Média

Bepánikoltak a LinkedIn részvényesei

LinkedIn
LinkedIn
A népszerű közösségi karrierportál, a LinkedIn részvényeinek ára pánikszerűen óriásit esett a kedvezőtlen előrejelzések miatt.

28 százalékot esett csütörtökön záráskor a LinkedIn részvényeinek ára a Wall Streeten, miután lehervasztó üzleti prognózis jelent meg a cég 2016-os üzleti évével kapcsolatban.  A cég a pánikszerű esés után mintegy 7 milliárd dollárral vált értéktelenebbé a körülbelül egy évvel ezelőtti történelmi csúcshoz képest.

Amikor a LinkedIn megjelent a tőzsdén 2011-ben, akkor mindössze 6 milliárd dollárra taksálták az értékét, majd miután a piac egyre optimistábbnak mutatkozott a cég bevételeinek döntő többségét biztosító hirdetési bevételek alakulását illetően, 2014-ben a vállalati érték már 37 milliárd dollárra is felszökött – írta a Financial Times online kiadása. A befektetők egyébként a CNBC szerint a mai tőzsdei nyitásra sem nyugodtak meg, és már 40 százalékos mínusz körül járt az árfolyam.

A LinkedIn a kiábrándító előrejelzést részben azzal magyarázta, hogy megszüntették a B2B marketing szolgáltatásukat, ami rövid távon, azaz az idei évben 50 millió dollárral csökkenti a cég árbevételét, a lépés ugyanakkor hosszú távon segítheti a vállalatot – mondták a cég vezetői egy csütörtök késő esti konferenciahívás során, amit üzleti elemzőkkel folytattak.

A LinkedIn vezetői arról is beszéltek, hogy az automatizált hirdetési bevételeik növekedése várhatóan 10 százalék alatt lesz, ami fájdalmasnak tűnik az erős 2015-ös évhez képest, emellett csak 20-25 százalék körüli növekedés várható az értékesítés terén, szemben a tavalyi év végi 30 százalékkal. Steve Sordello gazdasági igazgató arról beszélt, hogy a társaság a gyengülő európai és ázsiai gazdasági körülmények miatt módosította lefelé az előrejelzését. Hozzátette ugyanakkor, hogy jelentős visszaesésre nem számítanak, valamint igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, hogy nincsenek strukturális problémák a LinkedIn körül. Sordello azt is mondta, hogy továbbra is folytatják a befektetéseiket. (A LinkedIn korábban felvásárolta például a Lynda.com oktatási oldalt.)

A LinkedIn illetékese azt is közölte, hogy a bevételeik 820 millió dollár körül lehetnek ebben a negyedévben, és 3,6-3,65 milliárd dollár körül a teljes üzleti évben. Ez egyébként jócskán elmarad a Wall Street-i elemzők előzetes várakozásától, amely a negyedévre 867 millió dollárt, az egész évre 3,91 milliárd dollárt prognosztizált.  Csalódást keltőek a profitra (EBITDA) vonatkozó előrejelzések is, hiszen az idei első negyedévre a cég 190 millió dollár körüli eredményt vár, szemben az elemzők átlagos 214 millió dolláros előrejelzésével.

A LinkedIn részvényései most csak abban reménykedhetnek, hogy Steve Sordello igazat mondott, és nincsenek strukturális problémák a céggel. Ha így lesz, a cég hamarosan visszakapaszkodhat, és szép lassan ledolgozza a tegnapi viharos 28 százalékos értékvesztést.

A LinkedIn egyébként jelenleg 414 millió regisztrált taggal rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik