Média

A TV2 máris tárgyalna a kábelszolgáltatókkal az új díjról

Andy Vajna (Andy Vajna)
Andy Vajna (Andy Vajna)
A TV2 megkeresésünkre azt válaszolta, a tegnap életbe lépett kormányrendelet alapján azonnal szeretné megkezdeni a tárgyalásokat a kábelszolgáltatókkal annak érdekében, hogy megállapodjanak a tervezett kábeldíj mértékéről, illetve az egyéb feltételekről.

Ahogyan arról beszámoltunk, egy, a Magyar Közlönyben tegnap megjelent kormányhatározat értelmében ezentúl a TV2 Csoport és az RTL Magyarország terjesztési díjat kérhet az eddig ingyenesen elérhető műsoraiért a kábelszolgáltatóktól, közvetve tehát maguktól a nézőktől. Bár a kábeldíj gondolata a digitális átállás óta benne volt a levegőben – Dirk Gerkens (a TV2 mostani vezérigazgatója) például még az RTL első embereként is beszélt róla – a kábeldíjat a kormány korábban nem engedte bevezetni, a hivatalos magyarázat szerint azért, hogy ezzel megvédjék a magyar embereket a megdráguló tévé-előfizetésektől. A szakmai körök viszont más véleményen voltak: szerintük a kormány szándéka az volt, hogy a kábeldíj engedélyezésének késlekedésével is gyorsítsák a TV2 eladását (hiszen a TV2 évek óta veszteséges volt), valamint az akkoriban még az extra mértékű, 60 százalékos reklámadóval is terhelt RTL-nek se akartak kedvezni ilyen extra jövedelemmel.

Mindenesetre miután Andy Vajna kormánybiztos nevére került a TV2 (ráadásul az RTL elleni harc is visszafelé sült el a reklámadó ügyben kialakult nemzetközi jogvitában), a kormány számára megváltoztak a célok. Miután a kábeldíjból az eddigi hírek alapján 4-6 milliárd, vagy akár még több extra bevételt is remélhetnek a tévécsatornák, valószínűleg aligha meglepő, hogy – mint arról délelőtt beszámoltunk-  az RTL örömtelinek találja a kormány tegnapi lépését. Most pedig a TV2 is pozitívan reagált a 24.hu-nak.

Mint írják:

Üdvözöljük a döntést, amely egy régóta fennálló korszerűtlen helyzetet old meg. Végre a TV2 is kérhet terjesztési díjat, ahogy ezt a piac legtöbb szereplője már korábban is megtehette. A célunk, hogy a pluszban befolyó bevételeket visszaforgassuk a tartalom előállításba és az akvizícióba, így a nézőinket és a partnereinket  magasabb szinten, még több minőségi tartalommal tudjuk kiszolgálni. A kormányrendelet április 26-án lépett hatályba, így ennek értelmében a TV2 Média Csoport programdíjra ettől a naptól tarthat igényt, azonnal megkezdheti a terjesztői tárgyalásokat.

Tájékoztatásuk alapján a díjra igényt is tartanak. Annak mértéke azonban, ahogyan a megállapodás egyéb tartalma is, a műsorterjesztőkkel – magyarán a kábelesekkel – folytatott tárgyalások során alakul ki.

Már jó ideje kétféle üzleti terv készül – egy a díjjal, egy pedig nélküle, ez az idei év vonatkozásában sem volt másképp

– közölték.

Arra a kérdésünkre, hogy nem kell-e attól tartani, hogy a kábeldíj bevezetésével megdrágulhatnak a kábeltévé előfizetések, a TV2 nem válaszolt. A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnökével, Kéry Ferenccel készített interjúnk alapján viszont a kábelszolgáltatók tovább fogják hárítani a kábeldíjak mértékével megnövekedő költségeiket. A kábeltévé szolgáltatók nem értik, hogy a TV2 és az RTL hogyan gondolhatja, hogy a műsorait az ingyenes földfelszíni műsorszórással is eljuttatják a nézőkhöz, miközben a kábelrendszereken pénzt kérnének ugyanazért a tartalomért. Ezt a kábelesek elnöke egy igencsak szokatlan, kevert üzleti modellnek tartja szemben az eddig bevált gyakorlattal, hogy az RTL és a TV2 a reklámokért cserébe díjmentesen volt fogható kábelen is.

Akár ki is kerülhet a TV2 és az RTL az alapcsomagból

Kéry kérdésünkre az interjúban egyébként azt sem tartotta kizártnak, hogy az RTL és a TV2 kikerülhet egyes kábeltévék alapcsomagjaiból a kábeldíj miatt, és a jövőben csak drágább fizetős csomagokban lesznek elérhetők  annak érdekében, hogy csak azoknak a nézőknek kelljen ezekért a csatornákért fizetniük, akik valóban igényt tartanak rá, és ezért hajlandóak pénzt is áldozni.

A kormányrendelet értelmében egyébként nincsen felső határa az RTL és a TV2 által a kábelszolgáltatóktól elkérhető díjnak, ezért csak a szolgáltatókkal való megállapodáson múlik, mennyi extra bevételre tudnak majd szert tenni a csatornák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik