televizio(960x640)(3).jpg (televízió, tévézés, )
Média

Reggeli műsorokat elemzett a Nézőpont

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 04. 15. 14:40

Azt vizsgálta a Nézőpont, hogy a különböző csatornák reggeli műsorainak készítői milyen eltérő stratégiát választanak célcsoportjaik megszólítására.
Korábban a témában:

“A TV2 új vezetése nem változtatott reggeli műsorának struktúráján, a Mokkát továbbra is könnyed témák, illetve a politikai események szakértői megvitatása jellemzi, jól látható ugyanakkor, hogy a különböző csatornák reggeli műsorainak készítői eltérő stratégiát választanak célcsoportjaik megszólítására” – állapítja meg a Nézőpont Intézet legfrissebb médiaelemzése, mely ugyanakkor azt is írja, hogy az Andy Vajna által megvásárolt tévé reggeli műsorában valamelyest azért növekedett a politikai témájú beszélgetések aránya, hiszen az 2015. 14. hetében 25 százalék volt, míg 2016 ugyanezen időszakában 31 százalék.

Ez az arány egyébként közel azonos azzal, amit a Nézőpont az állami M1 Ma Reggel és a Simicska Lajos érdekeltségei közé tartozó HírTV Reggeli Járat című műsorában mért. Ez utóbbi két hírcsatornán 28 százalék volt 2016. 14. hetében a politikai témákat feldolgozó beszélgetések aránya. A Nézőpont Intézet elemzése szerint az M1 és a HírTV reggeli műsora jellemzően kulturális és külföldi eseményeket dolgoz fel reggelente. Az M1 műsorában a külföldi és kulturális híreket feldolgozó beszélgetések aránya 22-22 százalék volt. A HírTV esetében a kulturális téma a beszélgetések felére volt jellemző. A három említett csatornától jelentősen eltér az ATV START, amely szinte csak politikai híreket dolgoz fel meghívott vendégei segítségével: a csatorna reggeli műsorában a politikai beszélgetések aránya magas, 84 százalék volt. A Nézőpont kiemelte, hogy az ATV reggeli műsorában főleg ellenzéki politikusok dominálnak.

A politikai témák aránya a reggeli műsorokban
A politikai témák aránya a reggeli műsorokban

Kevesebb lett a bulvár a Mokkában

A Nézőpont szerint a Mokkában a reggeli műsor legjelentősebb részét továbbra is a bulvár témák teszik ki, ugyanakkor 2015 azonos időszakához képest 8 százalékponttal csökkent az ilyen jellegű beszélgetések aránya.
A TV2 Tények című hírműsorához képest a politikai témák aránya viszonylag magas a Mokkában. A politikai vonatkozással rendelkező beszélgetések során jellemzően az aktuális események közül válogatva, szakpolitikai kérdésekkel foglalkozik a műsor. Emellett a csatorna esti hírműsorához képest lényegesen több teret kap az egészséges életmóddal, sporttal és kulturális élettel kapcsolatos események, hírek bemutatása. Szintén érdekesség, hogy a balesetekkel és bűnügyekkel foglalkozó beszélgetések aránya viszonylag alacsony, 2015. 14. hetében 9 százalék, míg 2016 ugyanezen időszakában 7 százalék volt a Nézőpont szerint. Az adatok azt mutatják, hogy a Mokka a Tényekhez képest 2015-ben és 2016-ban is szélesebb teret engedett a közéleti események feldolgozásának, emellett a politikai vonatkozással nem rendelkező témák terén nem csak a bulvár és kékhírek voltak a dominánsak, hanem egyéb területek – kultúra, egészséges életmód, sport – is jelentős szerepet kapnak.

Az ATV-n a hosszabb, a többi csatornán a rövidebb beszélgetések dominálnak

A Mokkában az egyes beszélgetések átlagos hossza 6 és fél, illetve 7 perc volt az egyes években, ez hasonló az M1 és a HírTV reggeli műsorában mérthez. Ugyanakkor az ATV ebben is különbözik riválisaitól: ezen a hírcsatornán az egyes beszélgetések lényegesen hosszabbak, átlagosan 11 percesek.

A beszélgetések átlagos időtartama a reggeli műsorokban
A beszélgetések átlagos időtartama a reggeli műsorokban

A politikusok az ATV-ben és az M1-en kezdik a napot

A Nézőpont megállapította, hogy az ATV és az M1 adásába a TV2 Mokkájához képest lényegesen nagyobb arányban hívnak meg politikusokat az aktuális politikai események értelmezéséhez. Míg a Mokkában a politikusok 2015. 14. hetében 21 százalékos, 2016. 14. hetében pedig 23 százalékos arányt képviseltek a politikai beszélgetésekben, addig az ATV START esetében – 2016 ugyanezen időszakában – ez az arány 67 százalék volt. Hasonlóan magas (62 százalék) a politikusok megjelenési aránya a politikai ügyek kapcsán az M1 esetében is. A HírTV hasonlóan a TV2-höz, szintén ritkábban értelmezi az egyes politikai eseményeket politikusok segítségével, a csatornán a másik két hírcsatornához képest lényegesen alacsonyabb, 38 százalék volt a meghívott politikusok aránya a politikai ügyek kapcsán – írja az elemzés.

A Mokka a politikusok helyett leginkább elemzőkkel és szakértőkkel értelmezi a politikai eseményeket, ezeknek a szereplőknek az aránya 2015-ben és 2016-ban is magas volt a TV2 reggeli  adásában. Szintén jelentős csoportot képviseltek a szakszervezeti és érdekképviseleti szereplők, 2016. 14. hetében például a politikai beszélgetéseknek 15 százalékában e csoportok voltak a meghívottak. Emellett a civil szervezetek és a gazdasági szereplők is jelentős, 8 százalékos aránnyal rendelkeztek 2016 ezen időszakában.

A szereplők megoszlása a reggeli műsorokban
A szereplők megoszlása a reggeli műsorokban

Így készült a tanulmány

A médiapolitikai elemzés során négy csatorna reggeli műsorának kvantitatív elemzését végezték el a 2016. 14. hetéről. A TV2 esetében az elemzés kitér a 2015 14. hetének feldolgozására és annak 2016- os adatokkal történő összehasonlítására is. A vizsgált műsorok: TV2 – Mokka, M1 – Ma Reggel, HírTV – Reggeli Járat, ATV – START. A vizsgálat során csak a reggeli műsorok törzstartalmát, beszélgetéseit vizsgálták, az ahhoz kapcsolódó, kiegészítő részeket (például: időjárás-jelentés, hírbejátszások, közlekedési hírek stb.) nem. Ezek a kapcsolt részek nem képezik részét az időtartamra vonatkozó vizsgálataiknak sem. A műsorokban szereplő headline-ok sem szerepelnek az elemzésben önálló tudósításként és az elemzés törzsidőtartamának részét sem képezik. A vizsgálat során a műsorokban közölt beszélgetéseket témáik szerint kategorizálták. A besorolás a tudósítás megjelenített tartalma alapján történt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.