Média

Bayer Zsolt cikke miatt bírságolt a Médiatanács

Bayer-Zsolt(960x640).jpg (Array)
Bayer-Zsolt(960x640).jpg (Array)
A Médiatanács eheti ülésén többek között megbírságolta a Széles Gábor tulajdonában lévő Magyar Hírlapot, amiért megjelentették Bayer Zsolt gyűlöletkeltő cikkét.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa állampolgári bejelentésre indított hatósági eljárásban 250 ezer forint bírság megfizetésére, az internetes tartalom haladéktalan eltávolítására, a jogsértés elkövetéséről szóló közlemény közzétételére kötelezte a Magyar Hírlap című újságot, amiért az teret biztosított Bayer Zsolt gyűlöletkeltő és kirekesztő írásának. Bayer Zsolt a jogsértőnek talált cikkben az iszlám követőit és a 14 évesnél idősebb migránsokat potenciális gyilkosoknak nevezte. A Médiatanács határozata értelmében a Magyar Hírlapnak a közleményt a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül a magyarhirlap.hu nyitóoldalán legalább hét napig folyamatosan meg kell jelentetnie.

A bejelentő egyébként eredetileg a szerzőtől a mandiner.hu oldalon ugyanaznap megjelent, a Fidesz alapítójának a Hírlapban közzétett cikkéhez tartalmilag nagyon hasonló írás miatt is panaszt tett. Ezt az írást – mivel a Mandiner tagja a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE)– végül a társszabályozó szerv vizsgálta. A panaszos itt végül egyébként visszavonta bejelentését – közölte a Médiatanács.

Velencei rádiós pályázat

A Médiatanács azt is bejelentette, hogy csütörtökön közzétette a 60 ezer fős ellátottságú Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi rádiós frekvencia végleges pályázati felhívását, amelyre kereskedelmi jellegű pályázati ajánlatok nyújthatók be. A Balassagyarmat 95,7 MHz helyi rádiós frekvenciára beérkezett egyetlen ajánlat alaki vizsgálata alapján a Médiatanács nyilvántartásba vette a Megafon Rádió Kft-t. A Hajdúböszörmény 98,9 MHz helyi frekvencia hasznosítására érkezett mindhárom pályázati ajánlat alakilag érvénytelennek bizonyult.

Támogatás a göcseji filmszemlének és az Art Visionnek

A testület arról is határozott, hogy az idén először kétnapossá bővülő XII. Göcsej Filmszemle (szeptember 15–16.) dokumentumfilm, kisjátékfilm vagy filmetűd kategóriáinak első három helyezettje számára összesen 1,8 millió forint értékben pénzdíjat ajánl fel. Egy magyar viselettörténeti filmes feldolgozás részeként, a május 28-i kunszállási Bajuszfesztivál megörökítésére pedig 1,5 millió forint azonnali támogatást ítélt meg a Médiatanács az Escher Károly-pályázaton az Art Vision Kft.-nek. Ennek feltétele, hogy a pályázónak ezzel a témával részt kell vennie a testület Ember Judit dokumentumfilmes pályázatának következő fordulójában is. Az elmúlt három évben 27 előre nem látható, magyar vonatkozású esemény helyszíni forgatását támogatta a Médiatanács összesen közel 40 millió forinttal: például a nagy, 2013-as dunai árvizet megörökítő, Tóásó Előd 2015-ös Bolíviából való kiszabadulását bemutató vagy a Kurtág család három generációjának idei találkozásáról készítendő anyag is pozitív elbírálásban részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik