Az Axel Springer berlini székháza. Fotó: Thinkstock
Média

Nagyot nőtt az egyik legnagyobb európai médiacég

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 03. 03. 11:46

Az Axel Springer cégcsoport ma tette közzé 2015-ös pénzügyi eredményeit. Egyre erősebbek digitális téren, mára a profit 70 százaléka származik ebből.
Korábban a témában:

Érdekel a content marketing?


Jelentkezz a márciusban induló képzésre!

A médiakonszern jelentése alapján az Axel Springer SE árbevétele a tavalyi üzleti évben 8,5 százalékkal növekedett, míg a nyeresége (EBITDA) 10,2 százalékkal emelkedett. A profit és az árbevétel emelkedését főleg a digitális területek hajtották.

A cég 2015-ben folytatta a digitális területen a terjeszkedést (2015 őszén például felvásárolták a Business Insidert), és sokat invesztált az angol nyelvű digitális tartalomszolgáltatására. Ennek köszönhetően a cég árbevételeinek már 62 százalékát biztosította a digitális terület, míg a cégcsoport profitjához 70 százalékban járult hozzá. A digitális a cég teljes hirdetési bevételeinek 80 százalékát tette ki.

Az Axel Springer közölte azt is, hogy a 2015-ös fiskális évben az árbevételének közel fele származott nemzetközi piacokról, ami ugyancsak növekvő tendenciát mutat.

A társaság a jó üzleti eredményeknek köszönhetően várhatóan osztalékot is fizetni tud a részvényeseknek, az igazgatóság és felügyelőbizottság részvényenként 1,80 euró kifizetését ajánlja a társaság éves közgyűlésének. A cég összesen 194,2 millió eurót fizetne ki erre a célra.

Dr. Mathias Döpfner, az Axel Springer SE vezérigazgatója közölte:

Napjainkban az Axel Springer a világ egyik legnagyobb digitális médiavállalata elérés alapján. Jelentős növekedési potenciált látunk hosszútávon a digitális területeinknek köszönhetően. 2016-ban az elmúlt néhány hónapban végrehajtott befektetéseink fejlesztésére fogunk fókuszálni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cég főleg a Business Insider üzleti és pénzügyi hírportált, valamint az innovatív tartalomplatformot, az Updayt és az amerikai mobilvásárlási platformot, a Retale-t fogja középpontba helyezni.

A cég árbevételei 8,5 százalékos növekedésnek köszönhetően 3294,9 millió euróra növekedtek, szemben az előző évi 3037,9 millió euróról. Ez megegyezik az előrejelzéssel. A társaság EBITDA-ja a 2014-es 507,1 millióról 559 millió euróra növekedett. A társaság által végrehajtott felvásárlásoknak köszönhetően egyébként a társaság létszáma 7,9 százalékkal, 15 023 főre növekedett a 2014-es 13 917 főről.

Axel Springer SE céget 1946-ban alapította meg Nyugat-Németországban Axel Springer újságíró. A médiacsoport a külföldi terjeszkedését Spanyolországban és Magyarországon kezdte az 1980-as évek végén, de a berlini központú vállalat mára számtalan európai nagyvállalattal rendelkezik. Az Axel Springer adja ki például a Die Weltet és a Bildet, illetve ahogy már említettük, tavaly a Business Insider is hozzájuk került.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.