Média

Vége a sokba kerülő külföldi utaknak

telefonalas(210x140).jpg (Array)
telefonalas(210x140).jpg (Array)
Akár egy rövid külföldi tartózkodás is jelentősen megterhelhette mostanáig a telefonjukat beszélgetésre vagy adatforgalomra használni vágyó turisták és üzletemberek pénztárcáját, illetve vállalkozásuk költségeit. Kiszámoltuk, mennyit lehet spórolni azzal, hogy a piacvezető szolgáltató – a nemzetközi szabályozást jóval megelőzve – nemrégiben olyan tarifacsomagokat vezetett be, amelyek teljesen eltörlik a roamingdíjakat az Európai Unió tagállamaiban és azok külbirtokain, valamint Andorrában, Liechtensteinben, Norvégiában és Izlandon, és ezzel azok számára is elérhetővé tette a külföldi mobilhasználatot, akik eddig óvatosságból nem használták.

A Telekom saját, üzleti ügyfélkörében elvégzett kutatásának adataiból kiderül, hogy a kisüzleti ügyfeleinek – a KSH statisztikáit alapul véve, feltételezhetően – 25 százaléka utazik egy évben legalább egyszer külföldre. Körükben a mobiltelefonok és egyáltalán a mobil eszközök használata – a globalizáció és a csökkenő roaming tarifák eredményeként, eddig is folyamatosan növekedett, már csak azért is, mert az üzleti élet nem állhat meg az országhatároknál, ennek ellenére az utazók körülbelül 10 százaléka mostanáig óvatosságból, a magas költségektől tartva semmilyen szolgáltatást nem használt a telefonján, nem indított és nem fogadott hívásokat, nem nézte meg az e-mailjeit és nem nyitott meg fontos weboldalakat, ha külföldön tartózkodott. Őket nevezhetjük akár alvó roamingosoknak is, akik egyébként ezzel a fogyasztói magatartásukkal azt is kockáztatták, hogy valamilyen sürgős, fontos üzleti információt is elszalasztanak, és ebből adódóan komoly kár is érhette őket, amivel csak Magyarországra visszaérkezve, a telefonjukat visszakapcsolva szembesültek. Ennek ellenére sokakat elriasztott a roamingdíjak gondolata, nemrégiben viszont új korszak kezdődött, a szolgáltatónál ugyanis áprilistól ugyanúgy lehet az Európai Unióban, (sőt Andorrában, Liechtensteinben, Norvégiában és Izlandon) mobilozni – telefonálni vagy akár mobilinternetet használni – mint itthon, tehát nem kell semmilyen plusz költségtől tatani. Sőt egy új díjcsomaggal nemcsak hazai irányba korlátlan a telefonálás, hanem az EU-n belül abba az országba is, ahol épp tartózkodunk.

Ennyit lehet megtakarítani a roaming megszűnésével
Ennyit lehet megtakarítani a roaming megszűnésével

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy hetes üzleti utat és átlagosan csak napi 30 perc beszélgetést feltételezve is nettó 3150 Ft nettó megtakarításról beszélhetünk, és még erre jön rá az a megtakarítás, amit azzal érhetünk el, hogy a díjcsomagba foglalt adatmennyiség immáron nem csak idehaza, de az EU-ban is felhasználható internetezéshez. Ezenkívül az SMS-küldésen is spórolhatunk, méghozzá üzenetenként nettó 6 forintot. Még nagyobb lehet a megtakarítás, ha a vállalkozás több munkavállalója is részt vesz a külföldi úton, például együtt vesznek részt egy fontos üzleti találkozón, konferencián, hiszen ilyenkor ez a megtakarítás megtöbbszöröződik, 5 utazó kolléga esetén például ugyanez a megtakarítás már közel 16 ezer forintra rúg, nem beszélve arról, ha a kollégák között többet beszélő kolléga is van, mert akkor még többet spórolhatnak meg.

Így az utazók végre megtapasztalhatják a szabadság és akár a korlátlanság élményét, végre nem kell visszafogniuk magukat az utazóknak a mobilhasználatban üzleti útjaikon vagy nyaralás alkalmával, bátran visszahívhatják ügyfeleiket, válaszolhatnak e-mailjeikre, és gondtalanul oszthatják meg az interneten élményeiket is.

A megtakarított összeget pedig költhetik másra.

A roaming tehát ma már nem luxus, hiszen ugyanúgy, ugyanannyiért telefonálhatunk, mint idehaza.

A szolgáltató által bevezetett Next Business Comfort M csomag havi nettó 8 653 Ft ért (bruttó 10 990 Ft) fizethető elő, a havidíjban foglalt lebeszélhető percek száma korlátlan itthon és EU roaming helyzetben is. (Ez az ár több Next Business Comfort M díjcsomag együttes igénybevétele esetén a 4. és az azt követő SIM kártyákra érvényes előfizetésenként, üzleti e-Pack kedvezmény egyidejű igénybevételével, valamint 500 megabájt mobilinternettel.) A Next Business Comfort csomagcsalád további tagjai a Next Business Comfort 150, amely havi nettó 4390 Ft-ért (bruttó 5575 Ft) 150 lebeszélhető percet tartalmaz itthon és EU-n belüli romaing helyzetben. Illetve a Next Business Comfort S, amely havonta nettó 8290 Ft-ért (bruttó 10 528 Ft) a Telekom hálózatán belül és vezetékes irányban kínál korlátlanul lebeszélhető perceket, további 150 percet pedig minden egyéb irányba itthon és EU roaming helyzetben. Az árak mindegyike üzleti e-Pack kedvezménnyel értendő. A fenti csomagok mindegyikéhez 500 MB adatforgalom tartozik, de természetesen igény szerint 2, 7, 12 és 25 GB-os adatmennyiség is választható magasabb havidíjért, amely adat, akárcsak a hang, szintén felhasználható itthon és az EU területén is. Ezen díjcsomag esetében is jelentős megtakarításról beszélhetünk egyébként, hiszen az utazni vágyóknak így már nem szükséges roaming kiegészítő napi vagy heti csomagot igényelniük.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik