Média

Jó és rossz hírt is kapott Andy Vajna a Médiatanácstól

A kormánybiztos tényleg megkapja egy fővárosi rádiófrekvenciát, amit korábban a Roxy Rádió használt. Vajnának amiatt viszont a feje azért még nem fog fájni, mert a nevére került tévé, a TV2 kapott egy másfél millió forintos bírságot a Médiatanácstól. A Médiatanács ülésén egyébként szóba került a TV2 körüli tulajdonosi vita témája is: végül nem adott szakhatósági hozzájárulást Simicskáéknak a Médiatanács.

Három kiemelt ügyben döntöttek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának eheti ülésén.  A legfontosabb, hogy DJ FM néven a Radio Plus Kft.  – ez Andy Vajna kormánybiztos érdekeltsége – indíthat kereskedelmi rádiót a Budapest 96,4 MHz körzeti frekvencián, mert egyedüli alakilag érvényesen benyújtott pályázatukat nyertesnek nyilvánította a Médiatanács. A másik pályázó, az Autórádió Műsorszolgáltató Kft. ajánlatát alakilag érvénytelennek minősítette a Médiatanács az eljárás korábbi szakaszában, “tekintve, hogy a vállalkozás a hiánypótlási felhívás ellenére sem csatolt egy kötelező igazolást, és felülvizsgálati kérelmét a bíróság elutasította”.

Az 1,16 millió fős vételkörzetű médiaszolgáltatási jogosultság mainstream zenével, kulturális, illetve közlekedési információkkal a 18-35 éves, minőségi szórakozásra vágyó korosztályt célozza meg – közölte a Médiatanács.

Nem adott szakhatósági hozzájárulást Simicskáéknak a Médiatanács

Ugyancsak érinti Andy Vajnát, hogy a Médiatanács hatáskör hiányára hivatkozva megtagadta a szakhatósági hozzájárulást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felé a Fonyó Károly (Simicska Lajos üzlettársa) tulajdonában lévő Megapolis Zrt., valamint a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft. (Simon Zsolt és Yvonne Dederick egykori TV2-t tulajdonló cégei) médiaágazati összefonódásához kapcsolódó, jelenleg is zajló fúziós eljárás ügyében. A Médiatanács ugyanis kizárólag akkor járhatott volna el az ügyben, ha az érintett vállalkozások mindegyike szerkesztői felelősséget viselne valamilyen médiatartalom felett. A bekért nyilatkozatok és bizonyítékok kiértékelése szerint azonban az utóbbi két cégnek nincs ilyen szerkesztői felelőssége, ezért a Médiatanács nem dönthetett érdemben a GVH megkeresése szerinti szakkérdésben.

1,52 millió forint bírság a TV2-nek

A TV2 Mokka műsorán a Nyár ízei című rovat négy adásában többször szabálytalanul népszerűsített ételízesítők miatt a Médiatanács “a fokozatosság és arányosság elvének, a szolgáltató korábbi, azonos típusú jogsértéseinek figyelembevételével” 1,52 millió forint bírságot szabott ki a televízió médiaszolgáltatójára a terméktámogatási és -megjelenítési szabályok megsértése miatt. A műsorrészek ugyanis túlzott hangsúllyal ábrázolták a márkajelzést: szinte egész időtartam alatt kiállításszerűen a gyártó vállalat többféle termékét, illetve céglogós ruhadarabot mutattak be ismételten, többször közeli felvételeken. Azt, hogy az Andy Vajna nevére került tévétársaság megtámadja-e a döntést, egyelőre nem tudni.

Egyéb rádiós döntések is születtek

A Médiatanács döntött arról is, hogy 2017. december 31-ig szóló ideiglenes hatósági szerződést köt a nyíregyházi Kölcsey TV szolgáltatójával, mivel a korábban már megújított médiaszolgáltatási jogosultsága 2016 áprilisában lejár. A testület egy másik határozata szerint Esztergomban február 28. – március 28. között ideiglenesen sugározhat a Kék Duna Rádió FM 98,1 elnevezésű szolgáltatás; az Esztergom 98,1 MHz rádiós frekvencia hasznosítására kiírt pályázati eljárás még zajlik.

Filmtámogatásokról is határoztak

Dobray György filmrendező egy 13 éves, tehetséges, de hátrányos helyzetű vidéki roma futballista fiúról készíthet filmet, akit próbajátékra hívtak meg a holland PSV Eindhoven csapatába. A Szivárványos az ég alja munkacímű alkotás helyszíni forgatásaira a Médiatanács az Escher Károly-pályázaton ítélt meg 1,5 millió forintos azonnali támogatást.

Az elmúlt két évhez hasonlóan szintén 1,5 millió forinttal támogatja a Médiatanács a III. Savaria Filmszemlét, amelyet Szombathelyen rendeznek meg idén április 13–15. között. A dokumentumfilm, kisjátékfilm és filmetűd kategóriák győzteseinek 300-300 ezer forintot, az idei Szent Márton-emlékév alkalmából meghirdetett, a szenteket, illetve a hétköznapi hősöket bemutató filmekkel pályázható Szent Márton-kategória győztesének 600 ezer forintot ajánl fel a testület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik