Média

Hoppon maradt a közmédia Romániában

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) megvonta a Román Televízió (TVR) hozzáférését az európai médiaszervezet által biztosított valamennyi szolgáltatáshoz. Nem tudnak közvetíteni a nyári olimpiai játékokról és az Eurovíziós Dalfesztiválról sem.

A szankció azért lépett életbe, mert az anyagi gondokkal küszködő román köztévé, a TVR nem rendezte 2007 óta felhalmozott adósságát az EBU (az európai közszolgálati műsorszolgáltatók ernyőszervezete, mely 56 ország 73 televízióját és rádióját foglalja magában) felé. Emiatt többek között Románia nem vehet részt a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon sem május 10. és 14. között Svédországban, pedig Romániában már kiválasztották Ovidiu Antont, hogy az országot a dalfesztiválon képviselje.  Ráadásul az EBU döntése nyomán a TVR a dalfesztivált sem közvetítheti.

Jon Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál igazgatója közölte, hogy a svéd köztelevízió a román fellépő produkciójával együtt próbált az elmúlt hetekben. A programváltozás kapcsán kijelentette, hogy egy ilyen késői változás “kissé bomlasztóan hat”, de arról biztosította a közvéleményt, hogy nem fog kedvezőtlenül kihatni a dalfesztiválra.

Az EBU közleménye szerint a román közszolgálati televíziónak 16 millió svájci frank (4,5 milliárd forint) adósságot kellett volna kifizetnie az április 20-i határidőig, de erre nem került sor.

Az MTI beszámolója alapján Dan Suciu, a román kormány szóvivője azt mondta, hogy ha a kormány kifizette volna az adósságot, megsértette volna a versenyszabályokat, és más televíziók emiatt feljelentették volna.

A román köztelevízió adósságairól az EBU közlése szerint 2010 óta többször próbáltak tárgyalni a román féllel a tartozás rendezéséről, de ez sikertelen volt.

Tavaly év végén a TVR-nek 689 millió lej (47,7 milliárd forint) adóssága volt, amelynek nagy részét a társadalombiztosítási járulékok tették ki. Márciusban felmerült, hogy csődvédelmi eljárás alá helyezik az intézményt, de a román pártoknak nem sikerült megegyezniük erről, mi több az intézménynek jelenleg vezérigazgatója sincs, miután a parlament az elmúlt hetekben két jelöltet is elutasított.

Irina Radu, a TVR legutóbbi vezérigazgatója pénteken úgy nyilatkozott, hogy az EBU döntése nyomán a román televízió elveszíti a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári olimpia kizárólagos közvetítési jogát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik