Média

Frekvenciákhoz jutott a Mária Rádió, változás a Média Mecenatúra Programban

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 01. 21. 16:54

Elektronikus pályáztatási rendszer lép életbe az a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában meghirdetett pályázatoknál idén. Emellett helyi rádiós frekvenciákról is döntés született a Médiatanács eheti ülésén.

Az egyszerűbb és gördülékenyebb ügymenet érdekében ezentúl kizárólag elektronikus úton fogadja a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjára beküldött pályázatokat a program lebonyolítását végző Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Mecenatúra Igazgatósága – közölte a Médiatanács. Az érdeklődők számára a Mecenatúra Igazgatóság nyilvános tájékoztatókat tart február elején, még az első idei pályázatok benyújtása előtt, hogy a pályázók problémamentesen használhassák az új online pályázati felületet. Az új eljárás megkönnyíti a pályázóknak a jelentkezési folyamatot, egyúttal a beadott pályázatok feldolgozása is egyszerűbbé, követhetőbbé válik minden érintett számára – teszi hozzá az erről kiadott közlemény.

Közel 1 milliárd forintot osztanak szét

A Médiatanács döntött az első négy, az új, elektronikus jelentkezési feltételek szerint pályázható mecenatúrás pályázat kiírásáról is. Eszerint az ismeretterjesztő filmeket támogató Kollányi Ágoston-pályázat kerete 250 millió forint, a dokumentumfilmek forgatását célzó Ember Judit-pályázaté 330 millió forint, az animációs filmek készítését ösztönző Macskássy Gyula-pályázaté 180 millió forint, míg a kisjáték- és kísérleti filmek támogatására szolgáló Huszárik Zoltán-pályázat keretösszegét az idén a kétszeresére, 150 millió forintra emelték és a pályázatokat az idén már két fordulóban nyújthatják be a pályázók.

Az első három pályázat első fordulóira február 23-ig lehet jelentkezni, a Huszárik-pályázat első körére február 24-ig. A Kollányi Ágoston-pályázaton úgynevezett kereskedelmi félórás vagy egyórás hosszúságú önálló alkotások, 6-16 részes 3-5 perces sorozatok vagy 4-8 részes kereskedelmi fél- vagy egyórás sorozatok tervét lehet beküldeni. Az Ember Judit-pályázaton egy- vagy kétrészes, kereskedelmi fél- vagy egyórás hosszúságú alkotásokkal lehet nevezni, a Macskássy Gyula-pályázaton legfeljebb 25 perc hosszúságú önálló vagy epizódonként maximum 15 perces sorozatok nyerhetnek támogatást. A Huszárik Zoltán-pályázaton nincs megkötés a filmalkotás időtartamára vonatkozóan, a sikeres pályázat feltétele viszont, hogy a film alkotójának a támogatott filmalkotással meghatározott időn belül nemzetközi vagy hazai filmfesztiválra kell érvényesen neveznie. A pályázatok célja, hogy a megszülető értékes kortárs magyar filmek révén a televíziónézők széles köréhez eljussanak közvetve a kulturális és természeti kincsek, illetve tudományos ismeretek.

Zsigmond Vilmosról, a nemrég elhunyt magyar operatőrtől vett búcsút örökíti meg az a Novák Emil rendezésében készülő dokumentumfilm, amelynek helyszíni forgatásaihoz kétmillió forint azonnali támogatást ítélt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Magyar Operatőrök Iskolája H. S. C. Stábiskola Kft.-nek, a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázata keretében.

 A Mária Rádió helyi frekvenciákhoz jutott

Az Esztergom 97,4 MHz és a Piliscsaba 104,2 MHz helyi rádiós frekvencia médiaszolgáltatási jogosultságát Mária Rádió Ibolya és Mária Rádió Orgona néven egyedüli jelentkezőként a Mária Rádió Frekvencia Kft. nyerte el. A Gyál 98,9 MHz és a Pécel 91,7 MHz-et Mária Rádió Liliom és Mária Rádió Rózsa néven a Magyar Múzsa Kft. használhatja. A vállalkozások mind a négy településen egyedüli pályázóként szerezték meg a jogosultságot, amelyeket mindegyik esetben a Mária Rádió Völgyhíd veszprémi adását szolgáltató FM 4 Rádió Kft.-vel hálózatba kapcsolódva működtetnek majd.

A Médiatanács közölte azt is, hogy Dömös 104,9 MHz és a Vác 94,1 MHz helyi rádiós frekvencián február 2. és március 2. között ideiglenes hatósági szerződéssel üzemelhet a Mária Rádió Csillagkorona, illetve a Mária Rádió Útmutató állandó megnevezésű médiaszolgáltatás. (Ezek a helyi frekvenciák jelenleg pályázati elbírálás alatt állnak.)

A Médiatanács elfogadta a Hajdúszoboszló 100,6 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására szóló pályázati felhívás tervezetét is, amely napokon belül a www.mediatanacs.hu oldalon lesz olvasható. Az észrevételek megtételére szolgáló nyilvános meghallgatást a közzétételtől számított 20-30 napon belül tartják meg.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.