Morning show (győr, class fm, morning show, )
Média

Büntetést kapott a Class FM és az RTL

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 04. 14. 10:28

A Médiatanács a Morning Show és az Éjjel-Nappal Budapest miatt alkalmaz szankciót. Vidéki rádiókról és 56-os támogatásokról is döntöttek.
Korábban a témában:

7,54 millió bírság az RTL-nek

Az RTL Klubon látható Éjjel-Nappal Budapest tavaly szeptember 22-i adásának és előzeteseinek túl enyhe korhatár-besorolása miatt 7,54 millió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a televízióra, amelynek a határozat szerint a műsorszámot a 12-es karika helyett a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szerint kellett volna közzétennie, és csak 21 óra után vetítenie. “Az epizódban torz magatartásminták jelentek meg, ahol a szexualitást indokolatlan nyíltsággal, lesilányítva, érdekekre alapozva, és egy másik ember kihasználásának, megbántásának eszközeként ábrázolták” – közölte a Médiatanács.

A doku-reality műfaji sajátosságai megkönnyítik a szereplőkkel való azonosulást, a kevert műsortípus értő befogadásához pedig az átlagosnál mélyebb médiaismeretek szükségesek, aminek hiánya a kiskamasz korosztályt fokozottabban veszélyezteti, ezért a Médiatanács célvizsgálat keretében folyamatosan monitorozza a sorozatot. A testület hangsúlyozta, hogy ez alkalommal is az eset összes körülményét, a fokozatosság és arányosság elvét figyelembe véve állapította meg a bírság összegét.

A Class FM 1 milliós bírságot kapott

Simicska Lajos rádiójának Morning Show című reggeli műsorának tavaly december 30-i és január 4-i adásának hibás korhatár-besorolása miatt a Médiatanács összesen 1 millió forint bírságot szabott ki a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-re. A Médiatanács szerint a médiaszolgáltatónak szintén 16-os kategóriát kellett volna alkalmaznia a 12-es helyett, és 21 óra után közzétennie ezeket a műsorokat, mivel a decemberi műsorszámban a szexualitással foglalkozó részletek a témát nyersen, közönségesen, érzelemmentesen állították be, illetve egy családi tragédiát morbid humorral kommentáltak. Az érintett januári műsorszámmal pedig az volt a gondja a Médiatanácsnak, hogy egy játszóházi tömegverekedést a műsorvezetők nem ítéltek el egyértelműen, amivel káros magatartásmintát sugalltak, elfogadottként mutatták be a konfliktusok erőszakos megoldási módját, emellett a csak a szexualitásra épülő, érzelemmentes kapcsolatokat ellenpontozás nélkül, trágár nyelvezettel mutatták be. A kifogásolható részek a gyerekek fejlődési szintjének nem megfelelően szóltak a kényes témákról, ráadásul mindkét adás tartalmát célzottan, szerkesztve tették közzé – indokolta a Médiatanács.

Ahogyan arról korábban egy nagyobb cikkben beszámoltunk, a Class FM elmarasztalása azért is fontos,  mivel a rádió frekvenciaszerződése idén lejár, és a hosszabbításnak az elmarasztalások, bírságok akár komoly akadályát is képezhetik.

A Sláger FM-et vizsgálják

A Médiatanács csütörtöki tájékoztatása alapján hatósági eljárást indít a Sláger FM Helló, Sláger! című műsorának január 5-i, 7-i és 18-i adásainak korhatár-besorolása miatt, mivel a műsorszámok előtt nem tettek közzé korhatár-minősítést, tehát ez alapján a kisgyerekek számára is megfelelő témákról kellett volna szólnia a beszélgetéseknek. Ehelyett azonban vélhetően a 12 éven aluliak nem ajánlott kategóriába tartozott a műsor, mivel olyan szexuális utalások hangzottak el, amelyeket csak az érettebb korosztályok tagjai tudnak megfelelően feldolgozni.

Vidéki rádiófrekvenciákról is határoztak

Egy pályázati felhívást is véglegesített a héten a Médiatanács, amely a balkányi, a karcagi, a tiszavasvári és a kiskunfélegyházi telephelyű, egy kilométeres sugarú rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi hasznosítását célozza. A tervezet szövegére tett észrevételek megfontolása után a Médiatanács enyhítette a pályázók számára előírt, saját készítésű műsorszámok közzétételére vonatkozó előírásokat, emellett a kifejezetten a választott célcsoportnak szóló műsoridő kötelező arányát 67 százalékról 60 százalékra mérsékelte. A felhívás napokon belül olvasható lesz az NMHH honlapján, az ajánlatokat a közzétételtől számított 60. napon lehet majd benyújtani.

A Vác 94,1 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosítására kiírt pályázati eljárásban a Médiatanács döntése alapján a benyújtott és nyilvántartásba vett két ajánlat közül a Mária Rádió Írisz műsortervével pályázó Magyar Múzsa Kft.-vel szemben a helyi közéleti műsorokat előtérbe helyező World Média Kft.-t nyilvánította nyertessé, így a Dunakanyar Rádiója szólhat majd a frekvencián.

A Médiatanács helyt adott a Nap Rádió szolgáltatójának, a Pannon-Sopron Kft. kérelmének, amely a 94,1 MHz-en működő helyi adó nevét Sopron Rádióra kívánja változtatni. A városnév használatához a polgármester előzetesen hozzájárult.

56-os dokumentumfilmek és két portréfilm támogatása

A Magyar Média Mecenatúra program 2015-ös Nemeskürty István-pályázatán négy 52 perces dokumentumfilm elkészítését támogatta a Médiatanács. Babos Tamás rendező Kádár János 1956. november 1–4. közötti moszkvai tárgyalásait dolgozza fel Négy nap címmel. Kálomista László Békéssámson hőseit mutatja be, akik az ötvenes években a Magyar Ellenállási Mozgalom keretében röpcédulákkal küzdöttek a rendszer visszásságai ellen. Pajer Róbert A néma tüntetés című filmben a fővárosi Toldy Gimnázium Antall József vezette osztályának az ’56-os forradalom egyéves évfordulóján, 1957. október 23-án megszervezett hangtalan tiltakozásáról emlékezik meg. Novák Tamás Apánk nyomában címmel a náciellenes Atzél Ede katonatisztről forgathat, aki Horthy kiugrási kísérletében tárgyalt a moszkvaiakkal, ami miatt a németek és a nyilasok számára halálos ellenséggé vált, majd nyoma veszett. A támogatott dokumentumfilmek révén olyan archív tartalmakat és eddig feltáratlan történelmi tényeket ismerhet meg a nagyközönség a XX. század jelentős eseményeiről, személyiségeiről, amelyek érdemben hozzájárulnak az elmúlt évtizedekről kialakított kép teljesebbé tételéhez, különös tekintettel az 56-os forradalom idei, 60. évfordulójára. Az alkotásokat 2017. július 15-ig kell elkészíteni.

Egy, az idén 90 éves Kurtág Györgyről szóló dokumentumfilmhez köthető váratlan esemény kapcsán 1,2 millió forint azonnali támogatást nyert el a Filmfabriq Produkciós Kft. a Kurtág család generációi budapesti találkozásának megörökítésére, ugyanis hosszabb idő után először látogat el az idős művész fia Budapest Music Center-beli, most szombaton tartandó koncertjére. A készülő film társrendezője Kurtág Judit, a család harmadik nemzedékének képviselője. A találkozó fontos adalék lesz a készülő filmhez, amelynek fő íve Kurtág készülését követi nyomon az új operájára. A jelenlegi támogatást a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának Escher Károly-pályázati forrásából ítélték meg, a teljes film támogatására az Ember Judit-pályázatban kerülhet majd sor, hiszen az azonnali támogatásban részesülő pályázó köteles indulni a soron következő dokumentumfilmes pályázaton.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.