Média

A Médiatanács nem talált fogást az RTL műsorán

Éjjel-Nappal Budapest
Éjjel-Nappal Budapest
A Médiatanács szerint nem sértette meg a médiatörvényt az Éjjel-nappal című népszerű RTL-es doku-reality. A Civil Rádiót viszont megbírságolták.

Doku-reality műsor korhatár-besorolási ügyeiről, burkolt televíziós reklám miatti szankcióról, rádiós műsorkvóták betartatásáról és erdélyi filmfesztiválos támogatásról döntött többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának eheti ülésén.

A médiatanácsi tájékoztatás alapján az RTL Klub Éjjel-Nappal Budapest című műsorának tavaly november 9-i adásában látható viselkedési minták bemutatásának módja miatt indított eljárásban nem tártak fel korhatár-besorolási jogsértést, ezért a Médiatanács befejezi a vizsgálatot.

A Médiatanács egyébként célvizsgálat keretében folyamatosan monitorozza ezt a műsortípust, mivel a valóság és a fikció keveredése új műfaj, és jellemzői még nincsenek beágyazva és kellően tudatosítva a nézők mindennapi ismeretei közé.

“Az egyre népszerűbb doku-reality, a dokudráma műfaja az átlaghoz képest mélyebb tudást kíván meg a média területén ahhoz, hogy –különösen a fő célcsoportot jelentő kamasz – nézők megfelelően tudják értékelni a látottakat, hallottakat. Ebben a műfajban színészek által felvett jeleneteket állítanak be úgy, mintha egy dokumentumfilm szereplői lennének, aki valódi énjüket mutatják be a kamerának. A műfaji összemosást tovább növeli, hogy az RTL műsorában szereplők a karakterüknek megfelelő profillal jelentetnek meg posztokat a Facebookon”

– áll az NMHH Médiatanács közleményében, mely az eheti határozatok között azt emelte még ki, hogy a képlékeny műfajjal kapcsolatos sokféle értelmezésre való tekintettel az RTL Klub szolgáltatója előzetes műsorkorhatári besorolást (klasszifikációt) kért a Médiatanácstól a sorozat 754. epizódjára, amelynek nyomán a testület megállapította, hogy ezt a részt is a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kell majd sorolnia a televíziónak.

A Médiatanács közleménye emlékeztet rá, hogy a megbízásából tavaly készült kutatás szerint nem egyértelmű sok tini számára, hogy a doku-reality műsorban mutatott értékrend, a benne megjelenő karakterek nem valós alapúak a műfaji sajátosságokból adódóan. A hatóság egy másik, szintén tavalyi elemzése szerint pedig, minél kedvezőtlenebb pénzügyi helyzetű egy kamasz néző családja, annál több időt tölt tévézéssel.

Büntetés a Civil Rádiónak

A Civil Rádió szolgáltatójára ezen a héten 80 ezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács, mert a rádió kevesebb közszolgálati műsort és kevesebb magyar zenét sugárzott a szerződésében, valamint a médiatörvényben rögzítettekhez képest. A miskolci Irány Televízió burkolt reklámot tett közzé egy autós és egy utazási magazinműsorában egy-egy alkalommal, emiatt a Médiatanács figyelmeztette a televízió szolgáltatóját.

Egymillió erdélyi filmrendezőnek és filmes személyiségnek

A testület döntött arról is, hogy az erdélyi filmkultúra támogatása érdekében az idén októberben a 16. alkalommal megrendezendő Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlén egy-egy millió forintos díjat ajánl fel a legjobb erdélyi rövidfilmrendezőnek, valamint a Sárga Csikó-díj nyertesének, amelyet az a filmes személyiség kap meg, aki munkásságával jelentős mértékben segíti erdélyi filmesek pályájának alakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik