Média
cigaretta dohánytermék

A WHO ismét megpróbálja korhatárossá tenni a “dohányzó filmeket”

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 02. 02. 10:53

A WHO Egészségügyi Világszervezet szerint a dohányzós jeleneteket tartalmazó filmek népszerűsítik a cigarettázást, ezért ezeket korhatári besorolással kellene ellátni.

A The Guardian című brit lap arról ír, hogy a WHO Egészségügyi Világszervezet már 2009-ben is felvetette, hogy a dohányzós filmek kapjanak 18 éven felülieknek szóló besorolást, az elképzelés azonban nem vált válóra, de a WHO most újból előhozakodott az ötlettel.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint ugyanis a dohányzós jeleneteket tartalmazó filmek a dohányipar promóciójának védőbástyái, különösen azóta, amióta számos országban korlátozták a dohánytermékek reklámját, a szponzorációt, és a gyártók a filmiparon keresztül célozzák meg a potenciális dohányosokat.

A WHO hétfőn közzétett Dohánymentes filmek (Smoke-free movies) című jelentése arról ír, hogy a 2014-ben bemutatott hollywoodi produkciók 44 százalékában dohányoztak, és a nem korhatáros filmek 36 százalékában gyújtottak rá. A WHO jelentése kitért arra is, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Transformers: A kihalás kora című filmben már egy robot is cigarettázott.

Armando Peruga, WHO dohányzás elleni programjának felelőse sajnálatosnak nevezte, hogy ugyan korábban csökkenő trendet mutatott a dohányzós jelenetek száma, 2013-14 óta ismét növekedés tapasztalható. Peruga úgy gondolja, hogy a trendforduló magyarázata, hogy a dohányipar új lehetőségeket keres a termékei népszerűsítésére, és a filmekben találta meg az utolsó bástyáját. A WHO munkatársa szerint feltűnő, hogy a filmekben többen és többet dohányoznak, mint a bemutatott társadalmi rétegekben. Az Egészségügyi Világszervezetnél egyébként azt is szorgalmazzák, hogy a dohányzós filmeket csak dohányellenes reklámokkal együtt lehessen bemutatni.

Egy amerikai tanulmány szerint a filmvásznon megjelenő dohányzás tehető felelőssé az újonnan cigarettázni kezdők 37 százalékáért. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention nevű betegségellenőrzési és -megelőzési központ adatai alapján a filmekben megjelenített cigarettázás 2014-ben 6 millióval növelte a fiatalkorú amerikai dohányzók számát, akikből körülbelül két millióan dohányzással összefüggő betegségben szenvednek majd.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.