Média

Újabb fordulat a TV2 körüli szövevényes cégháló ügyében

Simicska Lajos és Andy Vajna
Simicska Lajos és Andy Vajna
Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly, illetve cége, a Megapolis Media megkapta a versenyhatósági engedélyt a TV2 egykori tulajdonosának felvásárlásához a GVH-tól. Kérdés, mire megy vele, hiszen a felvásárolni kívánt kft.-k alá jelenleg már nem tartozik maga a tévés cég, tehát önmagában gyakorlatilag értéktelen, kiürített cégekről van szó. Mindenesetre így elhárult egy fontos akadálya annak, hogy Simicskáék nevükre vegyék a TV2-t jelenleg üzemeltető cég egykori anyavállalatait.

A TV2 körüli, tavaly ősz óta tartó, eseménydús szappanoperára emlékeztető ügy legújabb fejleménye, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a honlapján ma azt közölte: megszüntette azt a fúziós eljárást, amit a Fonyó Károly féle Megapolis Media Vagyonkezelő Zrt. indított a CCA Vízió Kft., a Double 6 Dominoes Kft. és a TV2 Media Group Holdings Kft. fúziójához.  A GVH szerint ugyanis a CCA Vízió Kft.-nek, a Double 6 Dominoes Kft.-nek és a TV2 Media Group Holdings Kft.-nek 2014-ben nem volt árbevétele. Így nincs két olyan vállalkozáscsoport, amelynek nettó árbevétele meghaladná az 500 millió forintot. A kérelmezett összefonódáshoz ezért a versenyhatóság szerint nem szükséges a GVH engedélye.

Érdekel a content marketing?

banner_300x250_fiu_nlc_24
Jelentkezz a márciusban induló képzésre!

A GVH honlapján ma közzétett határozatában azt írja: a Megapolis Zrt. a GVH-hoz benyújtott kérelmében az állt, hogy az összefonódással érintett vállalkozások, így a Megapolis-csoporthoz tartozó MTG Metro Gratis Kft. (a Metropol napilap kiadója), valamint – a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. 50-50%-os tulajdonában lévő TV2 Media Group Holdings Kft. által irányított – a TV2 Holdings-csoporthoz tartozó TV2 Media Csoport Kft. (a TV2, a FEM3, a PRO4 és a SuperTV2 televíziós csatornák szolgáltatója) szerkesztői felelősséggel rendelkezik a médiatartalom nyilvánossághoz való eljuttatásakor.

A GVH 2015. november 12-én – a médiatörvény rendelkezései szerint – szakhatósági állásfoglalást kért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH). Ezt követően a cégbíróság – 2015. december 31-i hatállyal – bejegyezte a Magyar Broadcasting Co. Kft.-t a TV2 Média Csoport Kft. egyedüli tagjaként, és ezzel egyidejűleg törölte a cégnyilvántartásból a TV2 Media Group Holdings Kft.-t mint a TV2 Média Csoport Kft. tagját. Így a közhiteles nyilvántartásban szereplő adatok alapján – eltérően a GVH-hoz benyújtott kérelemben korábban leírtaktól – a TV2 Media Csoport Kft. nem tagja a TV2 Holdings-csoportnak, ezért a GVH figyelmen kívül hagyta a TV2 Media Csoport Kft. árbevételét a küszöbszámok számításánál.

A GVH-s határozat emlékeztet rá, hogy az NMHH Médiatanácsa – a GVH-nak 2016. február 11-én kézbesített állásfoglalásában – a szakhatósági hozzájárulást megtagadta, mert a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. – eltérően a GVH-hoz benyújtott kérelemben írtaktól – nem rendelkezik szerkesztői felelősséggel.

Az összefonódásban érintett vállalkozáscsoportok közül a Megapolis Zrt. esetében teljesül ugyan a versenytörvény szerinti árbevételi küszöbszám, de mivel a CCA Vízió Kft.-nek, a Double 6 Dominoes Kft.-nek és a TV2 Media Group Holdings Kft.-nek 2014-ben nem volt árbevétele, nincs két olyan vállalkozáscsoport, amelynek nettó árbevétele meghaladná az 500 millió forintot.  A versenytörvény rendelkezik azokról a küszöbszámokról, amelyek elérése esetén a vállalkozások összefonódásához a GVH-tól engedélyt kell kérni – áll a GVH honlapján.

Most akkor mi van?

A TV2-t 2013 végén vásárolta meg a ProSieben.Sat1 német cégcsoporttól Simon Zsolt vezérigazgató és Yvonne Dederick gazdasági igazgató, úgynevezett management-buy-out (MBO), vagyis a menedzsmenttagok általi kivásárlási módszerrel. A felvásárlást, amely már akkor is nagy médiavisszhangot kapott, hitelből fizette Simon Zsolt és Yvonne Dederick, de ehhez az Orbán Viktor miniszterelnökkel akkor még jó, sőt több évtizedes barátságban lévő Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly, illetve konkrétan Fonyó Károly Megapolis Media nevű cége nyújtott segítséget.

A TV2 céghálója ekkoriban vált meglehetősen szövevényessé, laikus szemek számára nehezen átláthatóvá. Dederick és Simon ugyanis két cégen keresztül, CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. lettek a TV2 Media Group Holdings Kft. tulajdonosai.

Fonyó Károly és a Megapolis viszont a felvásárláshoz nyújtott segítségéért opciós jogot szerzett ezekre a cégekre. Fonyóék ezután nem tettek semmit, Simon Zsolt és Yvonne Dederick viszont (cégjegyzésre jogosultakként) nem sokkal később teljesen átalakították a céghálót. Az átalakítás után a tévécsatornák üzemeltetése a TV2 Média Csoport Kft.-hez került, amelynek ugyanakkor tulajdonosa maradt a TV2 Media Group Holdings Kft.

Simicska és Fonyó tehát hiába rendelkezett opciós joggal a TV2 Media Group Holdings Kft.-re, illetve a CCA Vízió  és a Double 6 Dominoes kft.-kre, mert a tévétársaságot üzemeltető kft. ennek csak leányvállalata volt.

Ezután 2015 októberében Andy Vajna MBC nevű cége (teljes nevén Magyar Broadcasting Co. Kft.) bejelentette, hogy megszerezte a TV2-t. Mint utóbb kiderült, azonban a kormánybiztos a leányvállalatért, a TV2 Média Csoport Kft.-ért fizetett. Fonyó Károlyék viszont bejelentették, hogy szerintük Simon Zsolt és Yvonne Dederick nem adhatták volna el a TV2-t, mert a Megapolis lehívta opciós jogát a TV2-re, és a Megapolist tartják a TV2 jogos tulajdonosának.

Most tehát úgy tűnik, hogy Simicskáék a Megapolissal a TV2 Media Group Holdings Kft., illetve a CCA Vízió és a Double 6 Dominoes kft-k tulajdonosaivá válhatnak, ennek versenyhatósági akadálya nincsen. Méghozzá azért nincsen, mert a televíziós társaság egyébként nem tartozik már a  TV2 Media Group Holdings Kft. alá, azt ugyanis Simon Zsolt és Yvonne Dederick eladta.

Mi várható ezután?

Ha csak újabb fordulat nem lesz, a GVH-engedély birtokában esélyes, hogy előbb-utóbb bejegyzi a cégbíróság, hogy Simicska üzlettársának cége, a Megapolis Media a TV2 Media Group Holdings Kft., illetve a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. tulajdonosa, de Fonyóék szerencsétlenségére ettől még nem válnak a tévécsatornákat üzemeltető Tv2 Média Csoport Kft. tulajdonosaivá, hiszen azt Simonék már eladták a kormánybiztosnak.

Fonyóék tehát alapvetően elkéstek, és csak akkor lehet csak bármi esélyük, hogy a megvásárolt, de időközben kiüresített cégeken kívül valami érdemi vagyonhoz is hozzájussanak a pénzükért, ha valahogyan bizonyítani tudják, hogy Simon Zsolt és Yvonne Dederick tényleg jogtalanul adta el a leányvállalatot, ahogyan azt Fonyóék állították. Ebben az esetben persze még az is kérdéses, hogy egy esetleg kártérítési perben, még ha azt hosszadalmas pereskedés árán netán meg is nyerné azt a Megapolis, akkor a két magánszemélyen hogyan hajtaná be a több milliárd forintos állítólagos kárt.

Annyi bizonyos, hogy az ügynek még közel sincs vége.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik