Média

Valami készülődik a digitális önszabályozás terén

mobil
mobil
Bővülhet az önszabályozó szervezetek - köztük a magyar Önszabályozó Reklám Testület - hatásköre, új területek is hozzájuk kerülhetnek.

Mit gondolnak a digitális világ jövendő szabályozásáról és önszabályozásáról a szabályozók, a civilek és persze maga az ipar?  Tartalmát és az előadókat tekintve igazi csúcs lesz a márciusi EDAA Summit konferencia, ahol ilyen témákról folytatnak eszmecserét az érintettek.

A digitális világ felelős kommunikációjának kiváló példája az úgynevezett OBA (érdeklődés alapú reklámozás) területén tett vállalás és az önszabályozás e területre kidolgozott rendszere. A vállalásokról és azok megvalósulásáról rendszeresen tartott beszámolót az ipar az OBA EU Kerekasztal keretében, ezért nagyon fontos, hogy a Kerekasztal létrehozója, Robert Madelin is az EDDA Summit előadói között van. Izgalmasnak ígérkezik Andrus Ansip, az észt digitális biztosi kabinet tagjának előadása is, és várhatóan megfogalmaz néhány kihívást az Európai Fogyasztóvédelmi Civil Szervezet, a BEUC vezető jogásza is. A konferencia résztvevői megismerhetik Despina Spanou, a DG Justice and Consumer Affairs bizottság fogyasztóvédelmi ügyek igazgatójának véleményét is. Despina Spanou  jelenleg az ipar részvételével az önszabályozásról zajló „jobb szabályozás” munkabizottság és kerekasztal vezetője.

Rengeteg egyeztetés volt az európai önszabályozó program létrehozásakor az Egyesült Államok tapasztalatairól, de biztosan tud újat mondani az amerikai digitális önszabályozó szervezet (DAA) vezetője, Lou Mastria is.

A reklámipar számára elsősorban az adatvédelem szempontjából izgalmas a digitális világ szabályozásának kérdése, ezért is fontos a fantasztikus eredményekről beszélni. Az önszabályozás területén kialakított rendszer ugyanis nem pusztán a piac szereplőinek, köztük az IAB Hungarynek – egyébként nem kis és ráadásul folyamatosan bővülő – vállalását, hanem az önszabályozó szervezetek – így az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) – hatáskörének kiszélesítését, új területen való működését is jelenti. A téma fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az eredetileg decemberre tervezett és kész programot a brüsszeli események miatt kellett március elsejére halasztani, de a magas szintű előadói csapat az új időpontra is szabaddá tette magát. Izgalmas lesz megtudni, hogyan látják az eredményeket és megfogalmaznak-e új elvárásokat a másik oldal, vagyis a jogalkotók felelős vezetői”

– mondta Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik