Média

A Médiatanáccsal harcolna a Facebook ellen Széles Gábor

A médiavállalkozó a Facebookon posztolta, hogy a Médiatanácshoz fordul, mert a közösségi oldal 24 órára elnémította őt.

Széles Gábor, a Békemeneteket korábban támogató médiavállalkozó, az Echo TV és a Magyar Hírlap tulajdonosa a magyar médiahatóság segítségét kéri, mivel 24 órára letiltották a Facebookon, márpedig a letiltás miatt nem tudta megköszönni a hozzá befutó névnapi jókívánságokat.

Széles ezt ugyancsak a közösségi oldalon, de a közszereplői (“rajongói”) oldalán jelentette be, azt ugyanis nem tiltotta le a Facebook, illetve “annak magyarországi helytartójaként” emlegetett orwelli gondolatrendőrség.

Szélest egyébként saját bevallása szerint azért némították el, mert olyan cikket osztott meg, amely megsértette a Facebook szabályzatát, az sértő tartalmú volt. A médiavállalkozó szerint felmerül a kérdés, hogy miért nem jártak el hasonlóan az eredeti cikk szerzőjénél vagy a többi oldalnál, amelyek szintén megosztották ezt a tartalmat. Széles Gábor hozzátette, “természetesen engem nem lehet megfélemlíteni!”, majd a bejegyzés így folytatódik:

“Nyilván zavarja és irritálja az FB magyarországi helytartóit, ill. gondolatrendőrségét, hogy az elmúlt hónapokban jelentős növekedést ért el az oldalam, hetente 4-500 ezer ember olvassa posztjaimat és ezt próbálják megállítani bármiféle eszközzel. Nem hagyom ennyiben a dolgot, a Médiatanácsnál feljelentést fogok tenni annak kivizsgálására, hogy ma Magyarországon miként működhet úgy egy közösségi portál, hogy vezetőségéről semmit nem lehet tudni, és akik kényük-kedvük vagy éppen politikai állásfoglalásuk szerint önkényesen gátolják a szólásszabadságot.”

Egyébként a Facebook az Egyesült Államokban működik, így nem tartozik a magyar joghatóság alá, ráadásul a Médiatanácsnak akkor sem lenne joga fellépni, ha a Facebook magyar szolgáltatás lenne. Széles ráadásul szerződésben vállalta, hogy betartja a Facebook szabályzatát.

Egyébként a közösségi portál “vezetősége” ismerhető, a társaság egy tőzsdén jegyzett, nyilvánosan működő részvénytársaság, amelynek vezetője a világ egyik legismertebb üzletembere, Mark Zuckerberg.

A letiltott Széles Gábor posztja a letiltásról
A letiltott Széles Gábor posztja a letiltásról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik