Média

Jelentős személyi és formai változások a 168 óránál

Mester Ákos főszerkesztő a 168 Óra című közéleti hetilap szerkesztői értekezletén. MTI Fotó: Hámor Szabolcs
Mester Ákos főszerkesztő a 168 Óra című közéleti hetilap szerkesztői értekezletén. MTI Fotó: Hámor Szabolcs
Távozik a 168 óra című hetilapot 1989 óta, vagyis 27 éve irányító Mester Ákos. Az utódja egy volt népszabadságos lesz. Más változások is várhatók.

Mester Ákos, a 168 óra főszerkesztője a közéleti hetilap eheti számában jelentette be, hogy április elsejével távozik a lap éléről, amit 1989 óta irányított.

Több évtized van mögöttem a rádiós pályán, utána több mint 27 újságévfolyam, itt az ideje abbahagyni

– írja Mester a lapban.

Búcsúcikke alapján az is kiderül, hogy a jövő héttől megújuló lap főszerkesztője Tóth Ákos, a Népszabadság korábbi főszerkesztő-helyettese lesz. Mester szakmai tanácsadóként amúgy egy darabig még besegít majd a tulajdonosváltáson átesett kiadónak, de ezzel kapcsolatban azt írja, hogy csupán segítőtárs szeretne lenni, “semmi több”.

A 168 óra kiadóját, a Telegráf Kft.-t tavaly októberben vásárolta meg az újonnan alapított Brit Media Kft., amely nem sokkal korábban a Klubrádióban is kisebbségi tulajdonrészt szerzett. A kft. az első sajtóhírek alapján az Origo-t is szerette volna megvenni, de erre nem került végül sor. Emellett tudható, hogy a belga alapítványi hátterű cég tovább is terjeszkedne a magyar médiapiacon, valamint, ahogyan arról beszámoltunk, nemrégiben tartalomfejlesztési partnert is választott magának, hogy a portfóliójába tartozó médiumokat továbbfejlessze.

A 168 óra kiadójának tavaly őszi tulajdonosváltásakor egyébként még azt írták, hogy a szerkesztőséget továbbra is az alapító főszerkesztő, Mester Ákos fogja irányítani, egyúttal a Brit Média kötelezettséget vállalt arra, hogy nem változik a lap politikai irányultsága, társadalmi érzékenysége, kritikus hangvétele. Mester most ezzel kapcsolatban azt írta, hogy “bízom abban, hogy a nagyobb szerkesztőségből jó közösség lesz, a 168 Órából pedig – régi személyiségjegyeit és kritikus hangját megőrző – érdekesebb, dinamikusabb újság”.

A lap megújulásáról a kiadó a holnapi napon sajtótájékoztatón számol be – ezen egyébként előreláthatólag Mester is részt vesz majd. A meghívó alapján személyi, formai és tartalmi változásokról is szó lesz, valamint az új tulajdonos további fejlesztési elképzeléseit is ekkor fogja bemutatni.

A távozó főszerkesztő a lapban és az online is megjelent, “Ennyi volt” című búcsúcikkében úgy fogalmazott:

“Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de én úgy nézek vissza az elmúlt évtizedekre, mintha közösen vettünk volna részt egy különös közéleti körutazáson. Megtisztelő számomra, hogy ezen a kalandos úton az Önök kalauza lehettem.”

A Pulitzer-emlékdíjjal, valamint Sánta Kutya díjjal, Táncsics Mihály-díjjal és Bossányi Katalin-díjjal is kitüntetett Mester Ákos 1964-1994 között a Magyar Rádió munkatársaként, riporterként, műsorvezetőként és szerkesztőként kezdte pályafutását, majd 1971-1994 között a 168 Óra című rádióműsor egyik alapítója és felelős szerkesztője volt, de 1994 márciusában elbocsátották. 1982-1990 között a Magyar Televízió műsorvezetője volt.

Simicska 168 óra (Simicska 168 óra címlap)
A 168 óra tavaly februári borítója

A 168 órát tavaly megvásároló kevesebb mint egy évvel ezelőtt, 2015 júniusában 3 millió forint törzstőkével alapított, törökbálinti székhelyű Brit Media a  belga székhelyű Brit Europe Foundation többségi, valamint Megyeri András Jonatán kisebbségi tulajdonában álló vállalkozás. A Brit Media ügyvezetője Megyeri András Jonatán 2012-ig üzletfejlesztési igazgató volt a TV2-ben, korábban pedig a Viasat kereskedelmi igazgatójaként tevékenykedett. Megyeri András Jonatán emellett a Bét Sálom Zsinagóga körzeti elöljárójaként is ismert. Megyeri egyébként, amióta tavaly júniusban 40 millió forintért kisebbségi tulajdonrészt szerzett a kft. a Klubrádióban, a rádió igazgatóságának tagja is. (A Klubrádió többségi tulajdonosa és egyben a rádió vezérigazgatója változatlanul Arató András maradt.) Ami pedig a 168 órát kiadó Telegráf Kft.-t illeti,  ahol a Brit Media többségi irányítást is szerzett, Megyeri ügyvezetőként dolgozik.

Fogytán a 168 óra olvasói

A 168 órából a MATESZ legutóbbi mérése alapján 13 ezer példány fogyott 2015 utolsó negyedévében, ami újabb ezer körüli visszaesést jelentett a harmadik negyedhez viszonyítva, és 3 ezres zuhanást a 2014 negyedik negyedévi 16 ezres adathoz képest. A 2000-es évek elején a 168 óra értékesített példányszáma egyébként még 35 ezer körül volt. Azóta a közéleti hetilapok iránti érdeklődés jelentősen visszaesett.

UPDATE: Mester Ákos egy sajtóeseményen április 1-jén hivatalosan is elbúcsúzott, és bemutatta utódját, Tóth Ákost is. Erről szóló tudósításunkból azt is megtudhatja, hogy a Klubrádió és 168 óra közös szerkesztőséget hoz létre, és hogy milyen tervei vannak az új tulajdonosnak.

(Kiemelt kép: Mester Ákos főszerkesztő a 168 Óra című közéleti hetilap szerkesztői értekezletén 1989-ben. MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik