Média

Napokon belül teljesen megváltozik a mobilos médiafogyasztás

mobilweb
mobilweb
Két napon belül jön a Google AMP, áprilisban pedig a Facebook reformálná meg a mobilos internethasználatot. Mindez a médiavállalatok bevételeire is jelentős kihatással lehet, kérdés, hogy pozitív vagy negatív irányba.

A Google február 24-én, vagyis most szerdán leplezi le az Accelerated Mobile Pages (AMP) kezdeményezését – erősítette meg több forrás is az Ad Age-nek. Az Accerelerated Mobile Pages a Google válasza a Facebook Instant Arcticles és az Apple News platformjaira, azonban ezekkel szemben az AMP nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy bárki használhatja.

Az Accelerated Mobiles érkezésével a Google lényegében újra akarja tervezni a mobilwebes tartalomfogyasztást, ugyanis az AMP-be betöltött oldalak 85 százalékkal gyorsabban töltődnek majd be, mint az átlagos mobiloldalak. A cél az, hogy a tartalmak közel azonnal megjelenjenek a felhasználók telefonjain, ahogy azok megpróbálják megnyitni ezeket.

A kiadók eközben már türelmetlenül várják, hogy teszteljék az AMP hatékonyságát a mobil eszközökön történő olvasás ösztönzése szempontjából. A hírek szerint az első AMP-kész oldalak között ott van a The Wall Street Journal, a BuzzFeed és a Washington Post is, az ő tartalmaikkal tehát már 24-én is találkozhatunk.

Gyorsabban jönnek az oldalak, és nem lesznek beékelt hirdetések

Az AMP azért is érdekes lesz, mert ugyan gyorsabban töltődnek be az oldalak, de ettől várhatóan nem lesz több a kiadók jövedelme, sőt. Ugyanis az eddig cikkekbe iktatott (úgynevezett interstitial) hirdetések és az oldalak átszínezése a szponzorok igényei alapján nem lesz megengedett. Emellett azok a szkriptek, widgetek sem lesznek megengedettek, amelyek például eddig arra kényszerítették a felhasználókat, hogy a videók megtekintetése vagy a szöveg elolvasása előtt nézzenek meg bizonyos tartalmakat (jellemzően reklámokat), szintén tiltólistára kerülnek.

Bár emiatt akár bevételkiesésre is lehet számítani, az intézkedés annyiban jót tehet a kiadóknak, hogy segíthet a felhasználókat a mobilweben tartani, ugyanis a fogyasztók ma már több időt töltenek applikációkkal, mint a mobilwebbel. Kérdés persze, hogy a kiadók mit kezdenek majd a kieső bevételek problémakörével, hiszen a hirdetésekre azért volt szükség, hogy ezekből finanszírozzák a tartalom-előállítás költségeit, és ne kelljen előfizetési díjat kérniük a látogatóktól.

A Google egyébként 10 hónappal ezelőtt kezdte el kidolgozni és tavaly októberben mutatta be az AMP koncepcióját. A most szerdai éles indulás után a Google már a keresőtalálatok között is megjeleníti majd az AMP-típusú oldalakat. És bár a keresőóriás egyelőre azt mondta, hogy a keresési találatok között nem részesíti majd extra előnyben az AMP oldalakat, de a gyorsabban betöltődő oldalak jó ideje eleve előrébb kerülnek a keresőmotor találatai között a lassabb site-okhoz képest.

Az AMP extrém sebességhez vezet majd

– mondta Richard Gingras, a Google hír és közösségi termékeinek igazgatója korábban az Ad Age-nek, hozzátéve, hogy az AMP nem arról szól, hogy majd jól előrébb veszik ezeket az oldalakat a keresési rangsorban, mivel az oldalak betöltődési sebessége csak egy tényező, ugyanakkor ha van két teljesen azonos pontszámmal rendelkező oldal, akkor nyilvánvalóan a gyorsabb site kerül előbbre.

A Facebook Instant Articles-t is megnyitják

Facebook Instant Articles
Facebook Instant Articles

A Google-rivális Facebook egyébként múlt hét szerdán jelentette be, hogy az Instant Articles nevű megoldását április 12-ével valamennyi médiatulajdonos számára elérhetővé teszi. Eddig ugyanis először pár nagyobb honlaptulajdonossal (köztük a The New York Times, a BuzzFeed és az NBC News-zal), majd egy néhány száz fős körrel tesztelték a megoldásukat.

Áprilistól viszont – valamivel több mint egy évvel a tavalyi májusi bevezetés első fázisa után –  bármely kiadó közvetlenül tudja megjeleníteni a tartalmait a közösségi média oldalon.

Az Instant Articles segítségével a kiadók tehát közvetlenül a Facebookon posztolják a tartalmaikat, nem pedig egy linket helyeznek majd el, ami az oldalaikra vezeti a látogatókat, ahogyan az eddigi gyakorlat volt. A Facebook azzal az ígérettel próbálja rávenni erre a kiadókat, hogy a mobil felhasználók jóval gyorsabban fogják tudni olvasni a cikkeket, mintha mindig meg kellene nyitniuk a különálló weboldalakat. „A mobilweb oldalak lassú betöltődése problémát jelent a telefonjukat hírolvasásra használók számára. Ez a probléma valamennyi kiadóméretnél problémát okoz” – közölte a Facebook egy szerdai blogposztban, ahol bejelentették, hogy kiterjesztik a lehetőséget valamennyi honlapgazda számára.

A Facebook számára persze azért is előnyös ez az új konstrukció, mert ha a közösségi média oldalon bővül az elérhető tartalmak köre, és a felhasználók több időt töltenek el az oldalon, akkor a hirdetők számára is még vonzóbbá válhat a site.

Az újdonság azonban több kiadó ellenkezését is kiváltotta, mivel az általuk előállított tartalom után ők nem jutnak a reklámbevételek 100 százalékához. Ha a tartalom a Facebookon jelenik meg, és a Facebook adja el a hirdetési helyeket, akkor a kiadók csak a bevétel 70 százalékát kapják meg, szemben azzal, ha közvetlenül a saját oldalukon adnak el hirdetést.

Ugyanakkor az elmúlt hónapban csökkent az idegenkedés, hiszen ma már néhány kiadóvállalat azt mondja, hogy a közösségi oldalon posztolt tartalmak mellett megjelenő hirdetésekkel végül is ugyanakkora hirdetési bevételt tudtak elérni, mintha a saját mobil oldalukon jelenítették volna meg a tartalmat és mellette a hirdetéseket pageview (azaz látogatásszám) alapján adták volna el. z annak köszönhető, hogy a felhasználók így több tartalmat néznek meg, mintha meg kellene nyitniuk egyesével az oldalaikat.

A kezdeti idegenkedésre jellemző egyébként az is, hogy eleinte például a New York Times csak néhány tartalmát tette közzé az Instant Articles-ön belül, bár voltak, akik mindent feltettek a Facebookra. A bátrabbak közé tartozott például a Washington Post is.

Egy bennfentes információ szerint egyébként a The Wall Street Journal is tárgyalt a Facebookkal a programhoz történő csatlakozáshoz, ez viszont egyelőre kérdéses, mivel a WSJ üzleti modellje az, hogy fizetőkapu mögé rejti el a tartalmait, tehát pénzt kér a látogatóktól. (A rivális Google AMP egyébként működik fizetőkapukat használó oldalak esetében.)

A kiadók megőrizhetik a kontrollt a tartalmaik felett

A Facebook egyébként azt ígéri a kiadóknak, hogy változatlanul elérhetik majd a látogatottságra, illetve a látogatókra vonatkozó forgalmi adatokat akkor is, ha használják az új felület. Ehhez a saját analitikai rendszerüket és más felek, például a comScore mérőrendszerét is használni lehet.
A Facebook célja, hogy összekapcsolja az embereket az őket érdeklő történetekkel, posztokkal, videókkal, fotókkal. Az Instant Articles lehetővé teszi a kiadóknak, hogy nagyszerű történeteket meséljenek el, és azok gyorsan töltődjenek be a világ bármely pontján lévő felhasználóknak. Az Instant Articles segítségével sem veszítik el a kontroll” – ígérte a Facebook.

Kérdés persze, hogy a kiadók hisznek-e majd még a Facebooknak azok után, hogy a közösségi oldal nem egyszer úgy variálta meg a saját működését, hogy ezzel például kiszorultak a márkaoldalak a hírfolyamból, illetve csak egy egyre szűkülő körhöz juthattak el az üzeneteik, és ma már akkor is fizetniük kell, ha korábban kampánnyal szereztek maguknak lájkolókat. Az mindig benne lesz a pakliban, hogy egy napon az Instant Articles működési feltételeit is saját kénye kedve szerint variálja át Zuckerberg csapata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik