Média

Frekvenciákat árvereztet az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzétette a 3400–3800 MHz frekvenciasávban megszerezhető frekvenciahasználati jogosultságok hasznosítására vonatkozó árverési dokumentációt.

A mostani eljárásban meghirdetett 3400–3800 MHz sáv alsó felében (3400–3600 MHz) idén június végén járnak le a 15 évre elnyert frekvenciahasználati jogosultságok, míg a felső, 3600–3800 MHz sávrészre piaci igény mutatkozott – tájékoztatott a hatóság.

A két sávrész használati jogát együttesen, egy eljárásban értékesíti a hatóság tekintettel az azonos felhasználási szabályokra és lehetőségekre. A sáv értékesítését az NMHH 2012-2015-ös spektrumgazdálkodási stratégiája tartalmazza. Az NMHH azt ígéri, hogy az eljárás diszkriminációmentes, átlátható és követhető lesz, és a kiírás biztosítja, hogy a megszerzett frekvenciavagyont rövid időn belül hasznosítsák ügyfeleik számára a jogosultak.

A frekvenciasáv a nagy adatátvitelt igénylő szélessávú mobilszolgáltatásokra és olyan vezeték nélküli felhordó hálózatok kiépítésére alkalmas, amelyek megteremtik az egyes hozzáférési pontok és a használók rendszerei közötti kapcsolatot, továbbá az állandó helyű hozzáférési hálózatok kiépítését is lehetővé teszi.

Az NMHH a stratégiai partnerként kezelt hírközlési szolgáltatók részvételével lefolytatott konzultáció és a beérkezett konstruktív észrevételek feldolgozása után április 11-én tette közzé a 3400–3800 MHz-es frekvenciasávok hasznosítására vonatkozó árverési dokumentációt. Az érdeklődők jelentkezésüket május 2-án 13 és 16 óra között nyújthatják be személyesen az NMHH budapesti, Ostrom utcai épületében. A nyertesek a frekvenciákat 2034-ig jogosultak használni.

Az árverési dokumentáció teljes anyaga a  www.nmhh.hu oldalon letölthető. Az árverési eljárás nyelve magyar, de az árverési eljárás iránt érdeklődők széles körű tájékoztatása érdekében az NMHH angol nyelven is megjelenteti az árverési dokumentációt.

A hatóság legutóbb 2014 őszén adta át tartós használatba a mobilszolgáltatóknak a 800 MHz-es, 900 MHz-es, 1800 MHz-es és 2600 MHz-es frekvenciasávokat, hogy a szélessávra alkalmas eddig nem használt frekvenciák értékesítésével gyorsítsa a szélessávú hálózatok kiépítését, a magyar digitális gazdaság fejlesztését és élénkítse a gazdasági versenyt. A szélessávú szolgáltatások iránti igény azóta is folyamatosan növekszik, így az ezeket lehetővé tevő frekvenciasávok használatba adása a közérdek számára kiemelt jelentőségű – közölte kedden az NMHH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik