Média

Ismerkedjen a szóval: Közszolgálatiérték-testület

Koltay András, Médiatanács és Közszolgálatiérték-testület
Koltay András, Médiatanács és Közszolgálatiérték-testület
Az MTVA-n belül újonnan jön létre a Közszolgálatiérték-testület.

Érdekel a content marketing?

banner_300x250_fiu_nlc_24
Jelentkezz a márciusban induló képzésre!

A Médiatanács eheti határozatai alapján az derül ki, hogy új testület jön létre a közmédián, vagyis a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapon (MTVA) belül Közszolgálatiérték-testület néven.

A Médiatanács közleménye alapján az új grémium – a médiatörvény 100/B. §-ában meghatározott – közszolgálatiérték-tesztelést koordinálja majd, azaz a közszolgálati médiaszolgáltató szolgáltatásainak közszolgálati jellegét és értékét, valamint a médiapiac sokszínűségére gyakorolt hatását vizsgálja és ellenőrzi. A testületbe a Médiatanácson kívül a Közszolgálati Testület és a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma is delegál egy-egy képviselőt. Jogorvoslati fóruma a Másodfokú Testület lesz, amelyet az előbbi három szervezet elnökei alkotnak.

A Médiatanács részéről a héten született döntés értelmében dr. Koltay András Médiatanács-tagot delegálják.

Dr. Koltay András jogi diplomáját az NMHH honlapja alapján 2002-ben vette át a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol PhD fokozatot is szerzett. Szakmai pályafutását 2002-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Tanszékén tanársegédként kezdte, majd 2007-ben adjunktussá nevezték ki. A University College London, a strasbourgi Emberi Jogok Nemzetközi Intézet és a sydney-i Kent Intézet szervezésében kiegészítő jogi és menedzsment tanulmányokat folytatott. Legfőbb kutatási területe a szólásszabadság, a médiajog, a személyiségi jogok, valamint a kommunikációs alapjogok. 2009 óta a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának elnökségi tagja.

420 millió forint műsortámogatásra

A Médiatanács eheti ülésén egyébként több más ügyben is döntés született.  Eljárást indítanak például a TV2 filmje miatt, és megbüntették az RTL-t túl hangos reklámért. A Médiatanács emellett helyi és körzeti televíziók számára a Magyar Média Mecenatúra program keretében tévéműsorok készítésének támogatásáról szóló 420 millió forintos idei pályázati keret kiírásáról is döntött. Az összeg 60 százalékát rendszeresen jelentkező hírműsorokra, negyedét közéleti magazinműsorokra, 15 százalékát kulturális magazinműsorokra lehet fordítani. Közéleti magazinok esetében adásonként 60 ezer forint, a másik két kategóriánál adásonként 40-40 ezer forint lehet legfeljebb a támogatás úgy, hogy a Médiatanács a tervezett összköltségnek maximum a kétharmadát állja. A pályázat négyfordulós, az első beadási határidő április 7-e, a jelentkezők az idén bevezetett elektronikus pályázati rendszerben nyújthatják be kérelmeiket.

(A testület az elmúlt öt évben közel kétmilliárd forintot fordított összesen 431 televíziós tájékoztató műsorsorozat támogatására.)

A Médiatanács egyébként március 24-ig hosszabbította meg a rádiós műsorok támogatására már februárban kiírt idei pályázat első fordulójának beadási határidejét, így a pályázóknak több idő áll rendelkezésre, hogy az új elektronikus felület eredményes használatát elsajátítsák.

Döntések rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatban is

A Balassagyarmat 95,7 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási pályázat felhívásának végleges szövegéről is döntött a Médiatanács, amely csütörtöktől olvasható az NMHH honlapján. A korábban nyilvánosságra bocsátott tervezetre nem érkezett észrevétel, így a kiírás szerint a 18 ezer fős vételkörzet kereskedelmi hasznosítására a közzétételtől számított 35. napon lehet majd benyújtani a pályázatokat. A területen jelenleg nem szól rádió.

Az Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatára érkezett ajánlattal kapcsolatban alaki hiányosságok pótlására szólítja fel a Médiatanács a pályázó Auris Média Kft.-t. A Vác 94,1 MHz pályázatára benyújtott két ajánlat tartalmi vizsgálata alapján a testület felvilágosítást kér mind a Magyar Múzsa Kft.-től, mind a World Média Kft.-től.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik