Média

A BBC-től kaphat riválist a Netflix

BBC Scotland HQ
BBC Scotland HQ
A brit közmédia az ITV-vel és az NBC Universal cégekkel is tárgyalásban van egy új, előfizetésen alapuló, Netflixhez hasonló szolgáltatás elindításáról. A brit kormány rábólintott a tervekre.

A BBC – amelyről épp ma írtuk meg, hogy teljesen átalakítja online tartalomszolgáltatását, kiváltva ezzel a gasztronómia szerelmeseinek haragját – azt tervezi, hogy zöldmezős beruházásként új, a Netflixhez és az Amazon Prime-hoz hasonlító szolgáltatást indít. Az új szolgáltatás elindításához a múlt héten már meg is szerezték az engedélyt David Cameron kormányától.

Egy kormányzati dokumentumban üdvözölték, hogy a BBC előfizetési szolgáltatásokat fejlesztene és tesztelne, ugyanakkor a kormányzat részéről azt is leszögezték, hogy csak további szolgáltatásokért kérhetne a BBC pénzt, tehát az amúgy előfizetési díjat fizető emberektől csak akkor szedhetnének díjat, ha a már egyszer megfizetett szolgáltatáson felül kapnának valamilyen plusz szolgáltatást.

A Guardian vezetőségi forrásai szerint a BBC egyébként már tárgyalásokat folytat a lehetséges partnerekkel, köztük olyan cégekkel mint az ITV és az NBC Universal, amely több népszerű műsor, például a Downton Abbey jogaival is rendelkezik.

Az új szolgáltatás streaming alapú lesz. Az első információk alapján a BBC műsoraiért 30 nappal a sugárzás után már fizetni kellene, de emellett néhány saját tartalom is elérhető lenne, amihez jól jön, hogy a BBC most is több dokumentumfilm, vígjáték és dráma premierjogával rendelkezik, bár ezen anyagok jelentős részét már levetítette a BBC.

Ha a BBC valóban el tudja indítani a szolgáltatását, az azért is érdekes lehet, mert egyes tartalmai mostanáig a Netflixen és az Amazon Prime-on is elérhetők voltak, többek között ilyen a népszerű Top Gear is, amelynek megvásárolták a BBC-től a terjesztési jogait. A BBC egyes műsorait ezenkívül DVD-n is terjesztették, valamint kereskedelmi csatornák is előszeretettel vásároltak műsorokat, hogy azokat saját maguk is terjesszék. (Nemrég kötött megállapodást például a BBC és az SPI, így a Magyarországon is fogható Filmbox is levetít több világhírű BBC-s műsort.) Nagy kérdés, hogy ha a BBC elindítja a “saját Netflixszét”, akkor ezekkel az együttműködésekkel mi lesz a továbbiakban. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik