab naponta, ez a 2015 eleji 130 255 példányhoz képest igen jelentős (9 százalékos) esés.

A Central Médiacsoport hetilapja, a Nők Lapja példányszáma némiképp viszont emelkedett: idén hetente átlagosan 218 255 ember nyúlt a pénztárcájába, hogy megvegye a női magazint, szemben a korábbi év azonos időszakában mért 217 152 vásárlással. Az ugyancsak a Central Médiacsoport portfóliójába tartozó Story magazin értékesített példányszáma egyébként 162 992 darab volt, ami viszont 7 ezres (4 százalékos) csökkenést jelent az előző évi 169 106-hoz képest. Itt különösen érdemes lesz figyelni a következő negyedéves adatokat, hiszen Kökény-Szalai Vivien főszerkesztő Andy Vajna TV2-jéhez távozott, a számok alapján még mindig rendkívül népszerű sztármagazint pedig a Blikktől érkező Kolossváry Balázs vette át nemrégiben.

Ugyancsak a női lapok piacán maradva a Fanny számára kedvezett a megújulás, amit a Mediaworks kiadó hajtott végre februárban: 75 600 darab kelt el a női lapból, ami körülbelül 3 ezerrel több mint egy évvel ezelőtt. A Ringier Axel Springer által megjelentetett Kiskegyed néhány ezres csökkenést szenvedett el: 191 582-ről 188 885 darabra csökkent a példányszámuk.

(A 24.hu kiadója a Central Médiacsoport érdekeltségébe tartozó Central Digitális Média Kft.)

Képünk illusztráció.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.