Mester Ákos főszerkesztő a 168 Óra című közéleti hetilap szerkesztői értekezletén. MTI Fotó: Hámor Szabolcs
Média

Jelentős személyi és formai változások a 168 óránál

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 03. 31. 09:41

Távozik a 168 óra című hetilapot 1989 óta, vagyis 27 éve irányító Mester Ákos. Az utódja egy volt népszabadságos lesz. Más változások is várhatók.
Korábban a témában:

Mester Ákos, a 168 óra főszerkesztője a közéleti hetilap eheti számában jelentette be, hogy április elsejével távozik a lap éléről, amit 1989 óta irányított.

Több évtized van mögöttem a rádiós pályán, utána több mint 27 újságévfolyam, itt az ideje abbahagyni

– írja Mester a lapban.

Búcsúcikke alapján az is kiderül, hogy a jövő héttől megújuló lap főszerkesztője Tóth Ákos, a Népszabadság korábbi főszerkesztő-helyettese lesz. Mester szakmai tanácsadóként amúgy egy darabig még besegít majd a tulajdonosváltáson átesett kiadónak, de ezzel kapcsolatban azt írja, hogy csupán segítőtárs szeretne lenni, “semmi több”.

A 168 óra kiadóját, a Telegráf Kft.-t tavaly októberben vásárolta meg az újonnan alapított Brit Media Kft., amely nem sokkal korábban a Klubrádióban is kisebbségi tulajdonrészt szerzett. A kft. az első sajtóhírek alapján az Origo-t is szerette volna megvenni, de erre nem került végül sor. Emellett tudható, hogy a belga alapítványi hátterű cég tovább is terjeszkedne a magyar médiapiacon, valamint, ahogyan arról beszámoltunk, nemrégiben tartalomfejlesztési partnert is választott magának, hogy a portfóliójába tartozó médiumokat továbbfejlessze.

A 168 óra kiadójának tavaly őszi tulajdonosváltásakor egyébként még azt írták, hogy a szerkesztőséget továbbra is az alapító főszerkesztő, Mester Ákos fogja irányítani, egyúttal a Brit Média kötelezettséget vállalt arra, hogy nem változik a lap politikai irányultsága, társadalmi érzékenysége, kritikus hangvétele. Mester most ezzel kapcsolatban azt írta, hogy “bízom abban, hogy a nagyobb szerkesztőségből jó közösség lesz, a 168 Órából pedig – régi személyiségjegyeit és kritikus hangját megőrző – érdekesebb, dinamikusabb újság”.

A lap megújulásáról a kiadó a holnapi napon sajtótájékoztatón számol be – ezen egyébként előreláthatólag Mester is részt vesz majd. A meghívó alapján személyi, formai és tartalmi változásokról is szó lesz, valamint az új tulajdonos további fejlesztési elképzeléseit is ekkor fogja bemutatni.

A távozó főszerkesztő a lapban és az online is megjelent, “Ennyi volt” című búcsúcikkében úgy fogalmazott:

“Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de én úgy nézek vissza az elmúlt évtizedekre, mintha közösen vettünk volna részt egy különös közéleti körutazáson. Megtisztelő számomra, hogy ezen a kalandos úton az Önök kalauza lehettem.”

A Pulitzer-emlékdíjjal, valamint Sánta Kutya díjjal, Táncsics Mihály-díjjal és Bossányi Katalin-díjjal is kitüntetett Mester Ákos 1964-1994 között a Magyar Rádió munkatársaként, riporterként, műsorvezetőként és szerkesztőként kezdte pályafutását, majd 1971-1994 között a 168 Óra című rádióműsor egyik alapítója és felelős szerkesztője volt, de 1994 márciusában elbocsátották. 1982-1990 között a Magyar Televízió műsorvezetője volt.

Simicska 168 óra (Simicska 168 óra címlap)
A 168 óra tavaly februári borítója

A 168 órát tavaly megvásároló kevesebb mint egy évvel ezelőtt, 2015 júniusában 3 millió forint törzstőkével alapított, törökbálinti székhelyű Brit Media a  belga székhelyű Brit Europe Foundation többségi, valamint Megyeri András Jonatán kisebbségi tulajdonában álló vállalkozás. A Brit Media ügyvezetője Megyeri András Jonatán 2012-ig üzletfejlesztési igazgató volt a TV2-ben, korábban pedig a Viasat kereskedelmi igazgatójaként tevékenykedett. Megyeri András Jonatán emellett a Bét Sálom Zsinagóga körzeti elöljárójaként is ismert. Megyeri egyébként, amióta tavaly júniusban 40 millió forintért kisebbségi tulajdonrészt szerzett a kft. a Klubrádióban, a rádió igazgatóságának tagja is. (A Klubrádió többségi tulajdonosa és egyben a rádió vezérigazgatója változatlanul Arató András maradt.) Ami pedig a 168 órát kiadó Telegráf Kft.-t illeti,  ahol a Brit Media többségi irányítást is szerzett, Megyeri ügyvezetőként dolgozik.

Fogytán a 168 óra olvasói

A 168 órából a MATESZ legutóbbi mérése alapján 13 ezer példány fogyott 2015 utolsó negyedévében, ami újabb ezer körüli visszaesést jelentett a harmadik negyedhez viszonyítva, és 3 ezres zuhanást a 2014 negyedik negyedévi 16 ezres adathoz képest. A 2000-es évek elején a 168 óra értékesített példányszáma egyébként még 35 ezer körül volt. Azóta a közéleti hetilapok iránti érdeklődés jelentősen visszaesett.

UPDATE: Mester Ákos egy sajtóeseményen április 1-jén hivatalosan is elbúcsúzott, és bemutatta utódját, Tóth Ákost is. Erről szóló tudósításunkból azt is megtudhatja, hogy a Klubrádió és 168 óra közös szerkesztőséget hoz létre, és hogy milyen tervei vannak az új tulajdonosnak.

(Kiemelt kép: Mester Ákos főszerkesztő a 168 Óra című közéleti hetilap szerkesztői értekezletén 1989-ben. MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.